A căzut primul cap din Mafia TVR Sport. Oprean, bișnițarul de bilete, și-a dat demisia ca să scape de cercetarea disciplinară, dar nu poate scăpa de ancheta penală. Panică printre complicii săi: oare îi va „turna”?!

2
5393
Cristian Oprean în Qatar. FOTO: Facebook / Kristian O Prean

Încep să cadă capete în afacerea „TVR Sport – Bișniță cu bilete la Mondiale”. Deocamdată, a ieșit din joc Cristian Oprean, șeful delegației TVR la Campionatul Mondial din Qatar (20 noiembrie – 18 decembrie 2022). Acesta a demisionat din TVR marți, în prima zi de muncă după concediul strategic pe care și l-a luat la revenirea în țară.

Cutremurul de la TVR Sport are loc într-o perioadă de mare instabilitate: directorul interimar Dan Vasile a renunțat la funcție după nici 6 luni, iar succesorul său este Mihnea Ionescu. Acesta deține un atu: nu există indicii că ar fi fost cuplat la schemele infracționale dezvoltate în interiorul Redacției Sport în ultimii ani. Obligația sa este însă să facă lumină în tenebrele trecutului recent.

Marți, 10 ianuarie, Cristian Oprean a revenit din prelungitul său concediu, care a inclus Crăciunul și Anul Nou (ca o recompensă pentru faptele de vitejie din Qatar). Dar n-a revenit cu chef de lucru, ci ca să-și depună demisia din TVR, după 20 de ani neîntrerupți în televiziunea publică.

Cristian Oprean ocupa funcția de director achiziții în cadrul Redacției Sport a TVR. În această calitate, negocia drepturi de televizare la competițiile sportive. La Campionatul Mondial din Qatar, el a fost șeful delegației TVR, care a conținut 8 membri: patru comentatori (Cristi Mîndru, Emil Hossu-Longin, Dragoș Bocanaciu, Narcis Șelaru), doi cameramani (Andrei Toader, Dănuț Catană), un reporter (Dragoș Stoica) și inegalabilul „Team Leader FIFA” (Cristian Oprean).

A demisionat ca să scape de cercetarea disciplinară în TVR

Demisia lui Cristian Oprean este una strategică, așa cum strategic a fost și concediul ce a urmat revenirii din Qatar. Oprean urma să fie cercetat de Comisia de disciplină a TVR pentru achiziţionarea, prin abuz de putere, a cel puțin 64 de bilete la meciurile de la Mondialul din Qatar. Și nu la orice meciuri, ci la cele de interes maxim: semifinalele (Argentina – Croația, Franța – Maroc) și finala (Argentina – Franța).

Biletele aparțineau Televiziunii Române, dar Oprean le-a cumpărat și valorificat în interes propriu. Valoarea lor de achiziție: în jur de 40.000 de euro. Cu cât le-a vândut și la cât s-a ridicat profitul, asta numai organele de anchetă (Poliție, Parchet) pot afla cu precizie.

Prin demisia de marți, Cristian Oprean a scăpat de cercetarea disciplinară din TVR. El nu va putea scăpa însă de răspunderea penală, cu o condiție: conducerea TVR să-i facă plângere la Parchet și să se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciului. Mai ales că afacerea „Bișniță cu biletele TVR” nu a început la Campionatul Mondial din Qatar, ci funcționează nederanjată de mai mulți ani.

Plângerea penală poate fi făcută de orice persoană, dat fiind că TVR funcționează prin finanțare publică. De asemenea, Parchetul se poate autosesiza pe baza articolelor de presă.

Mesajul care a aruncat în aer „Mafia biletelor TVR”

Mafia biletelor a explodat miercuri, 14 decembrie, la ora 20.20, cu 40 de minute înaintea semifinalei Franța – Maroc. Pe adresele de e-mail ale Redacției Sport a TVR a sosit un mesaj din partea unui român care s-a prezentat cu numele Marian Scărlătoiu. Acesta relata în detaliu cum a cumpărat de la „un anume domn Cristi” (a cărui descriere se potrivește perfect cu cea a lui Cristian Oprean) două bilete pentru semifinala Franța – Maroc.

Titlul mesajului: „Bilete la speculă de la TVR / Qatar, Franța – Maroc”.

Acuzatorul spunea că i-a plătit lui Oprean 1.800 de euro, deși prețul oficial al celor două bilete era de circa 1.240 de euro (620 de euro bucata, adică 2.400 de riali qatarezi). Așadar, un profit de 560 de euro, făcut pe seama unui compatriot care, pe deasupra, nici n-a putut intra la meci! Motivul: „mi se cer și alte acte la stadion”, după cum explica Marian Scărlătoiu.

Țeapa pe care a luat-o acesta (a dat 1.800 de euro, pentru două bilete la suprapreț, și n-a putut intra în stadion) l-a făcut să reclame la TVR abuzul făcut de Cristian Oprean. Mai mult, Scărlătoiu spunea ferm: „Am de gând să reclam și la FIFA acest lucru”.

Mesajul semnat Marian Scărlătoiu

„Stimați domni,

Cu puțin timp în urmă am achiziționat două bilete pentru Franța – Maroc de la un anume domn Cristi, care s-a recomandat a fi acreditat de TVR la Campionatul Mondial de Fotbal. Mi le-a înmânat într-un plic și am plătit pe ele 1.800 de euro.

Domnul Cristi este înalt și blond, cam la 45 de ani, ușor grizonat și avea numărul de telefon Qatar 00974 5171 3189.

Ne-am întâlnit în fața Hotelului Marriott. Mi-a spus că sunt locuri foarte bune, dar nu le pot folosi, pentru că mi se cer și alte acte la stadion.

Pe bilete se vede clar că costă cam 620 de euro, adică 2.400 de riali. De asemenea, se vede că scrie RoTVR pe ele.

Am de gând să reclam la FIFA acest lucru.

Aveți în foto atașate biletele și, pentru că spun adevărul, îl puteți soma pe domnul Cristi să le arate. A făcut rezervare pentru ele la FIFA și i s-au dat de acolo.

Să vă fie rușine cu asemenea reporteri!

Marian.”

Miza anchetei penale: demantelarea întregii rețele. Pe urmele complicilor lui Oprean

Timp de aproape 24 de ore, singura publicație care a scris despre cazul „Bișniță cu bilete TVR la Mondiale” a fost Ziaristii.com. Ulterior, cazul a devenit de interes pentru aproape toată presa română, dar au fost și câteva tăceri asurzitoare, chiar ale unor publicații respectabile, care au ales să nu scrie nimic.

Ziaristii.com a dus ancheta mai departe, arătând complicitățile și responsabilitățile administrative din interiorul TVR.

De aceea, ancheta organelor abilitate (Poliție, Parchet) trebuie să răspundă la câteva întrebări:

 • A acționat Cristian Oprean de unul singur în valorificarea în interes propriu a celor 64 de bilete?
 • Șefii săi ierarhici, Dorin Chioțea și Ramona Săseanu, dețineau informații despre schema infracțională? Au fost ei complicii lui Oprean în interiorul TVR sau se încadrează doar la neglijență în serviciu ori management defectuos?
 • De ce au insistat Chioțea și Săseanu ca Oprean să meargă în Qatar, deși era evident că deplasarea acestuia este inutilă?
 • De ce nu s-au delimitat Chioțea și Săseanu de Oprean, prin niciun mesaj public, după ce practicile acestuia au explodat în presă? Chioțea nu mai e „avertizor public”? Săseanu nu-și ia like-urile înapoi?
 • Care au fost complicii lui Oprean în afara TVR? Cui i-a vândut cele (cel puțin) 64 de bilete? A alimentat el astfel o rețea de trafic de bilete?
 • Cât de mari sunt complicitățile din „mafia biletelor” la precedentele turnee finale (mondiale și europene) transmise de TVR? Ce rol a avut Ioan Todan, cel care l-a „școlit” pe Cristian Oprean în achiziția de drepturi TV?

Și ce mai amenința Oprean: „Îi JUR acelei persoane că va regreta toată viața!”. Dar a început cu o demisie

Vineri, 16 decembrie, la mai bine de o zi după explodarea cazului, Cristian Oprean a reacționat pe contul său de Facebook. Într-un text agramat, nespecific unui jurnalist respectabil, acesta certa „faimoasa presă română”, vinovată că n-a aflat din gura sa că totul este „un bluf, o invenție, un fake, o înscenare ieftină”.

