Afaceristul american mort pe fundul oceanului declarase că nu angajează „bărbați cu experiență militară” pentru că „oricine poate conduce submersibilul” cu o consolă de jocuri video

4
48471
Milionarul Stockton Rush arătând, în timpul interviului, consola de 30 de dolari cu care spunea că poate conduce submarinul fără să aibă nevoie de specialiști, "bărbați albi de 50 de ani" care să fi fost marinari cu experiență pe submarine

În timp ce omenirea urmărea cu sufletul la gură drama submersibilului Titan, dispărut în Oceanul Atlantic în timp ce efectua o excursie la epava navei Titanic, amănunte surprinzătoare ies la iveală despre conjunctura în care s-a produs tragedia. Milionarul Stockton Rush, CEO la OceanGate și unul dintre cei aflați la bordul submersibilului blocat pe fundul oceanului, nu angaja „bărbați albi de 50 de ani” cu experiență militară să-i conducă nava pentru că-l indispuneau și pentru că „oricine poate conduce submersibilul cu o consolă de jocuri video de 30 de dolari”, relatează New York Post. Expertiza unor profesioniști nu era necesară în acest caz, spunea bogătașul.

Compania lui Stockton Rush (61 de ani) făcuse o afacere din turismul la epava celebrului transatlantic Titanic, scufundat de un ghețar la prima sa călătorie, pe 14 aprilie 1912. Într-un interviu dat pentru Teledyne Marine, milionarul și-a expus principiile după care se ghida și între care nu se regăsea și cel al angajărilor de personal pe criterii de competență.

„Când am început afacerea, existau și alți suboperatori acolo, dar de obicei aveau, uh, domni care sunt foști militari care lucraseră pe submarin – veți vedea o grămadă de tipi albi de 50 de ani”, declara Rush în interviul care nu este datat.

Apoi, el adăuga: „Am vrut ca echipa noastră să fie mai tânără, să fie o sursă de inspirație și nu voi inspira un copil de 16 ani să urmeze tehnologia marină, dar un tânăr de 25 de ani, știți, care este pilot de submarin sau operator de platformă sau unul dintre tehnicienii noștri, poate fi o sursă de inspirație. Așa că am încercat cu adevărat să implicăm, ăăă, indivizi foarte inteligenți, motivați, mai tineri, pentru că facem lucruri complet noi”.

Compania lui Rush, cu sediul în Everett, Washington, mai făcuse două excursii la epava Titanicului, care se află la 3.800 de metri adâncime, pe fundul Atlanticului, și la aproape 600 de kilometri depărtare de coasta Canadei.

În ciuda acestor detalii care puteau părea îngrijorătoare, fondatorul și directorul general al companiei conducea submersibilul Titan cu ajutorul unui joystick ieftin de jocuri video, luat de pe Amazon. Atât milionarul, cât și cei patru aventurieri bogați care plătiseră câte 250.000 de dolari pentru excursia la Titanic și-au pierdut viața pe micul submersibil.

Stockton Rush: „Oricine poate conduce submersibilul”

Timp de câteva zile, de când submersibilul a fost dat dispărut, s-a desfășurat o vastă operațiune de căutate, în principal de către navele Gărzii de Coastă. Marinari profesioniști aflați pe vase și pe submarine au încercat să localizeze vehiculul și să-i salveze pe cei 5 oameni aflați la bordul său. Dar șansele se împuținau dramatic odată cu trecerea orelor, pentru că rezerva de oxigen a submarinului se aptopia de epuizare, iar la bord nu se afla vreun aparat de eliminare a dioxidului de carbon, așa cum ar fi trebuit.

Una dintre expedițiile anterioare ale OceanGate pe Titanic se pierduse, de asemenea, timp de câteva ore, deoarece nu există GPS sub apă.

O altă dovadă a unei crase lipse de profesionalism au dat și angajații companiei OceanGate. Aceștia sunt criticați dur pentru că au așteptat 8 ore, după ce au pierdut legătura cu submersibilul Titan, înainte să alerteze autoritățile.

Nava a dispărut duminică, 18 iunie. Aventura urma să dureze maximum 10 ore, dar n-a mai ieșit la suprafață nici după 5 zile.

În interviul unde și-a expus bizarele concepții despre călătoriile pe fundul oceanului, același milionar Stockton Rush spunea: „Luăm abordări care sunt folosite în mare parte în industria aerospațială, legate de siguranță și de unele dintre preponderențele listelor de verificare, lucruri pe care le facem pentru evaluarea riscurilor și lucruri de genul acesta, care sunt mai mult legate de aviație decât de ocean, și putem instrui oamenii să facă asta. Putem instrui pe cineva să piloteze submersibilul, folosim un controler de joc, astfel încât oricine poate conduce submersibilul”.

La bordul acestui submersibil turistic se mai aflau, în afară de proprietarul companiei, încă patru persoane deosebit de bogate: exploratorul britanic Hamish Harding, om de afaceri care anterior mai plătise și pentru o excursie în spațiu; mogulul pakistanez Shanzada Dawood, împreună cu fiul său, Sulaiman Dawood; scafandrul francez Paul-Henri Nargeolet, expert în cazul Titanic.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Moartea crâncenă a celor 5 milionari care s-au dus în excursie la epava Titanicului. Submersibilul Titan a făcut implozie din cauza presiunii oceanului, la 3.800 de metri adâncime

* VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

* VIDEO. Regizorul filmului „Titanic”, James Cameron: „Au fost avertizați! Catastrofă produsă de ignorarea avertismentelor”. Erorile de proiectare și amatorismul au dus la implozia submarinului Titan

* Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Ciolacu subjugă PNL: l-a pus pe PSD-istul Neacșu, prin ordonanță de urgență, șef peste ministrul de Finanțe și SGG! Ghinea (USR): „PNL a ajuns un banc cu Bulă”

* Paleologu, după Congresul USR: „E extraordinar de important ca Drulă, Tomac și Orban să facă împreună ceva, eventual să discute și cu UDMR. Dacă ei nu propun o alternativă, ne ducem dracului!”

* Lovitură-trăsnet dată de Maia Sandu taberei pro-ruse: Partidul Șor a fost declarat neconstituțional și e dizolvat! Nică măcar Ciutacu n-a reușit să-l salveze, deși s-a străduit

* EDITORIAL. Atunci am păcălit cenzura sovietică! Lupta noastră pentru alfabetul latin, în imperiul limbii ruse

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

* FOTBAL. Cei patru sfinți care ne-au adus un 2-2 miraculos în Elveția: Sfântul VAR, Sfântul Mihăilă, Sfântul Moruțan și Sfânta Bară. Goluri-dinamită în minutele 89 și 90+2. VAR-ul merită o statuie: ne-a salvat și în Kosovo, și în Elveția

4 COMENTARII

  1. Sa trimiti un submarin din fibra de carbon la 4 km adincime mi se pare iresponsabilitate crasa. Fibra de carbon este un material imprevizibil, nu se deformeaza iar la depasirea punctului critic explodeaza (sau implozie, in cazul de fata). Mult mai previzibil este metalul, se deformeaza, se „turteste” lent inainte de a ceda.
    Cared ca regulile de omologare vor fi modificate pe viitor, dar deja au murit 5 oameni. Pacat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here