vineri, octombrie 11, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaANALIZĂ. „Unii cred că acesta e un film de la Hollywood. Nu...

ANALIZĂ. „Unii cred că acesta e un film de la Hollywood. Nu este”. Starea contraofensivei ucrainene după 3 săptămâni de la declanșare. Ce spune generalul australian Mick Ryan

-

Armata ucraineană întâmpină probleme specifice anticipabile în fața unui sistem defensiv rusesc inspirat din doctrina sovietică, întins pe zeci de kilometri și organizat asfel încât să compenseze slaba pregătire a trupelor, scrie generalul australian Mick Ryan într-o analiză a ofensivei Kievului la 3 săptămâni după ce a început. Ofițerul în retragere, autor de manuale de strategie militară, îl citează pe Zelenski atunci când îi avertizează pe oameni că războiul din Ucraina nu e un film de Hollywood și, deci, n-au de ce să se aștepte ca totul să se tranșeze în două ore.

Ofensiva ucraineană merge „mai lent decât s-a dorit” pentru că este o operațiune foarte complexă, teribil de greu de planificat și organizat, dar și mai greu de executat în spațiu și timp, spune generalul Ryan.

În fața ucrainenilor se află armata rusă – una slab pregătită, dar adânc îngropată în tranșee și eșalonată după sistemul sovietic. Penetrarea acesteia este dificilă, mai ales că generalul rus Gherasimov, care comandă trupele lui Putin, a lansat atacuri diversioniste în alte puncte ale frontului, ca să scadă presiunea acolo unde încearcă ucrainenii să străpungă.

Forțele aflate în atac acționează pe mai multe axe pentru a-i confuza pe comandanții ruși. Aceștia nu trebuie să știe unde va avea loc principala lovitură și, în plus, masarea tuturor trupelor într-un singur punct le-ar expune la contralovituri, mai spune Mick Ryan.

- Advertisement -

Mai jos, analiza publicată de acesta pe contul său de Twitter.

„Este puțin probabil ca această ofensivă să fi putut începe mai devreme din cauza cerințelor individuale și colective de pregătire pentru echipamentele occidentale”

„Au trecut aproape trei săptămâni de când a început faza inițială de luptă la sol a ofensivelor ucrainene din 2023. Care este starea campaniei?

- Advertisement -

Într-un interviu acordat BBC săptămâna aceasta, președintele Zelenski a spus că progresul în ofensiva ucraineană din 2023 a fost „mai lent decât s-a dorit”. Apoi a adăugat că „unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este”.

Această afirmație este o recunoaștere a faptului că, de fapt, campaniile militare sunt foarte greu de planificat și asamblat și sunt infinit mai complexe de executat în timp și spațiu. Ucrainenii luptă să străpungă un sistem defensiv profund construit de ruși.

Orice „încetinire” a acestor ofensive se datorează parțial angajamentului și sosirii lente a ajutorului militar străin la sfârșitul anului 2022. Este puțin probabil ca această ofensivă să fi putut începe mai devreme din cauza cerințelor individuale și colective de pregătire pentru echipamentele occidentale.

Necesitatea de a opri operațiunile ofensive lansate de ruși în 2023 va fi complicat momentul propriei ofensive. Ucrainenii au nevoie și să-și apere întinderi mari de pământ împotriva loviturilor rusești pe mai multe axe. Au făcut acest lucru cu succes, dar au consumat timp și resurse.

Acum, ucrainenii sunt în fazele inițiale ale ofensivei. Dar ce înseamnă asta din perspectiva rusă și ucraineană?

Merită să examinăm doctrina militară sovietică și rusă pentru a înțelege cum sunt așezate aceste sisteme defensive. Fiecare armată are o formă de doctrină care oferă îndrumări cu privire la modul de proiectare, construire și executare a unei scheme de manevră defensivă.

Schemele defensive au o zonă de securitate, care se întinde pe zeci de kilometri în fața liniei principale de apărare. Această zonă va avea o densitate scăzută de trupe de apărare, care au misiunea de a colecta informații despre trupele care înaintează, de a le hărțui și uza și de a le întârzia.

În acest timp, tirurile de artilerie cu rază mai lungă de acțiune vor fi probabil folosite și împotriva țintelor de mare valoare ale unui inamic în ofensivă, inclusiv asupra echipamentelor inginerilor, cartierului general și artileriei.

Cu mult în spatele zonei de securitate vor fi pozițiile defensive. Acestea vor consta în general din cel puțin două eșaloane, în funcție de cât de probabil este ca un inamic să folosească această axă de avans.

În spatele acestor poziții defensive principale sunt diferitele unități de artilerie, care vor fi fost pre-amplasate pe rutele inamice și zonele de adunare anticipate. În spatele principalelor poziții de apărare se vor afla diferitele forțe de rezervă pe care comandanții superiori le-au format.

Aceste prescripții doctrinare ale amenajărilor defensive au apărut de-a lungul deceniilor. Ele sunt produsul lecțiilor greu învățate ale luptei istorice. Ele oferă abordări standardizate pentru dezvoltarea unei apărări și înțelegerea cerințelor de resurse ale acestora.

Aceste abordări doctrinare ale sovieticilor, rușilor și ale altor armate permit ca trupele mai puțin experimentate să fie folosite în scheme de manevră defensive. Ca atare, aceste structuri doctrinare îi ajută pe ruși având în vedere numărul mare de trupe nou mobilizate.

