Victorie pentru conservatorii din BOR: Sfântul Sinod a decis că ritualul botezului rămâne neschimbat. ÎPS Teodosie ne rânjește în nas

5
2552

Victorie majoră pentru tabăra conservatoare din BOR, al cărei exponent este IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: Sfântul Sinod a decis că ritualul botezului va rămâne neschimbat. Curentul reformist, susținut de societatea civilă, de numeroși preoți și reprezentat la cel mai înalt nivel în Biserica Ortodoxă Română de IPS Calinic al Argeșului, a militat pentru o modificare a ritualului în urma numeroaselor incidente, unele dintre ele soldate cu moartea copiilor, petrecute în timpul întreitei scufundări din timpul botezului.

Într-un comunicat dat publicității joi, BOR anunță: “Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii.

În acest sens, luând act de discuțiile, îngrijorările şi neînțelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;

2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine”.

Două tabere în BOR: societatea civilă și o parte din cler susțin modificarea ritualului la botez, în timp ce aripa ultraconservatoare, condusă de IPS Teodosie, cere respectarea canoanelor

Ultima tragedie la un ritual al botezului, petrecută la Suceava luna trecută, a generat o foarte aprigă polemică în România. Un copil de o lună și jumătate a fost înecat de preot în cristelniță. Slujitorul bisericii n-a știut cum să-i facă botezul și copilul a înghițit o cantitate prea mare de apă. Echipajul SMURD a reușit pe moment să-l resusciteze, dar bebelușul a murit în noaptea următoare, la spital.

După ce a devenit publică dramatica întâmplare, la iveală au ieșit și alte povești cutremurătoare care arată că astfel de incidente nu sunt deloc izolate. S-a inițiat o petiție publică prin care se cerea renunțarea la scufundarea totală a bebelușilor cu capul sub apă de 3 ori în favoarea unei variante mai puțin periculoase, scufundarea până la gât și udarea creștetului.

IPS Calinic al Argeșului a dat chiar o circulară către preoții din jurisdicția sa, recomandându-le să evite scufundarea copiilor.

Replica taberei ultraortodoxe a fost viscerală. Liderul conservatorilor, IPS Teodosie, a respins categoric modificarea ritualului, amenințând că-l afurisește pe IPS Calinic și că-l târăște la judecata Sinodului pentru încălcarea canoanelor.

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, cunoscut și sub pseudonimul Mache din perioada când colabora cu Securitatea comunistă, și-a expus clar punctul de vedere, considerând că moartea unor copii nu este un argument suficient de puternic pentru a modifica ritualul.

Acest punct de vedere este susținut în special de prelații BOR din Moldova. Arhiepiscopia Sucevei a emis, după tragicul incident de la Suceava, un comunicat ambiguu, în care sugera că moartea copilului a fost voința lui Dumnezeu și că e bine că sufletul acestuia s-a înălțat între îngeri.

Abia somația Patriarhiei de la București, de a urgenta ancheta, a pus în mișcare lucrurile la Suceava, unde preotul vinovat “s-a autosuspendat” după intervenția BOR.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Garda lui Șoșoacă la Lupeni: interlopul Paleșică și un ins dubios, care-l amenință pe Cîțu cu pistolul!

VIDEO. Scene grotești cu isterica Șoșoacă la spital. Răcnete tribale către Vlad Voiculescu, Beatrice Mahler și un bodyguard

* Șoșoacă a participat doi ani la hoțiile Guvernului Năstase! A văzut cum „se vinde țara”, dar a tăcut 18 ani. A dat-o afară PDL, în 2005

5 COMENTARII

 1. ÎPÎnstelatul Mache a câștigat o luptă cu aripa BOR-conservatoare. Războiul cu poporul român nici pe de parte. Această slugă a Securității e nedemn să se afle încă între fruntașii Sinodului BOR. Aici Securitatea s-a impus încă o dată.

 2. Haideți săăă „n-o-mai-dăm-pe-după-cireș” și să RECUNOAȘTEM ADEVĂRU: „DRACU’-GOL” de la Constanța e, pur-și-simplu,… „pe-linia” ORTODOXIEI-BIZANTINE, RETROGRAD-MEDIEVALE!!!

  „Linia-lui-Huntington”, DE… SEPARAȚIE (!) între civilizația-OCCIDENTALĂ (catolică și protestantă) și… PRIMITIVISMUL balcanico-asiatic (ortodoxism-creștin, iudaism-ortodox și mahomedanism-fundamentalist) este o… REALITATE-OBIECTIVĂ!!!!!!!
  Această graniță urmează, la noi, linia-Carpaților…

  Românii… ‘GEABA sunt (parțial-)LATINI (ca origine etno-culturală, dar vedem că… „DACOPAȚII” plătiți de ruși NU mai acceptă nici asta!), dacăăă… AU RĂMAS (!) ORIENTAL/ASIATIC-ORTODOCȘI!!!!!

 3. Decat sa ne tina popii intr-o „ceata” de asta imensa, specifica stilului lor, sa ne prezinte citatul din Sfintele Canoane unde se vorbeste de „intreita afundare”. Eu am cautat si citit, expres, acum cateva zile, ce contin Sfintele Canoane legat de botez, ca sa vad unde este specificata „intreita afundare” si surpriza – n-am gasit (poate mi-a scapat mie, asa ca va rog, corectati-ma sau veniti cu respectivul citat ca dovada). Este specificata semnificatia botezului, faptul ca botezul, ca sa fie valabil, trebuie facut in numele Sfintei Treimi – Tatal, Fiul si Sfantul Duh, dar nicidecum alte date tehnice despre scufundari, turnari, sarituri, giumbuslucuri, etc. si alte informatii despre botezul ereticilor.
  Ca sa nu mai zic ca BOR considera ca botezul catolicilor, protestantilor (majoritari pe planeta) nu este valabil pentru ca este facut prin turnare de apa sfintita si nu prin, nu-i asa, „intreita afundare”, deci toti sunt niste eretici, numai ei, „sfintii din BOR” sunt „salvatorii”. De asta biserica catolica are cei mai buni exorcisti de pe planeta, pentru ca sunt „eretici”! AVE MACHE MAXIMUS!

 4. Cum majoritatea românilor e ortodox și foarte mulți practicanți, nu ne miră că românii nu vor să avanseze, vor să rămână la vechile tradiții de trai, cum biserica a rămas în evul mediu, și nu vrea să se dezvolte așa nici românii, vom rămâne lângă învățătoriile bisericii să fim loiali bisericii și pcr acum psd.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here