VIDEO. Fizicianul Cristian Presură explică funcționarea „bombei cu vid”, cu care rușii îi terorizează pe ucraineni. I se spune „tatăl bombelor”, iar utilizarea ei e interzisă

1
2876
Cristian Presură și "bomba cu vid"

Fizicianul Cristian Presură a explicat marți, pe conturile sale de Facebook și Youtube, ce este și cum funcționează o „bombă cu vid” – temuta armă termobarică pe care armata invadatoare rusă amenință s-o folosească pe scară largă împotriva Ucrainei. O armă care mai poartă și numele de ”Tatăl tuturor bombelor”.

Explicațiile lui Cristian Presură

„O înregistrare video devenit virală arată explozia unei «bombe cu vid» în Ucraina, o armă interzisă prin Convenția de la Geneva.

Aceasta bombă se numeste «tatăl tuturor bombelor», fiind cea mai puternică armă, excluzându-le pe cele nucleare. Este folosită în special împotriva clădirilor și a bunkerelor. Cum funcționează?

Bomba conține un gaz ușor inflamabil, aflat sub presiune într-un recipient. Atunci când atinge ținta, bomba eliberează gazul din recipient, care se disipă rapid în camerele din interiorul clădirii.

O scânteie ulterioară detonează gazul inflamabil, iar explozia se extinde rapid în toate camerele. De aceea, aceste bombe se numesc termobarice. Efectul devastator nu se oprește aici.

Gazele fierbinți ale exploziei, aflate în expansiune, se răcesc rapid, generând o scădere locală a presiunii, adică un mic vid local.

De aici denumirea de «bombe cu vid», pentru că, din cauza presiunii scăzute, aspiră aerul înconjurător. Aerul se grăbește către zona de presiune scăzută, generând o noua undă de șoc.

Utilizarea bombelor termobarice este condamnată de multe organizații internaționale si interzisă prin Convenia de la Geneva.”

VIDEO: Explicațiile lui Cristian Presură

Potrivit abc.net.au, Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în SUA, a declarat reporterilor, după întâlnirea cu membrii Congresului american, că Rusia a folosit deja o armă termobarică, cunoscută sub numele de „bombă cu vid”, în invadarea țării sale. Deocamdată, această acuzație nu a fost confirmată oficial.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

* „Convoiul morții”, întins pe 64 de kilometri, se apropie de Kiev. Crește panica în capitala Ucrainei

* Tot mai mulți oligarhi ruși îi cer lui Putin să oprească războiul! Presiunea celor 6: Deripaska, Fridman, Tinkov, Tinkovan, Iacobașvili, Râbakov

* Putin a trimis la Kiev 400 de mercenari din grupul Wagner, să-l ucidă pe președintele Zelenski

* Și armata din Belarus a invadat Ucraina! Tiranul Lukașenko tocmai se jurase că n-o va face

Putin agită amenințarea nucleară! „Ordon punerea forțelor de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă!”

Germania ia două decizii crunte pentru Putin: trimite arme Ucrainei și aceptă decuplarea Rusiei de la sistemul SWIFT

* Ucrainenii anunță că au ucis 5.300 de ruși, au doborât 29 de avioane și au distrus 191 de tancuri, până luni în zori. Pierderile Rusiei încep să devină insuportabile

Un întreg regiment al Gărzii Naționale Cecene, în frunte cu generalul Tușaev, a fost spulberat lângă Kiev! „Măcelarii lui Kadîrov”, luptând pentru ruși, au fost lichidați de trupele speciale ucrainene

5.000 de militari ruși s-au revoltat la Belgorod, refuzând să meargă la luptă în Ucraina!

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Fiica oligarhului Abramovici și cea a „trompetei” lui Putin își sfidează părinții și se opun războiului! Sofia Abramovici: „Nu «Rusia vrea război cu Ucraina», ci «Putin vrea război cu Ucraina»!” / Elizaveta Peskova: „Nu războiului!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Sceleratul Putin amenință Suedia și Finlanda cu „consecinţe militare și politice grave” dacă vor încerca să intre în NATO

VIDEO. Declarația de război a lui Putin. Amenințări demente, posibil nucleare, către aliații Ucrainei „naziste”: „Veți suporta consecințe cum nu ați văzut în istoria voastră! Sper că am fost auzit”

* Germania și Uniunea Europeană, împinse pe calea înarmării de atacul declanșat de Putin asupra Ucrainei. „O schimbare uriașă. UE va deveni o super-putere politică globală”

* Ofițer american de origine rusă: „Până când cineva nu-i va rupe gâtul, Putin va continua. Sper că Ucraina i-l va rupe. Este un demon, un psihopat”