În cele din urmă, aceste defensive nu sunt construite uniform pe întregul front. În unele zone, terenul împiedică astfel de abordări. Dar ele sunt cele mai dense acolo unde rușii vor fi apreciat cele mai probabile obiective ale Ucrainei pentru ofensiva lor.

Lucrul interesant în săptămânile următoare va fi dacă aprecierea rusă a celor mai probabile și mai periculoase cursuri de acțiune ale Ucrainei (pentru Rusia) se potrivește cu planul actual de campanie ucraineană.

Designul ucrainean pentru campania lor ofensivă din 2023 pare să fi îmbrățișat o abordare amplă. Există câteva motive pentru care aceasta este cea mai logică strategie pe care o pot adopta.

Ea generează nesiguranță în mintea comandanților ruși. Ei nu știu cu adevărat unde va cădea principala greutate a efortului pentru ofensiva terestră ucraineană. Permite o mai bună securitate operațională pentru ucraineni. De asemenea, permite o mare varietate de operațiuni care induc în eroare.

Operarea pe un front larg permite o capacitate mai mare de a răspunde oportunităților care apar. Dacă o forță este prea concentrată, nu numai că este mai vulnerabilă la atacuri pe câmpul de luptă modern, ci este mai puțin capabilă să se adapteze și să exploateze greșelile inamicului pe toată linia frontului.

Concentrarea unei proporții mari a forțelor terestre ale Ucrainei într-o singură zonă (în ciuda contribuțiilor excelente ale Forțelor de Apărare Teritorială concentrate la nivel regional) ar putea expune Ucraina la eforturile tactice și operaționale ale Rusiei pentru a ocupa mai mult teritoriu.

Gherasimov răspunde. Într-un articol recent care trece în revistă opțiunile disponibile generalului Gherasimov pentru a răspunde la ofensiva Ucrainei din 2023, am descris una dintre opțiunile sale după cum urmează: „Următoarea variantă a lui Gerasimov este cu lovituri ofensive limitate la punctele slabe ucrainene, dacă se deschid. Aceasta este o opțiune mai complexă, deoarece ar trebui să adune forțele de luptă și de sprijin pentru o operațiune ofensivă din forța sa deja slăbită.”

Se pare că rușii, în loc să stea pasiv pe toată linia frontului, au ales această opțiune. Rușii au efectuat atacuri pe axele Donețk, Avdiivka, Bahmut și Siverskii Donețk.

Aceste atacuri rusești ar putea însemna, de asemenea, că Gherasimov este îngrijorat de faptul că ucrainenii își dezvoltă avântul pe frontul de sud și au ocupat suficient teritoriu pentru a pune Crimeea în pericol. Va fi disperat să atragă mai multe forțe ucrainene în est, pentru un război de uzură.

Cât timp vor putea rușii să susțină aceste atacuri în est este discutabil. Având în vedere pregătirile ucrainene pentru ofensivele lor actuale, este probabil ca atacurile rusești din est să culmineze înainte ca ofensiva ucraineană din 2023.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Moartea crâncenă a celor 5 milionari care s-au dus în excursie la epava Titanicului. Submersibilul Titan a făcut implozie din cauza presiunii oceanului, la 3.800 de metri adâncime

* Afaceristul american mort pe fundul oceanului declarase că nu angajează „bărbați cu experiență militară” pentru că „oricine poate conduce submersibilul” cu o consolă de jocuri video

* Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Marcel Ciolacu și-a plasat nepoata într-o sinecură la Radioul public! Premierul tocmai clama: „Nu mai vreau dezmăţ la stat, cu mii de angajări şi tot felul de pile!”

* Ciolacu subjugă PNL: l-a pus pe PSD-istul Neacșu, prin ordonanță de urgență, șef peste ministrul de Finanțe și SGG! Ghinea (USR): „PNL a ajuns un banc cu Bulă”

* Fostul primar Piedone, condamnat pentru moartea a 64 de oameni în incendiul de la Colectiv – eliberat de ICCJ și repus în funcție de Prefectura PSD! / „Am puterea, am Sistemul, sunt șmecher. Am judecătorii în buzunar, iar ăia de la Colectiv o vor lua în gură!“

* Lovitură-trăsnet dată de Maia Sandu taberei pro-ruse: Partidul Șor a fost declarat neconstituțional și e dizolvat! Nică măcar Ciutacu n-a reușit să-l salveze, deși s-a străduit

* Ambasadorul rus Valeri Kuzmin laudă AUR: „În timp ce cercurile politice românești vorbeau despre necesitatea de a se supune voinței noului hegemon neocolonial SUA, AUR a început să vorbească despre interesele naționale”

* EDITORIAL. Atunci am păcălit cenzura sovietică! Lupta noastră pentru alfabetul latin, în imperiul limbii ruse

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

* FOTBAL. Cei patru sfinți care ne-au adus un 2-2 miraculos în Elveția: Sfântul VAR, Sfântul Mihăilă, Sfântul Moruțan și Sfânta Bară. Goluri-dinamită în minutele 89 și 90+2. VAR-ul merită o statuie: ne-a salvat și în Kosovo, și în Elveția

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -