Cine ne apără de invazia pașnică?

7
1436

În ultimul timp am scris, cu neliniște, câteva materiale în mass-media din Țară, atenționând opinia publică și autoritățile române că în urma unei scurte călătorii, făcute în câteva județe, am rămas neplăcut surprins de numărul mare de români de rând care îi dădeau dreptate lui Putin și așteptau capitularea Ucrainei.

În urma materialelor publicate, am primit mai multe replici tăioase, al căror conținut se rezuma la constatarea că în România „putiniștii” sunt un grup foarte restrâns și singular, care nu adună nici măcar jumătate de procent din populație.

Crezând că am avut ghinion întâlnind ocazional mai mulți români rusofili, am decis să mai aștept cu temerile mele până la apariția unor date mai reprezentative din sondaje.

Iată că au apărut și primele probe: Consiliul European pentru Relații Externe a realizat, recent, un sondaj în mai multe state din UE, iar datele publicate arată cât de adânc au afectat războiul hibrid și propaganda rusească țările care s-au crezut imune la rusofilia propagată subtil și nu și-au securizat suficient instituțiile și spațiul informațional.

Astfel, la întrebarea „Cine este de vină pentru războiul din Ucraina?”, 21% dintre români învinovățesc UE, NATO, SUA și doar 58% cred că e vina Rusiei. În Finlanda, de exemplu – care, de nevoie, după război, se tot îmbrățișa cu Rusia, având o frontieră comună de peste 1.300 de kilometri -, doar 5% cred că de vină ar fi UE, NATO sau SUA, iar 90% consideră că e vina Rusiei.

Sondajul mai arată că aproape un sfert dintre români cred că Rusia vrea să facă pace în Ucraina, dar Occidentul o împiedică.

Alecu Reniță

Reiterez observațiile și îngrijorările mele: frații din dreapta Prutului au pierdut foarte mult din imunitatea genetică față de Rusia imperială. De la Ion Cristoiu până la Adrian Severin, curge un șuvoi de rusofilie „inocentă”, menit să tulbure mințile românilor șovăielnici și ale șoșoacelor purtătoare de infecții străine.

Propaganda rusească și gama ei complexă de narative pot buimăci și mințile lucide, darmite pe cele fără nicio înțelegere istorică a pericolelor pe care le aduce Rusia imperială.

Vă rugăm, mai ascultați, din când în când și vocea românilor din Basarabia, care au fost siliți să trăiască împreună cu „eliberatorii” sovietici și au cunoscut pe propria piele ce înseamnă, în realitate, „paradisul rusesc”!

De la Chișinău se vede foarte bine că România noastră se află în prima linie a războiului hibrid, pe care îl poartă Rusia imperială împotriva popoarelor libere și independente. E o iluzie că poți câștiga ceva în fața propagandei rusești, mizând doar pe reflexele ereditare ale românilor în fața dușmanului natural al țării.

Îmi doresc foarte mult ca fiecare român care a avut norocul să se nască în dreapta Prutului să conștientizeze până la capăt: există o invazie a Rusiei imperiale mult mai periculoasă decât cea militară – invazia pașnică, blândă, care urmărește ca o națiune să-și piardă încrederea în sine, să renunțe treptat la reperele ei de bază și să se lase ademenită de valorile înșelătoare, semănate timp îndelungat, cu migală, pe diferite căi, sub diferite forme ascunse, în masele largi și în clasa ei conducătoare coruptă, nepăsătoare și cosmopolită.

Înainte de a fura pământul unei țări libere, Rusia imperială fură sufletul unei națiuni, lăsând-o fără vlagă și motivație să-și mai apere țara.

Câte state din UE ar avea curajul să pună mâna pe arme, să iasă în fața tancurilor rusești și să-și apere pământul, suveranitatea și libertatea? Scholz, Macron, Draghi, Orban? Dacă n-ar fi NATO în Europa, hoardele flămânde și sălbatice ale lui Putin ar sparge astăzi vitrinele magazinelor de la Bruxelles și ar țopăi kazaciokul la Lisabona.

După ce serviciile secrete rusești, prin agenții lor gen Iurie Roșca – susținut masiv aproape două decenii (1990-2009) de anumite forțe și instituții-cheie de la București -, și-au încheiat misiunea în stânga Prutului, fragmentând și anihilând Mișcarea de Renaștere Românească, batjocorind, confiscând și profanând Idealul românilor din BasarabiaReîntregirea națiunii române –, aceste servicii rusești și-au transferat „experții” și o parte din rețelele lor în România, pentru a fortifica și extinde „lumea rusă” dincolo de Prut. Narativele? Ascultați-le de la „maestrul” Ion Cristoiu, laolaltă cu pledoariile pravoslavnice și antieuropene ale șoșoacelor consiliate de ambasadorul rus Valerii Kuzmin, care a fost transferat de la Chișinău la București.

Nu vreau să-mi pierd timpul în polemici sterile cu „pravoslavnicii rusofili și putiniștii” din Țară, fiindcă dușmanul e la poartă și plănuiește să ne intre în familie și în casă, să ne omoare fizic și moral, să ne falsifice identitatea.

