Lovitură nimicitoare pentru Ungaria putinistului Viktor Orban: UE îi taie fondurile PNRR și 70% din finanțarea europeană pentru că fură bani europeni și încalcă independența Justiției

0
5434
Viktor Orban știe că tăierea fondurilor UE pentru Ungaria va avea un impact devastator asupra țării

Deriva autoritaristă din Ungaria putinistului Viktor Orban va fi sancționată de Comisia Europeană într-un mod devastator, prin tăierea fondurilor din PNRR (peste 5 miliarde de euro) și a 70% din banii cuveniți prin bugetul multianual al UE, anunță ziarul austriac Die Presse. Aplicarea acestei sancțiuni, de o duritate fără precedent în istoria Uniunii Europene, vine după ani la rând în care premierul Orban fusese avertizat că sugrumarea democrației în Ungaria este inacceptabilă pentru standardele organizației din care face parte.

Viktor Orban aplică în Ungaria, de mai mulți ani, politici copiate după cele ale lui Vladimir Putin în Rusia. Aproape toată presa independentă a fost lichidată. Legislația a fost modificată astfel încât Guvernul să aibă controlul asupra Justiției. Odată reduse la tăcere presa și justiția, drumul spre devalizarea fondurilor UE a fost netezit. Contractele pe bani europeni sunt câștigate de apropiați sau interpuși ai lui Viktor Orban și ai partidului de guvernământ.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a dovedit că tatăl și ginerele lui Viktor Orban sunt mari beneficiari ai fondurilor europene, din care fură sute de milioane de euro. OLAF nu poate pune sub acuzare, însă, pe nimeni, rolul său fiind acela de a preda dosarele lucrate Parchetelor naționale. Numai că Parchetul din Ungaria, aflat sub controlul total al lui Viktor Orban, blochează toate dosarele care vizează familia acestuia și fraudele cu fonduri europene!

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, ar avea dreptul să ducă anchetele la capăt, dar Ungaria este una dintre puținele țări din UE care a refuzat să facă parte din instituția acestui Parchet!

Lovitura îi vine din vecina Austria, cu care are legături istorice

Anunțul privind blocarea fondurilor europene ar urma să fie făcut zilele următoare de către austriacul Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget. Motivul va fi încălcarea sistematică, de către Puterea din Ungaria, a statului de drept și a independenței justiției. UE îi impută și alimentarea oligarhilor, inclusiv a unor membri ai familiei lui Viktor Orban, cu fonduri uriașe din banii europeni.

Pe lângă sistarea finanțării UE pentru Ungaria, se vor opri și banii livrați către fundațiile de interes public construite de Viktor Orban și populate cu apropiați de-ai săi.

Conform bugetului multianual inițial pentru 2021-2027, Ungaria putea accesa 21,7 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene, adică o medie de 3,1 miliarde pe an.

Politicile dubioase ale lui Viktor Orban au transformat Ungaria într-un paria în interiorul Uniunii Europene

Problemele Ungariei cu Uniunea Europeană sunt însă mult mai ample decât atacul asupra democrației și corupția. În paralel cu această „democrație iliberală”, după cum a botezat-o premierul maghiar, pe plan intern a început o amplă campanie de demonizare a Occidentului, a Uniunii Europene (care finanța Ungaria în tot acest timp!), invocându-se conspirații puse la cale de Soros împreună cu „tehnocrații de la Bruxelles”. Teze ale propagandei rusești, cum ar fi presupusul plan de înlocuire a europenilor cu alogeni, au devenit subiecte centrale în discursurile lui Orban.

De aproximativ un deceniu, Ungaria a preluat o altă idee a doctrinei putiniste: aceea a „lumii ruse“. Inițial, la Moscova se gândise la începutul anilor 2000 o strategie prin care fostele state sovietice – sau teritoriile locuite de ruși din interiorul acestora – să fie readuse „la patria-mamă” printr-o strategie ocolită, de preluare mai întâi economică a lor și prin întărirea legăturilor culturale și sociale cu „centrul”. Între timp, Putin n-a mai avut răbdare și a trecut la atacurile militare, dar Orban nu e într-o situație similară, astfel că aplică strategia inițială a Rusiei. De ani întregi, Ungaria investește masiv mai ales în comunitățile maghiare din România și Slovacia.

De când a început invazia Rusiei în Ucraina, Viktor Orban s-a situat de partea lui Vladimir Putin atât prin declarații, cât și prin fapte, opunându-se sistematic în interiorul UE unor sancțiuni mai drastice la adresa Moscovei. În urmă cu câteva luni a izbucnit un mare scandal când s-a aflat că Putin l-ar fi înștiințat pe Orban, înaintea războiului, că va ataca Ucraina și i-ar fi promis părți din teritoriul acesteia după ce urma s-o cucerească.

Poziția Ungariei față de războiul ruso-ucrainean a dus la îndepărtarea acestei țări și de tradiționalii săi aliați, Polonia și Cehia. Aceste două state au rămas ferm de partea Ucrainei, pe care continuă să o ajute.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Oportunitate uriașă: compania Nokian, mare producător finlandez de anvelope, vrea să-și relocheze în România fabricile închise în Rusia! Discuțiile se poartă la Guvern, cu premierul Ciucă

* Marea desprindere a UE de China. Von der Leyen: „În curând, două treimi din bateriile noastre vor fi produse în Europa. În următoarele luni începe să funcționeze prima giga-fabrică de cipuri”

SUA dezvăluie: Rusia a investit cel puțin 300 de milioane de dolari, după 2014, în coruperea partidelor și a politicienilor din peste 20 de țări! Milioane au ajuns și la diverși candidați la Președinție

VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

* Rușii au fugit din Harkov pe biciclete, deghizați în localnici! Ofițerii FSB își evacuează familiile din Crimeea și caută să-și vândă proprietățile

VIDEO. Mesajul către ruși cu care Zelenski a cucerit planeta. „Chiar nu înțelegeți cine suntem, ce valori ne duc înainte? Vom avea și gaz, și lumină, și apă, și mâncare… și toate, FĂRĂ VOI!”

VIDEO. Fără teama că rușii mai pot interveni, Azerbaidjanul a lansat atacuri masive cu artilerie și drone asupra Armeniei! Erevanul cere Moscovei să intervină, dar Putin nu mai are trupe

Regimul Iohannis-PSD e încolțit: trebuie să desființeze pensiile speciale până la sfârșitul anului, altfel pierdem banii din PNRR! „Blochează acest proiect de peste 4 luni”, acuză USR

Inflație explozivă: +15,3%! Față de anul trecut, gazele s-au scumpit cu 70%, cartofii cu 54%, uleiul cu 50%. România n-a mai avut din 2003 o asemenea creștere de prețuri

Analiștii turci vorbesc zilnic despre planuri de invadare a Greciei! Erdogan escaladează amenințările, Mitzotakis răspunde: „Suntem pregătiți să-i înfruntăm!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here