Viaţă bună cu PSD-ALDE: indicele ROBOR e „în nori”, curentul se scumpeşte, apoi pâinea şi alte produse alimentare

1
590
Ordonanţa 114 începe să facă ravagii. Banii devin tot mai scumpi, cei care au credite în lei urmând să suporte costurile criminalei OUG. Preţul curentului electric va fi şi el mai mare, iar asta va provoca scumpiri în lanţ, inclusiv la pâine şi alte produse alimentare de bază.
Indicele ROBOR a urcat miercuri la 3.34% (de la 3.23%, cât fusese marți) după ce BNR a introdus un control mai strict al lichidității din piața monetară, acest lucru urmând să ducă și la o creștere a dobânzilor la depozite.
Acest indice – ROBOR- a fost înlocuit din formula de calcul a ratelor la creditele în lei cu dobândă variabilă, prin OUG-ul care modifică OUG 114/2018. Acest nivel al ROBOR este cel mai mare din ultimele 5 luni, mai exact din 29 octombrie 2018.

„Avem o întărirea a politicii monetare printr-un control strict al lichidităților de pe piața monetară. Aici, avem și o anumită flexibilitate. În funcție de evoluția inflației, urmărim, cu atenție, dacă factorii care au dus la creșterea inflației, în special pe partea prețurilor volatile, sunt cu acțiune temporară sau cu acțiune mai îndelungată și vom reacționa în continuare în ședințele următoare”, a afirmat Mugur Isărescu, în cadrul briefing-ului de presă de marți, întrebat ce decizie va lua BNR dacă inflația va continua să fie peste ținta instituției, citat de Mediafax.

Urmează curentul, pâinea, produsel alimentare

Furnizorii de energie ar putea să se îndrepte spre importuri, iar prețul electricității furnizate în industrie ar putea crește, ceea ce ar duce la scumpiri în lanț, în întreaga economie. Acestea sunt efecte ale controversatei OUG 114 și ale metodologiilor elaborate în baza acesteia de către reglementatorul din energiei.

Interesant este că aceste concluzii aparțin Ministerului Energiei, unul dintre semnatarii OUG 114, și au fost transmise la solicitarea unui deputat PSD.

Mai exact, este un răspuns al Ministerului Energiei, transmis pe 21 martie, la o întrebare a deputatului PSD Ioan Dîrzu despre prețurile la energie.

HotNews.ro a arătat în mai multe rânduri că măsurile populiste prin care autoritățile forțează prețuri la energie mai mici pentru consumatorii casnici, concomitent cu impunerea unor taxe mai mari pentru operatori, se vor reflecta în scumpiri în întreaga economie.

În final, cei care vor avea cel mai mult de suferit sunt persoanele cu venituri mici. Practic, vor crește prețurile pe piața liberă. Însă aceste scumpiri se vor vedea și în prețurile altor produse. Producătorii de pâine, de exemplu, vor fi nevoiți plătească facturi mai mari la energie. Pentru a rezista pe piața, acei fabricanți vor scumpi produsele de panificație. La fel și în cazul altor mărfuri.

Îngropaţi în datorii

Recent, Guvernul României s-a împrumut 3 miliarde de euro pentru a putea plăti pensiile şi salariile, statul fiind practic în pragum falimentului din cauza deficitului bugetar în creştere, imposibil de acoperit în condiţii rezonabile pentru cetăţean.

Datoria pică în sarcina generaţiilor aflate azi în câmpul muncii, care vor suporta costurile împrumuturilor de azi. Dar viitorul incert îi face deja pe mulţi români activi să ia calea emigraţiei, astfel că viitorul sună sumbru.

Acţiunile iresponsabile ale Guvernului se întorc împotriva celor cu venituri mici. Ordonanţşa 114 produce deja efecte dureroase, vezi şi ultimele scumpiri amintite mai sus. Şi e doar începutul unui dezastru anunţat.

CITIȚI ȘI:

Economia României, SABOTATĂ din interior. Reuters acuză jaful prin Fondul Suveran, Vâlcov apără lăcomia Guvernului

 

1 COMENTARIU

  1. Aceasta coaliție criminala PSD/ALDE trebuie sa înceteze și sa plece de la guvernare. Titi care sunt membrii acestir doua partide sa știe ca sunt complici la aceasta mizerabila guvernare care nu tine seama de regulile bunului simt!
    Plecați odată nenorociților! Toate s-ay scumpit din cauza unor măsuri antieconomice și nuvele care țin de INVESTIȚII DURABULE CARE SA DUCĂ LA ACCELERAREA RITMULUI DE CREȘTERE A ECONOMIEI!
    Cu așa guvernare vir fi ritmuri lente in următorul an sau doi și efectele negative se vor vedea in curând degeaba se lauda cei de la guvernare! Sa dea sfântul sa fie altfel!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here