Da, desigur, NATO este foarte importantă pentru România, dar scutul și sabia, care ne pot apăra sufletele și ființa națională de invazia pașnică a Rusiei imperiale, au fost, sunt și vor rămâne pe seama noastră, a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

DE ACELAȘI AUTOR:

* Moldo-ivanii. Pe două scaune… stricate și rușinoase

* Gând sincer pentru un „pravoslavnic”

* Tricolorul lui Gheorghe Muruziuc

* Răspuns unui „frate-putinist” din dreapta Prutului

Răspuns unei „savante” îndrăgostite de Putin

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. George Simion a încercat o nouă provocare de tip rusesc la adresa Maiei Sandu. A zburat la Chișinău deși are interdicție de intrare în Republica Moldova până în 2023. A fost trimis la București cu primul avion

* Țări mici, dar curajoase: Lituania rupe legătura terestră a Rusiei cu enclava Kaliningrad, Moldova interzice propaganda TV rusească

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Un „locotenent” al lui Miron Cozma, anchetat pentru mineriada din 13-15 iunie 1990, e finanțat de Guvernul PSD-PNL, la Chicago! Anul trecut i-au fost alături ambasadorul Muraru și consulul Trifan

* Victor Rebengiuc, la 89 de ani: „Gata, s-a terminat! Nu mai am nicio speranță. Ce-am votat eu nu mai există. S-a dus, s-a împrăștiat, s-a înălțat la ceruri”

* Ticăloșia șoferiței bete care a omorât 4 oameni: susține că nu ea se afla la volan, deși SMURD-ul a găsit-o pe locul șoferului!

* Sfârșitul imposturii: Cornel Dinu rămâne fără certificatul de revoluționar, obținut pentru „meritul” de a fi avut grijă de Nina Iliescu și de a fi lucrat în echipa de dezinformare a lui Dan Marțian, în TVR

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

* Ministrul Apărării din Ucraina: „Vom porni să ne eliberăm teritoriile ocupate. Toate! Inclusiv Crimeea”

* Medvedev recidivează: „Cine spune că în doi ani Ucraina va mai exista pe hartă?”. Tocmai spusese că nu va avea odihnă până nu va extermina poporul vecin

* Un ofițer rus a scris că Ucraina nu mai există ca stat. Acum nu mai există el ca om. A fost lichidat, la 23 de ani

7 COMENTARII

 1. Un politist i-a facut observatie unui trecator ca purta masca pe sub barbie si mai trecea si neregulamentar strada, iar reactia lui a fost: ” lasa, ca vin ei rusii si ne scapa de voi” ! Desigur ca era vorba despre un om.simplu si needucat, dar cat de sugestiv era ce gandea el, cum a reusit Sosoaca si alti tradatori pro-rusi, agenti ai Moscovei, sa induca lipsa fata de autoritatile statului roman, in ideea ca vin rusii cu „raiul lor” ce presupune libertate haotica si trai neneaca!!!! Oare citeste cineva mesajul meu? Oare nu exista romani care sa-i trimita in derizoriu pe asa zisii jurnalisti gen Cristoiu care batjocoresc pur si simplu apartenenta noastra la UE??? SUNTEM LASATI LA DISCRETIA AGENTILOR RUSI???

  • Cazul e simptomatic. Fiind în Țară am auzit de la unii oameni de rând că Ucraina este vinovată că se împotrivește, că tot una Rusia o să câștige. Și alte enormități propagandistice, care îmi vine greu să înțeleg, cum s-au înrădăcinat în capul românilor simpli – Rusia se apără, altfel ar fi fost atacată de NATO. Oricât de greu ar duce-o populația disperată, dar trebuie să i se spună foarte clar ce înseamnă, cu adevărat, Rusia imperială și fiarele ei înarmate. Românii care îl simpatizează pe Putin, au posibilitatea să ajungă la Tiraspol și să stea acolo câteva zile, să fie urmăriți la fiecare pas de securitatea transnistreană și să vadă pe viu modelul de „ruskii mir” (lumea rusă).

 2. Platim degeaba atitia securisti. Macar de s-ar fi justificat. Insa suntem ca un sat fara ciini. Iar acum vor si mai multa putere, si mai multe drepturi si mai multi bani. Sunt niste paraziti pe spatele poporului. Niste tradatori de tara.
  Iar politicienii care ajung la virf fie sunt deja in servicii, fie pactizeaza cu ei, fie sunt invinsi (Emil Constantinescu)