Tupeist mare, domnul Team Manager FIFA! Știa ce schelete are în dulap, dar făcea pe fata mare și se oțăra la cei care-i contestau virginitatea!

Mai mult, Oprean constata, viclean, că deși „suntem mulți presari în zilele acestea”, ni se aplică zicala „proști, da’ mulți”. Așadar, suntem proști noi, ăștia care i-am dibuit manevrele penale, dar el e deștept, că știa să facă bani bișnițărind biletele TVR.

În mesajul vituperant din 16 decembrie, flăcăul mai și dădea note presei care scria despre infracțiunile sale: „la noi nu se caută decât senzaționalul, scandalul, intriga și mistificarea! Toate, în dauna ADEVĂRULUI și a realității!”. Ia zi, monșer, cum stăm cu adevărul? Dar cu mistificarea? Dar cu intriga și scandalul? Nu ți se pare senzațional că șeful delegației TVR la Mondiale făcea bișniță cu bilete care nu erau ale sale? Hai, dă-ne tu o lecție de presă serioasă, nu ne lăsa să rătăcim bezmetici în direcția presei frivole!

Dar să revenim la textul-bici al lui Oprean (apropo de cele 50 de lovituri de bici la care l-ar fi pedepsit qatarezii dacă l-ar fi prins bișnițărind bilete!). Scria Oprean, ofensiv-agresiv: „așa sfrântură demnă de anii ’40–’50… elucubrată prost, într-un mod securistic, nu stă și nu va sta în picioare în niciun scenariu”. Zău, flăcău? Atunci de ce ți-ai dat demisia?

Concluzia lui Oprean: „Halal presa română!!!… din care, odată, făceam și eu parte”. Ei, da: fără bișnițarul de la TVR, presa română a rămas orfană!

Finalul mesajului lui Oprean, cu mai puțin de o lună în urmă, a fost apoteotic: „Mă voi bate cu toate resursele de care voi putea dispune, la revenirea în țară, să aflu cine mi-a înscenat această mizerie și îi JUR acelei persoane că va regreta toată viața momentul în care s-a decis să facă așa ceva”. Viteazule, nimic nu ierți! Razi tot ce mișcă, leule! Și începi cu o glorioasă demisie, ca să nu răspunzi întrebărilor unei Comisii!

Mesajul de autovictimizare al lui Cristian Oprean

„«bravo faimoasa presa romana»…cu exceptia GSP, care este si va ramane un ziar serios, NIMENI, DAR ABSOLUT NIMENI din efervescenta presa romana nu a cutezat sa dea un telefon sa verifice daca nu cumva este un bluf, o inventie, un fake, o inscenare ieftina…

Observ cu amaraciune ca, desi suntem multi presari in zilele acestea, se verifica la mai toate BOOM-urile celebra zicala “prosti, da’ multi”!!!

Imi pare rau ca spun asta, dar ma uit si constat cu regret ca la noi nu se cauta decat senzationalul, scandalul, intriga si mistificarea! Toate, in dauna ADEVARULUI si a realitatii!

Stateam si ma intrebam, alaturi de cel din poza de mai jos, un autentic si serios roman care antreneaza respectabil in Qatar si este apreciat aici, ce s ar fi intamplat daca acest «om de bine» sau entitate care a trimis acel mail denigrator, ar fi scris in acel mail ca eu am fost in desert si am violat sau omorat pe cineva…cum m as fi putut apara eu, puteam risca moartea sau inchisoarea pe viata aici.

Intamplator sau nu, Dumnezeu a facut ca in ziua respectiva, toata ziua, eu sa fiu cu acest om, invitat printre altele si la un meci de tenis in parcul Al Bidda.

Deci, asa sfrantura demna de anii 40-50…elucubrata prost intr un mod securistic, nu sta si nu va sta in picioare in niciun scenariu.

Halal presa romana!!! … din care, odata, faceam si eu parte

Ma voi bate cu toate resursele de care voi putea dispune, la revenirea in tara, sa aflu cine mi a inscenat aceasta mizerie si ii JUR acelei persoane ca va regreta toata viata momentul in care s a decis sa faca asa ceva.”