* OPINIE. Monstrul urii în sutană. Crime în numele religiei ortodoxe. Zorro a venit și în Ucraina, dar pentru a asasina oamenii săraci. Lukașenko distruge Belarus

* Moment greu pentru AUR, Șoșoacă, Ciutacu și Cristoiu: România închide Sputnik și Russia Today. UE face la fel: „Călcăm șarpele pe cap”

1 COMENTARIU

  1. De Luni se pune problema folosirii de catre armata rusa invadatoare a bombelor termobarice. Exista banuieli la limita rezonabilului ca rusii au folosit deja in Siria astfel de arme. Aflam dintr-un articol succint dar foarte clarificator din Popular Science din 5 Octombrie 2016, autor K.D. Atherton (https://www.popsci.com/thermobaric-bombs-and-other-nightmare-weapons-syrian-civil-war/) ca dupa surse ale agentiilor de informatii ale SUA, in atacul cu lovituri aeriene asupra orasului Alep, rusii au folosit o varietate de munitie letala printre care bombele termobarice, munitia incendiara, bombe cu dispersie si distrugatoare de cazemate. In mod cert ultimele trei tipuri de bombe au fost folosite zilele acestea in Ucraina, pentru cele cu dispersie existand cel putin doua filmulete distribuite pe internet. Explozia de la cladirea sovietului din Harkov a fost filmata in direct si nu pare sa fie de tip termobaric. Exista insa o filmare pe timp de noapte (probabil noaptea de Luni spre Marti) dintr-un bloc care surprinde o explozie produs la mai multi kilometrii care pare sa aiba caracteristicile unei astfel de bombe, tipica unda de soc fiind vizibila.
    Armele incendiare sunt permise de legile razboiului strict impotriva tintelor militare (Protocolul III al “Conventiei pentru Arme Conventionale” interzice folosirea acestora impotriva populatiei civile). Bombele cu dispersie sunt reglementate de “Protocolul asupra resturilor explozive de razboi” si sunt interzise de catre “Conventia asupra Munitiei cu Dispersie”, intrata in vigoare in 2010. Bombele termobarice cunoscute ca fiind o specie din categoria “Bombe volumetrice” exploateaza oxigenul atmosferic pentru a dispersa componenta combustibila din bomba astfel incat sa atinga raportul combustibil/aer corect inainte de detonare. Rezultatul consta in producerea unei unde de presiune de lunga durata, amplitudinea crescand brusc la momentul detonarii la o valoarea mult mai mare decat valoarea presiunii atmosferice si apoi scazand sub valoarea acesteia , producandu-se astfel groaznicul fenomen de “vidare” . In timp ce bombele conventionale proiecteza fragmente si schije prin persoane, vehicole, constructii, etc. sau distrug printr-un jet fierbinte de plasma, ingust concentrata, bombele termobarice se manifesta dupa cum urmeaza : intreaga suprafata a combustibilului dispersat din bomba este aprinsa simultan, producand astfel o unda de soc puternica care se propaga radial intr-un timp sensibil mai lung decat intr-o bomba puternic exploziva si care are capacitatea de a reverbera lovind astfel multiplu si cu o forta colosala oamenii si obiectele intalnite.
    Acest tip de arma a fost introdus de Rusia ca raspuns la planurile administratiei Bush Jr. de a amplasa baze de rachete defensive in Europa de Est, cum s-a si facut la Deveselu, La momentul respectiv autocratul de la Kremlin s-a jurat ca o sa se razbune, rezultatul fiind bomba termobarica gigant botezata “Tatucul tutror bombelor (Папа всех бомб )” care in 2007 a fost aruncata dintr-un bombardier strategic Tupolev 160 s (ca acela cu care ameninta sa zboare bufonul Rogozin cand o sa mai survoleze Romania).
    Daca aceasta arma a fost sau o sa fie folosita in Ucraina pe fratii slavi iar Putin o sa treaca, cu bine pentru el, aceasta noua campanie si o sa ramana “la butoane” nu vad de ce nu ar folosi acest tip de arma nimicitoare exact pentru ce a fost construita : distrugerea bazelor de rachete defensive de langa fosta granita a URSS. Daca armata Rusa se instaleaza solid in Basarabia de Sud aunci atacul asupra bazei de la Deveselu este o chestiue de timp. Aceasta a dovedit deja in ultimele zile ca incalca, sau mai precis se c….. in stilul ambsadorului Tatarintsev, pe vietile civililor si pe conventiile internationale care interzic folosirea armelor pomenite mai sus .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here