 3. Foarte bine punctat ajutorul pe care l-a primit Yuri Rosca de la Bucuresti. Si dupa cum stim nu numai el. Sa ne amintim cazul recent al primarului pdsr-ist Tudorache-Diamant de la Sectorul 1 care il indopa cu bani pe anti-romanul de la partidul socialistilor Ivan Cheban (sa ma lase in pace naivii care ii sar in aparare ca este roman si ca il chema Cioban). Mai deunazi acest tupeist rusofil umbla pe la pdsr-istii din Buzau pentru ceva ajutor. Aici este de fapt cheia intelegerii fenomenului de rusofilie romaneasca. Fortele conservatoare (in primul rand cele comuniste la care s-au asociat si cele ortodoxiste si mai recent cele nationaliste) din Romania au fost teribil de nemultumite ca au pierdut puterea in 2004 si au gasit puncte comune cu propaganda ruseasca : anti-basism, anti-NATO, respingerea sub-culturii de tip woke(aici din pacate au dreptate), etc. Televiziunile lor au lucrat din 2005 la mentalul anti-occidental al romanului. Cand lupta-anticoruptie a luat avant, clivajul intre pro-occidentali si conservatori s-a marit si mai mult iar propaganda rusa a oferit sprijin neprecupetit fortelor anti-justitie. In fond nu ar trebui sa surprinda „infratirea” intre politicieni romani, mai ales din zona pdsr-ista si ultra-nationalista, cu politicieni basarabeni care fac jocurile Rusiei. Aparent ar fi vorba de o naturala reintoarcere a „conservatorilor” valahi la ceea ce ei considera ca este matricea originala a spitzei lor : cocktailul facut din ideologia Lenin-Stalin si ortodoxismul ultra-retrograd si ant-occidental. In realitatea aiureala asta au inghitit-o cei app. 25% dintre romanii zombificati, care formeaza electoratul inamovibil al “Ciumei Rosii” si care accepta fara cel mai mic spirit critic orice narativ favorabil lui Putin. Viclenii politicieni socialisto-nationalisto-militaristi de pe marginea Dambovitzei fac insa un joc riscant pe sarma in nevoia de a isi mentine si largi puterea crezand ca au in Putin un partener onest. Partea rusa vede insa lucrurile extrem de pragmatic. Foloseste sensibilitatea romanilor pentru Basarabia ca sa isi finanteze politica pro-Rusia in Rep.Moldova si Romania cu ajuorul unor cozi de topor locale. Adica vechea politica leninista de a ne spanzura cu streangul platit si produs de noi.
  Desi avem cele mai multe motive, mai multe decat ale Poloniei, tarilor Baltice, Finlandei sa fim cea mai nemultumita tara de existenta si actiunile Rusiei (razboiul de agresiune din Moldova in 1992, praduirea industriei metalurgice romanesti privatizata unor afaceristi FSB, plata celor mai mari preturi la gaze, amenintarile desantate cu bombardament nuclear din 2014 incoace, ocuparea Insulei Serpilor si altele) am ajuns in nedemna pozitie a unui popor zombificat de minciunile sfruntate ale Moscovei.
  O ultima remarca legata de sondajul amintit in articol si care se gaseste intr-un articol din 15 Iunie de pe pagina „Consiliului European pentru Afaceri Externe” : https://ecfr.eu/publication/peace-versus-justice-the-coming-european-split-over-the-war-in-ukraine/?fbclid=IwAR0Z5duo9Fj2TIoV_RcX0YKtDJNTjeoPpoLM1pMzZdQ277mESdpGQxWJQ24 La intrebarea „Care tara este obstacolul principal in calea pacii?”, 42% dintre respondentii romani considera ca este Rusia iar 24% dintre acestia dau vina pe Ucraina, U.E. sau SUA. In timp ce in Finlanda raportul este 87%/5% ! Interesant insa este ca in clasamentul respectiv Romania se afla in ultimele 4 natiuni cu atitudine anti-Rusia alaturi de Germania, Franta (astea doua stau putin mai bine ca noi) si Italia (mai pro-rusa ca noi). Un motiv excelent sa ne intrebam daca alaturarea celor 4 conducatori de stat si/sau guverne la vizita de saptamana trecuta la Kiev nu este intamplatoarea ci poate motivata de atitudinea popoarelor lor mult mai permisiva cu crimele si abuzurile Rusiei.

   • Eu cred ca este vorba de Gica Contra. Orice s-ar propune, discuta, cauta, acesti oameni sunt CONTRA din principiu.

    Unii pot suferi de „Oppositional defiant disorder”, altii de o rusinoasa necunoastere a istoriei romanesti. Rusinos si trist rateu al scolii. Sau poate nu, asa e din proiect.

    Biserica e un punct prea trist si rusinos ca sa mai poata fi discutat. Se repeta marea tradare din sec XVIII.

    Tata imi povestea ca avea o biata profesoara refugiata din Basarabia, care le explica de ce URSS era indreptatita sa ocupe Basarabia pentru ca se simtea amenintata, mititica URSS.

    Comparatia cu Finlanda este chiar INCURAJATOARE. Arata drumul pe care il avem de parcurs in realitate.

    Cu un sistem educational anti-national, dresura de tip Pavlov-Makarenko, loc de imbolnavire psihica in masa, ce credeati?

    E bine ca am depasit situatii si mai grele. Oamenii mai invata si se mai adapteaza. Dupa monstruoasa dresura sovietica si ruseasca e bine ca suntem macar in acest stadiu.

    Este de lucru. Nu scapi usor de „disonantele cognitive” sau de „distorsiunile cognitive”.

    Aveti dreptate dar lucrurile sunt spre bine. Contrarianul putinofil trebuie confruntat. Cei inteligenti inteleg destul de repede. Adevarul trebuie spus si repetat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here