Acasă News VIDEO. Declarații iresponsabile ale lui Andrei Marga, fost ministru de Externe: Ucraina...

VIDEO. Declarații iresponsabile ale lui Andrei Marga, fost ministru de Externe: Ucraina trebuie dezmembrată, iar Rusia, Polonia, Ungaria și România să-i ia din teritorii!

59
2816
Andrei Marga

Andrei Marga, fost ministru al Educației (1997-2000) și de Externe (2012), a făcut vineri declarații scandaloase, într-o conferință desfășurată la Alba Iulia, unde și-a prezentat volumul „Soarta democrației”. Fostul turnător al Securității, mare admirator al lui Putin, a spus explicit că Ucraina trebuie dezmembrată, iar România, Ungaria, Polonia și mai ales Rusia trebuie să-i ia teritorii.

Andrei Marga (76 de ani), care a fost și rector al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a făcut declarațiile iresponsabile în cadrul Târgului de Carte ”Alba Transilvana”, relatează Alba24.

Ministru de Externe timp de trei luni (mai – august 2012) în Guvernul Ponta, Andrei Marga a declarat la Alba Iulia că Ucraina are „frontiere nefirești”. El susține că statul invadat de hoardele putiniste ar trebui să cedeze mai multe teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României.

Andrei Marga: „Ea trebuie să cedeze teritorii: Ungariei – Transcarpatia; Poloniei – Galiția; României – Bucovina; Rusiei – Donbass-ul și Crimeea. Sunt teritoriile altor țări. Ne cramponăm, asta este! Va fi conflict. Ca să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă situația printr-o discuție și cu America, Rusia, Germania, Ucraina și China și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”.

VIDEO: Declarațiile scandaloase ale lui Andrei Marga, de la minutul 51:45

 

POZIȚIA ZIARISTII.COM. Unele teritorii ale Ucrainei au aparținut altor state, precum România și Polonia, fiind anexate cu forța de fosta Uniune Sovietică și repartizate Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene. După dezmembrarea URSS, ele au rămas în componența Ucrainei. Adevărul istoric e una și revendicarea de teritorii este însă cu totul altceva. Între timp s-au semnat tratate care prevăd că frontierele rămân așa cum sunt, altfel s-ar deschide o periculoasă „cutie a Pandorei”. A încerca să speculezi situația dramatică a Ucrainei, în acest moment, ar fi o mișcare catastrofală, dezavuată de toată planeta, în primul rând de Marile Puteri. Șansele de succes ar fi zero, în condițiile în care nimeni nu ar recunoaște asemenea „cuceriri” sau „recuperări”.

Turnătorii și nepotism

Andrei Marga a fost ministru al Educației în guvernele conduse de Victor Ciorbea (1996-1998), Radu Vasile (1998-1999) și Mugur Isărescu (1999-2000), precum și ministru de Externe în Guvernul Ponta 1 (mai – august 2012).

Marga a fost și cel mai longeviv rector al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care a condus-o timp de 15 ani: 1993-2004 și 2008-2012.

Andrei Marga a condus și Institutul Cultural Român (2012-2013), de unde a plecat cu scandal. El și-a numit nepoata (Eunicia Maria Trif) în funcția de secretar general adjunct al ICR, după ce o angajase și la Ministerul de Externe, într-o funcție de consilier.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

* DNA anchetează contractele prin care PSD a cumpărat televiziunile! Procurorii au cerut de la partid documentele legate de această uriașă escrocherie

* Epilog la „nunta” unui extremist. Eforturile disperate ale lui George Simion de a evita declinul AUR

* Se strânge lațul pentru regimul Iohannis-PSD! Consiliul Europei somează România să „repare” legile Justiției conform rigorilor UE, iar partidele să facă publice contractele cu presa pentru „știri favorabile”

* Primarul PNL din Otopeni, tatăl deputatului Daniel Gheorghe, a fost reținut de DNA. A plătit din bugetul orașului 8 milioane de euro pentru lucrări care nu existau!

SUA dezvăluie: Rusia a investit cel puțin 300 de milioane de dolari, după 2014, în coruperea partidelor și a politicienilor din peste 20 de țări! Milioane au ajuns și la diverși candidați la Președinție

* Putin pierde ultimul atu: prețul gazului va scădea la jumătate în Europa! Măsurile luate de UE au rezolvat problema aprovizionării, estimează o analiză Goldman Sachs

* Guvernul de la Sofia: Bulgaria este ținta unui atac concertat al Rusiei, care folosește spionajul, diplomația, pârghii economice și operațiuni de influență pentru a o controla

* Marea desprindere a UE de China. Von der Leyen: „În curând, două treimi din bateriile noastre vor fi produse în Europa. În următoarele luni începe să funcționeze prima giga-fabrică de cipuri”

* Lovitură nimicitoare pentru Ungaria putinistului Viktor Orban: UE îi taie fondurile PNRR și 70% din finanțarea europeană pentru că fură bani europeni și încalcă independența Justiției

59 COMENTARII

 1. Marga mi/a fost profesor la UBB. Istoria filozofiei a fost superba, anul urmator a urmat „Materialism dialectic si istoric”…
  Am comentat si in Adevarul, gretzosul discurs!
  Recursul la istorie este extrem de periculos!! L/au facut toti dictatorii moderni!! Granitele sint conventionale, stim asta, „natiunea” si etnicitatea sint alte date ale problemei! Doar in viziunea dictatorilor puteau exista „natiuni pure”!
  Uniunea Europeana, sistemul european in general, protejeaza minoritatile( Romania este mereu prezentata ca exemplu pozitiv).
  I/mi pare rau de fostul meu profesor ca impartaseste opiniile lui Putin! Dar totusi l/as intreba: daca Rusia are 143 mil locuitori si doar 100 mil sint rusi, ceilalti ce sint?? Domanule profesor??

 2. Inainte de a comite faptele mizerabile, bine punctate in articolul de fata, si inainte de a profita de trambulina carierei politice, pusa la dispozitie cu atatea naivitate de PNT-CD – este adevarat ca individul a inceput sa devina vizibil dupa moartea lui Corneliu Copos, mai ales in perioada de declin a partidului la care putem suspecta ca a si contribuit – Marga a fost un produs al mizerabilei pepiniere clujene de unde mai provin universitari securisti (Liviu Maior), academicieni suspectati de a fi cartite sovietice (Ioan Ursu), precum si alte produse de dimensiune mai modesta, dar la fel de dubioase : „sociologul” sforar Dancu care ne lamurea in primele zile ale invaziei ruse in Ucraina si dupa ocuparea Insulei Serpilor ca nu trebuie decat sa ne obisnuim cu prezenta muscala de durata la Gurile Dunarii – iaca Putin a dat dovada de “bunavointa” si a plecat de aici dupa trei luni, dealerul de masini Rus si multi altii. Probabil ca nu gresesc cand afirm ca prezenta securitatii in mediul universitar clujean a fost mai obsesiva decat la Bucuresti sau in alte parti. Probabil ca la aceasta stare de lucruri a contribuit si „contenciosul” romano-maghiar. Dar, revenind la universitarul si politician de marca usl-ista Marga, multi sunt inclinati sa il judece mai putin aspru pentru ca ar avea o “cariera academica stralucita”. Printre altele a fost bursier al celebrei fundatii Humboldt la Frankfurt candva prin anii ’70 (evident ca la acea vreme nu ar fi primit pasaport daca nu prezenta „garantii”) si cel mai important este autorul unui numar impresionant de carti de filozofie, chestiuni de politica si integrare europeana , cum ar fi : „Scoala de la Frankfurt”, si legat de aceasta „Herbert Marcuse”, „Jurgen Habermas”, precum si „Teoria Argumentatiei” , „Heidegger”, etc.
  Am avut proasta inspiratie sa cumpar vreo 6-7 carti si sa le parcurg la inceput atent si apoi pe sarite sau chiar sa le abandonez dupa primele 10-15 pagini. Intr-adevar Marga are puterea de a scrie mult insa valoarea textelor sale este precara. Daca cineva de exemplu este interesat sa afle ceva despre activitatea scolii marxiste de sociologie de la Frankfurt in sutele de pagini scrise de Marga, o sa sufere o dezamagire. In afara de resursele bibliografice pe care le vor gasi in aceste carti, multe de valoare, in rest nu ramane cu mare lucru, Marga plimbandu-l pe cititor, cu abilitatea pe care o cunoastem, pe la Ploiesti si Mizil si numai ajunge niciodata la Frankfurt, New York sau Los Angeles, locurile de referinta unde si-au desfasurat activitatea ideologii radicali de la „Institut fuer Sozialforschung” al Universitatii din Frankfurt, si care au otravit mental generatii intregi de intelectuali in Europa si America. Nu o sa gasiti in analiza lui Marga nimic critic despre teoriile extremiste si indemnul la revolutie a „minoritatilor-victima” asa cum au fost promovate in California in anii ’60 si ’70 de Herbert Marcuse. Otrava „Teoriei Critice a Rasei” care astazi este deversata in mod desantat in scoliile si universitatiile americane a fost pregatita intectual de marxistii scolii de la Frankfurt transplantati in Lumea Noua. Se pune intrebarea cum a fost posibil ca acest abject turnator la securitate si „popularizator” in spatiul carpato-dunarean al unor filozofi activisti de extrema stanga, a fost promovat ca Ministru al Invatamantului sau de Externe de catre singurele partide de asa-zisa dreapta din Romania : PNT-CD si PNL. Raspunsul este dat de articolul de mai sus.