„Nu e greucean precum e Oprean”. Iar Săseanu – like, like, like! Că nu degeaba l-a trimis în vacanță în Qatar

Între timp, Cristian Oprean și-a șters (sau suspendat) contul de Facebook. Ți se rupe inima la gândul că atâtea poze glorioase – postate zi de zi pe timpul Mondialului de un cetățean care se cam plictisea, pentru că de fapt nu avea nimic de făcut – au devenit inaccsebile poporului avid de asemenea realizări gazetărești.

Au rămas însă vizibile postările de pe TVR Sport, site-ul pe care l-a administrat  – în registru jos, miștocăresc, perfect neserios – de Dorin Chioțea, fostul șef al Redacției Sport. Apropo: Chioțea și producătorul general al TVR din acea vreme, Ramona Săseanu, l-au trimis pe Oprean la Mondiale deși nu era necesară o asemenea deplasare! La ultimele 5 turnee finale planetare (Japonia / Coreea de Sud 2002, Germania 2006, Africa de Sud 2010, Brazilia 2014, Rusia 2018), TVR n-a trimis vreun „Team Manager FIFA”, iar transmisiile s-au făcut fără probleme, pentru că importanți erau comentatorii. Ultima dată când delegația TVR inclusese un „Team Manager FIFA” a fost în 1998, în Franța, dar atunci a fost și ultima dată când a participat naționala României. „Tricolorii” n-au revenit în Qatar, dar „s-a calificat” Oprean, grație generozității tandemului Chioțea – Săseanu. O generozitate care a costat contribuabilul român circa 15.000 de euro (cazare, transport, diurnă etc.). Pentru Oprean a fost un concediu de o lună pe bani publici, într-o țară exotică.

Așadar, să vedem cu ce glumițe stupide ne îndulcea site-ul TVR Sport în timpul Campionatului Mondial.

Foto 1: Valoare, nene!

Foto 2: Vai de capul lor de ștabi și emiri – Oprean e în față!

Foto 3: Săseanu dă like, confirmând că Oprean e greucean!

Foto 4: Regele stadioanelor, odihnit, în vacanța din Qatar

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PNL s-a organizat s-o atace în haită pe Emilia Șercan. Politrucii au primit „punctajul”: toți trebuie să-l laude pe impostorul Bode și s-o denigreze pe jurnalistă

* După ce și-a bătut soția, deputatul Dumitru Focșa (AUR) spune că pactul contra violenței domestice la nivel european este „presărat cu idei radicale, din spectrul ideologiei de gen”!

Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

Bobby Păunescu, co-patron la B1 TV, executat silit de fostul fotbalist Ciprian Marica. Fiul lui George Constantin Păunescu se afișează ca „investitor” la un proiect imobiliar „de miliarde” la Cluj

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

* VIDEO. Cele mai rușinoase imagini din viața unui dictator: Putin, singur în biserică la slujba de Crăciun. În sutană erau preoți sau FSB-iști?

* „Pușcașul” rus din Donețk îi prevede lui Putin un sfârșit ca al lui Gaddafi, „cu o coadă de lopată înfiptă-n fund”

* VIDEO. Susținătorii trumpistului Bolsonaro au devastat Palatul Prezidențial și sediul Curții Supreme, repetând în Brazilia scenariul asaltului asupra Capitoliului din ianuarie 2021

2 COMENTARII

 1. TVR e un dezastru livrat in tzipla!

  In particular, patru heringi congelati ar fi comentat meciurile de la CM din Qayar cu mult ritm si patos. Ar fi fost mult mai benefic ptr telespectatori daca TVR trimitea asa-numitii comentatori la un schimb de experienta si chiar cursuri in tari latine si cu fotbal bun precum Argentina sau Spania in loc sa cheltuie bani grei ca sa-l trimita pe bisnitarul asta in Qatar.

  Am urmarit meciurile din Qatar pe canalele TyC Sports din Argentina si a fost un regal.

 2. Dupa Mondialul de fotbal TVR a „disparut” pentru mine. Nu doar din cauza mafiei din TVR, ci si pentru ca este condusa prost si incompetent. Mai nou intrerupe orice emisiune pentru a difuza reclame. Nu este corect ca o televiziune finantata din fonduri publice sa faca concurenta neloiala televiziunilor private. Stiu ca legea permite, dar legea e facuta asa um e. Un conducator bun de televiziune isi respecta telespectatorii, nu este cazul d-lui Turturica si a acolitilor lui. Vai de capul lor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here