Veste mare: Remdesivir, foarte eficient împotriva Covid-19, va fi autorizat pentru comercializare. Epidemiolog: “Rata mare de vindecare din România s-a obținut cu acest antiviral”

2
16570

Antiviralul Remdesivir, folosit de profesorul Virgil Musta în schema de tratament care a vindecat pacienții de Covid-19 la Timișoara, va fi autorizat pentru comercializare în Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de Guido Rasi, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului.

Este o veste excelentă, spune profesorul universitar Doina Azoicăi, de la UMF Iași. Remdesivir acționează țintit asupra virusului Sars-CoV-2 și rata excelentă de vindecare din România se datorează folosirii acestui antiviral în schemele de tratament.

Remdesivir și-a dovedit eficiența în schema de tratament aplicată la Timișoara, Iași și București, unde s-au obținut rate foarte bune de vindecare

Remdesivir, un antiviral care exista deja pe piață și care și-a dovedit deja eficiența în cazul pacienților infectați cu Covid-19 în unele țări, printre care și România, va fi autorizat pentru a fi comercializat în Uniunea Europeană în zilele următoare.

Emiterea unor astfel de autorizații ține de autoritățile europene și de cele naționale, care iau decizia în funcție de studiile clinice: eficacitatea medicamentului și constatări privind efectele sale secundare.

În cazul pandemiei actuale de coronavirus, urgența situației (există deja sute de mii de morți) a grăbit procedurile, iar Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat deja uzul Remdesivir și administrarea acestuia înainte de autorizarea oficială.

Profesorul universitar Doina Azoicăi, medic epidemiolog, a declarat pentru Ziaristii.com că vestea autorizării pentru comercializare este una excelentă: “Domnul profesor Musta, de la Timișoara, dar și colegii de la Iași și de Institutul Matei Balș, de la București, au folosit deja acest antiviral în tratamentul infecțiilor cu Sars-CoV-2 și au obținut rezultate foarte bune. Este un medicament utilizat de mai mult timp, un preparat antiviral. Toate studiile făcute demonstrează că este un medicament care poate fi folosit ca terapie țintită în infecția aceasta cu Sars-CoV-2. E utilizat și în România. Pacienții tratați cu Remdesivir au o rată mult mai bună de vindecare. Remdesivir este cel mai apreciat dintre medicamentele utilizate împotriva Sars-CoV-2 după studii efectuate pe cohorte mai mari“.

Pacienții tratați cu Remdesivir s-au recuperat, în marea lor majoritate, în doar câteva zile, deși aveau inițial forme servere de boală, cu pneumonie și febră

Autorizarea cu întârziere a comercializării acestui medicament își are explicațiile sale bine fundamentate, spune Doina Azoicăi: “Trebuie făcute întâi studii foarte bine aprofundate, care să lămurească toate efectele unui medicament. Remdesivir s-a dovedit că dă rezultate foarte bune în Europa, unde sunt în special caucazieni. La fel, s-a demonstrat că e foarte eficient la populația României. Nu e obligatoriu să fie aceleași rezultate ale terapiei în Statele Unite, de exemplu. Acolo sunt multe alte populații, pe lângă caucazieni, și efectele pot diferi.

Studii efectuate și în alte țări au arătat că pacienţii cu Covid-19 care primesc Remdesivir şi-au revenit rapid, iar cei mai mulţi au mers acasă în câteva zile. Pacienţii aleşi pentru studiul clinic au avut simptome respiratorii severe şi febră. După administrarea Remdesivir au fost capabili să părăsească spitalul după mai puţin de o săptămână de tratament.

Totuși, comercializarea antiviralului nu înseamnă și că îl vom putea cumpăra din farmacie, pe rețetă de la medic. Acordul primit de la autoritățile sanitare ale UE înseamnă că Remdesivir va putea fi distribuit în sistemul național de sănătate, așa cum au fost distribuite și alte antivirale. El va fi administrat sub supravegherea strictă a medicilor epidemiologi, după evaluarea pacienților, de la caz la caz.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Amenzi între 500 și 2.500 de lei pentru cei care nu poartă mască în spații închise. Zona metropolitană se întinde până la 30 km de oraș, plus întregul județ Ilfov

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.