 3. Bă, da’ de ce te-ai fixat pe 1938?
  Hai să ne uităm la 1850, deșteptule.
  Nici nu exista România.
  Asta înseamnă că suntem un stat artificial, după capul tău?

  Toate au un început, bă, inclusiv statul Ucrainean.

 4. La câte scursuri, eminențe academice – delatori viețuiesc printre noi să am eu de câte 100. Fraților suntem plini de turnători. E plină țara de Mărgicuri de astea de doi bani. De asta ne ridicăm atât de greu după 33 de ani. Din cauza unor oameni lipsiți de caracter. Românilor le-au lipsit întotdeauna oamenii de caracter. Mai puteți să-mi dați un nume de caracter în politică de la Corneliu Coposu? Unul singur.

 5. In 1938 ai fi avut dreptate. In 2022 nu ai.
  In Buceag aproape nu mai sunt Romania de loc. In sudul R Moldova sunt bulgari si gagauzi. In Bucovina de Nord Romanii sunt minoritari.

  Cei 400 000 Romani din Ukraina sunt imprastiati si au renuntat in mare parte la limba Romana.

  Ceea ce propune Marga e o provocare. Pentru ca:
  – nu e de dorit sa ocupi teritorii cu populatie neRomaneasca, aceasta creind mai multe probleme
  – idealul este unirea cu R Moldova in NATO si UE, cu un schimb de populatie; daca Ukrainienii vor sa plece si Romanii din Ukraina sa vina
  – este esentiala prietenia cu Ukraina pentru a putea ocoli catre Vest dopulunguresc (sau constipatia ungureasca cum vrei)
  – odata intrati in cursa ruseasca urmeaza sa fim atacati de unguri, fara nici un dubiu. Astia ne urasc sincer si din toti bojogii.
  – a ataca astazi Ukraina este o nerusinare, o lipsa cumplita de decenta cum numai un spion rus poate demonstra

  Mai sunt si alte considerente dar Johannis si Ciuca urmeaza calea corecta. Andrei Marga s-a comportat ca un agent provocator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările
Advertisements