vineri, mai 31, 2024
AcasăOpiniiUn an de eroism și jertfă colectivă

Un an de eroism și jertfă colectivă

-

La împlinirea unui an de la declanșarea războiului barbar împotriva Ucrainei, popoarele Europei, dar și întreaga umanitate, ar putea să-și schimbe ochelarii-color fabricați la Moscova, prin care priveau lumea. Învățăminte ar fi multe, dar tratarea vederii necesită pregătire și timp. Iată doar câteva constatări.

Alecu Reniță

1. Patria și patriotismul, atât de neglijate, batjocorite și profanate în spațiul public și în educație, nu sunt noțiuni abstracte și perimate. Ucrainenii au demonstrat tuturor lașilor, fricoșilor, profitorilor și cameleonilor din lume că Patria și Libertatea merită să fie apărate chiar cu prețul vieții.

2. Nu poți să-ți aperi pământul natal, casa și țara ta, dacă nu le iubești și nu ești legat de ele; nu poți să-ți jertfești viața dacă nu ești patriot și nu ai Patrie (din aceste raționamente este mai mult decât sminteală colectivă și instituțională, e chiar o crimă perversă să împingi Patria și patriotismul spre grupurile extremiste și marginale, spre demagogii și trepădușii dodoniști, șoșocari sau gușați).

3. În momentele-cheie pentru supraviețuirea unui stat, conducătorii sunt foarte importanți, dar și mai importante sunt voința și curajul poporului de a pune mâna pe arme și a lupta pentru Libertate și Țară; eroismul ucrainenilor, ajutorul și solidaritatea internațională vor face inevitabilă victoria Ucrainei.

- Advertisement -

4. Agresiunea Moscovei este o dovadă în plus că statele „independente” sau „neutre”, care s-au desprins juridic din imperiul răului în 1991, nu au fost lăsate să se dezvolte și să se integreze în civilizația europeană, fiind dominate de Rusia; orice încercare de a deveni ceva mai libere a fost înăbușită în sânge (Republica Moldova -1992; Georgia – 2008; Ucraina – 2014 și 2022).

5. Solidaritatea și unitatea națională, regională și globală sunt mult mai puternice decât orice monstru cu valiza nucleară, iar furnizarea de armament către poporul care-și apără libertatea este o datorie a tuturor țărilor democratice.

6. Lupul își părul schimbă, dar năravul ba. E o iluzie periculoasă că Rusia imperială, șovină și agresoare se poate conforma dreptului internațional. Orice tratat sau document semnat de Rusia, cum spunea în batjocură un țar de-al lor, este doar „un petic de hârtie” și nimic mai mult.

- Advertisement -

7. Ucraina a spulberat mitul invincibilității armatei ruse; doar înfrângerea criminalilor de la Kremlin în Ucraina și un Tribunal internațional Nürnberg-2 pot asigura pacea în regiune și pe continentul european.

8. Se cere o curățare până la temelii a țărilor post-sovietice și europene de rețelele de spionaj rusesc, de mass-media rusească, de miliardele de dolari ale Moscovei destinate coruperii și „schröderizării” Europei.

9. ONU și foarte multe instituții internaționale au ruginit; după înfrângerea Rusiei e nevoie de o nouă viziune asupra modelului de dezvoltare și securitate a lumii; noua viziune să fie întemeiată pe adevăr, dreptate, educație, spiritualitate, echitate și moralitate, fără ca statele teroriste să fie recompensate cu drept de veto.

10. Neamul românesc nu mai poate fi lăsat divizat chiar dacă politicienii de la Chișinău și cei de la București mimează dorința de Unire; Reîntregirea României va lichida un focar de instabilitate în regiune și va deveni un factor important de securitate și dezvoltare.

Românii din Basarabia, care au cunoscut de-a lungul istoriei barbariile Rusiei imperiale, au depășit animozitățile moștenite și, din prima zi de război, s-au solidarizat deplin cu lupta eroică a poporului ucrainean pentru libertate, punând la dispoziția refugiaților propriile case.

Avem înțelegerea totală că în clipa când cădea Ucraina sub ocupație, cădea și Republica Moldova.

Ne exprimăm întreaga recunoștință față de eroii ucraineni, care distrug mașina de război a Rusiei în stânga Niprului, își eliberează țara de barbari și barbarie, asigurând astfel pacea și democrația în regiune și în Europa!

DE ACELAȘI AUTOR:

* Discursul Führer-ului de la Kremlin a dărâmat toate gardurile la Zoo

Cu durere, despre Afganistan și victimele războiului nedrept

Golgota Basarabiei: 5-6 iulie 1949. Cel mai mare val al deportărilor organizate de Rusia în teritoriile românești ocupate

Remember: 28 iunie, ziua sfâșierii României noastre

Cine ne apără de invazia pașnică?

Moldo-ivanii. Pe două scaune… stricate și rușinoase

Gând sincer pentru un „pravoslavnic”

Tricolorul lui Gheorghe Muruziuc

Răspuns unui „frate-putinist” din dreapta Prutului

CITIȚI ȘI:

* Terorism de stat: Putin comunică planetei că Transnistria îi aparține! Moscova a avertizat SUA, NATO și Ucraina că orice atac asupra acestei regiuni a Republicii Moldova, ocupată ilegal de trupele Kremlinului, va fi considerat un atac asupra Rusiei

* Dilema de pe stadion: a vorbit adevăratul Putin, „Dublura lui Putin” sau „Putin cel Vorbăreț”? 7 distincții între tiran și cele două sosii ale sale. „Cu o zi înainte a tușit tot timpul; apoi a zburat pe scenă, plin de energie”

POZA TRĂDĂRII. Șoșoacă, lipită de obraznicul ambasador Kuzmin, sub steagul Rusiei! În plin război, putinista s-a lingușit din nou la ambasada statului-agresor

* Un alt răspândac al propagandei putiniste: deputatul Ringo Dămureanu, mincinos agresiv din tabăra AUR

* Pro-rușii strâng rândurile: sufocat de datorii, Ponta se aruncă în brațele lui George Simion. Întâlnire de taină, negocieri pentru o alianță

Parlamentarii și-au votat, pe ascuns, creșterea veniturilor cu 1.500 de euro pe lună, ajungând la 11.660! Pe copii i-au păcălit la alocații, prin gura lui Budăi: +12 lei

De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

EDITORIAL CARTIANU: La moartea unui ticălos. Onoruri militare, Academie, Cimitirul Bellu

* VIDEO. Bătăușul Olaianos e prea bolnav pentru a lucra la TVR, dar e suficient de sănătos ca să comenteze la Prima Sport! Un concediu medical dubios, care trebuie verificat

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -