marți, februarie 27, 2024
AcasăMainSe strânge lațul pentru regimul Iohannis-PSD! Consiliul Europei somează România să „repare”...

Se strânge lațul pentru regimul Iohannis-PSD! Consiliul Europei somează România să „repare” legile Justiției conform rigorilor UE, iar partidele să facă publice contractele cu presa pentru „știri favorabile”

-

Presiune tot mai mare asupra regimului Iohannis-PSD, care se vede somat acum de Consiliul Europei să „repare” cu adevărat Legile Justiției distruse pe vremea lui Dragnea. Concomitent, organismul european cere partidelor din România să respecte legea și să desecretizeze banii cu care plătesc televiziunile și site-urile ca să beneficieze de „știri favorabile”.

Veștile proaste pentru Iohannis și aliații săi din coaliția PSD-PNL încep să se îngrămădească. Spațiul în care actuala politică din România mai are loc să se eschiveze de la respectarea normelor democratice europene se îngustează progresiv, pe măsură și organismele continentale își dau seama că la București se mimează doar respectarea statului de drept. Raportul de monitorizare elaborat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei privind România exprimă îngrijorări clare privind nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția în privința reparării Legilor Justiției. Cele 3 proiecte de legi emise de ministrul Cătălin Predoiu – pus personal de Klaus Iohannis în această funcție – sunt considerate total nesatisfăcătoare, perpetuând controlul pe linie politică asupra magistraților.

Consiliul Europei cere repararea legilor justiției în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția

Comisia de la Veneția a recomandat Guvernului, între altele, ca DNA și DIICOT să capete competențe de investigare a infracțiunilor comise de magistrați. În loc de asta, regimul Iohannis-PSD a ascuns Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) în Parchetul General. Comisia dela Veneția a reacționat, menționând că „regretă graba cu care controversata lege de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiției (SIIJ) a trecut de Parlament, ceea e înseamnă că legea a fost adoptată înainte ca un punct de vedere să poată fi elaborat de către Comisie“.

Merită reamintit că reforma Justiției a fost unul din motivele principale ale crizei declanșate anul trecut de Klaus Iohannis și care s-a soldat cu scoaterea USR de la guvernare și înlocuirea sa cu PSD. Fostul ministru Stelian Ion inițiase reforma, între care și prevederea că șefii Parchetelor se aleg prin concurs, ceea ce i-a provocat o criză de nervi lui Iohannis. Acesta i-a ordonat lui Cîțu – pe atunci premier – să scoată USR de la guvernare.

- Advertisement -

Se cere anchetarea serioasă a cazurilor de intimidare și hărțuire a jurnaliștilor, respectarea independenței editoriale și desecretizarea banilor cu care partidele cumpără bunăvoința televiziunilor

Pe lângă recomandările în domeniul judiciar și al luptei împotriva corupției, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei cere României să respecte legislația în domeniul mass-media, să asigure independența Consiliului Național al Audiovizualului și să asigure independența editorială prin garanții specifice. Concret, Consiliul Europei cere „introducerea unor prevederi legale care să oblige dezvăluirea contractelor secrete dintre partidele politice și mass-media în baza cărora fondurile publice sunt transferate către presă”. De asemenea, se solicită investigarea și pedepsirea celor care hărțuiesc și intimidează jurnaliștii.

PSD și PNL au modificat legislația astfel încât partidele să primească anual zeci de milioane de euro subvenții de la stat. Cu acești bani, mai ales PSD cumpără bunăvoința unei mari părți a presei. Sume colosale se duc la televiziunile oligarhilor, în special, care fac propagandă fățișă social-democraților fără să-și anunțe publicul că PSD cumpără această imagine favorabilă.

Jurnalistul Cristian Andrei, de la Europa Liberă, a scris constant în ultimii doi ani despre subiectul zecilor de milioane de euro pompate mai ales de PSD în contracte de publicitate cu presa. Deși legea prevede expres că partidele trebuie să-și publice contractele de publicitate, PSD a refuzat sistematic orice informație de acest fel, invocând „clauze de confidențialitate”!

- Advertisement -

Doar în primele 7 luni din 2022, PSD și PNL au plătit „pentru presă și propagandă” peste 10 milioane de euro! Banii cu care sunt cumpărate în principal televiziunile vin direct de la bugetul de stat – cu alte cuvinte, românii plătesc cu propriii lor bani manipularea la care sunt expuși.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Oportunitate uriașă: compania Nokian, mare producător finlandez de anvelope, vrea să-și relocheze în România fabricile închise în Rusia! Discuțiile se poartă la Guvern, cu premierul Ciucă

* Marea desprindere a UE de China. Von der Leyen: „În curând, două treimi din bateriile noastre vor fi produse în Europa. În următoarele luni începe să funcționeze prima giga-fabrică de cipuri”

SUA dezvăluie: Rusia a investit cel puțin 300 de milioane de dolari, după 2014, în coruperea partidelor și a politicienilor din peste 20 de țări! Milioane au ajuns și la diverși candidați la Președinție

VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

* Rușii au fugit din Harkov pe biciclete, deghizați în localnici! Ofițerii FSB își evacuează familiile din Crimeea și caută să-și vândă proprietățile

VIDEO. Mesajul către ruși cu care Zelenski a cucerit planeta. „Chiar nu înțelegeți cine suntem, ce valori ne duc înainte? Vom avea și gaz, și lumină, și apă, și mâncare… și toate, FĂRĂ VOI!”

VIDEO. Fără teama că rușii mai pot interveni, Azerbaidjanul a lansat atacuri masive cu artilerie și drone asupra Armeniei! Erevanul cere Moscovei să intervină, dar Putin nu mai are trupe

Regimul Iohannis-PSD e încolțit: trebuie să desființeze pensiile speciale până la sfârșitul anului, altfel pierdem banii din PNRR! „Blochează acest proiect de peste 4 luni”, acuză USR

Inflație explozivă: +15,3%! Față de anul trecut, gazele s-au scumpit cu 70%, cartofii cu 54%, uleiul cu 50%. România n-a mai avut din 2003 o asemenea creștere de prețuri

Analiștii turci vorbesc zilnic despre planuri de invadare a Greciei! Erdogan escaladează amenințările, Mitzotakis răspunde: „Suntem pregătiți să-i înfruntăm!”

- Advertisement -

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -