miercuri, mai 29, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaCursă contracronometru: SUA și aliații din NATO pregătesc Ucraina pentru iminenta ofensivă...

Cursă contracronometru: SUA și aliații din NATO pregătesc Ucraina pentru iminenta ofensivă de primăvară a Rusiei. Așa se explică livrarea armamentului greu

-

Ofensiva de primăvară a Rusiei este iminență – toate semnele indică aceste intenții –, iar aliații occidentali folosesc fereastra de timp rămasă pentru a înzestra Ucraina cu ce are nevoie pentru a face față, scrie New York Times într-o analiză a fazei în care se află războiul. În acest context trebuie citite anunțurile din ultimele zile, potrivit cărora SUA și aliații săi încep să trimită vehicule grele de luptă.

Conform analizei, Ucraina mai are o fereastră de timp foarte mică pentru a se pregăti pentru ofensiva rușilor. Putin a păstrat în rezervă pentru acest moment rezerve de circa 150.000 de oameni dintre cei mobilizați astă-toamnă, care au fost instruiți în acest timp în vestul Rusiei și în Belarus. Ei ar urma să li se alăture celor circa 350-400.000 de militari ruși care se află deja pe front în acest moment.

Ucraina nu are o problemă în ceea ce privește efectivele umane, dar se confruntă cu dificultăți în privința apărării antiaeriene, artileriei și forțelor blindate. Iar relieful din această țară se pretează la operațiuni cu tancuri.

Unele măsuri au fost luate deja de NATO. SUA și Germania au trimis sau urmează să trimită baterii de rachete antiaeriene Patriot – sisteme defensive care, folosite competent, ar rezolva problema protecției în fața aviației inamice și a rachetelor de croazieră. Nu și a dronelor, pentru că nu rentează folosirea unei rachete care costă foarte mult pentru a doborî un dispozitiv ieftin, încărcat cu explozibili. Aceste drone sinucigașe livrate de Iran rușilor trebuie doborâte cu alte sisteme antiaeriene mai ușoare. În ultimele luni, eficiența apărării antiaeriene ucrainene contra dronelor Shahed a fost de 100%.

- Advertisement -

Acum, SUA, Franța, Germania, Marea Britanie și Polonia au anunțat și trimiterea unor blindate de luptă. E vorba de vehiculele Bradley, Marder și AMX-10 RC, toate echipate cu armament capabil să distrugă tancuri grele rusești.

Problema s-a împotmolit la tancurile de luptă efective. Valeri Zalujnîi, comandantul forțelor armate ucrainene, a spus că ar avea nevoie de 300 de tancuri grele occidentale și 600 de IFV-uri (vechicule de luptă blindate) pentru a stăpâni total situația pe câmpul de luptă.

Există, în principal două tipuri de tancuri disponibile în candități suficiente: americanele Abrams M1 și germanele Leopard 2. Dar Germania e foarte reticentă în a da OK-ul pentru tancurile Leopard 2. Polonia și Franța fac presiuni asupra Berlinului să-și dea OK-ul, dar acest moment întârzie.

- Advertisement -

Ba, mai mult, la o zi după ce Varșovia a anunțat că va livra Ucrainei o companie (14 tancuri) de Leopard 2, germanii au avertizat că nu-și vor da acordul pentru re-exportarea acestor vehicule până când SUA nu trimite, la rândul său, tancuri Abrams.

Timpul nu e aliatul ucrainenilor în acest moment, pentru că instruirea echipajelor pentru a folosi eficient un tanc sofisticat precum Abrams ori Leopard durează minimum 6 săptămâni.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Emilia Șercan despre cererea UBB ca „doctor Bode” să-și corecteze teza de doctorat plagiată: „O greșeală mare. Universitatea ar trebui să-l dea în judecată și să ceară retragerea titlului”

* Omul PSD, Mitulețu Buică, a demisionat de la conducerea Autorității Electorale Permanente după ce a fost prins că și-a angajat cumnata în instituție

* VIDEO. Nicușor Dan anunță că a reușit să stingă datoriile Capitalei lăsate de administrația Firea-PSD: „Bucureștiul a trecut pe lângă faliment. Au fost 3 miliarde de lei datorii curente. De acum încep investițiile”

* După ce și-a bătut soția, deputatul Dumitru Focșa (AUR) spune că pactul contra violenței domestice la nivel european este „presărat cu idei radicale, din spectrul ideologiei de gen”!

Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

Bobby Păunescu, co-patron la B1 TV, executat silit de fostul fotbalist Ciprian Marica. Fiul lui George Constantin Păunescu se afișează ca „investitor” la un proiect imobiliar „de miliarde” la Cluj

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

* VIDEO. Cele mai rușinoase imagini din viața unui dictator: Putin, singur în biserică la slujba de Crăciun. În sutană erau preoți sau FSB-iști?

* A căzut primul cap din Mafia TVR Sport. Oprean, bișnițarul de bilete, și-a dat demisia ca să scape de cercetarea disciplinară, dar nu poate scăpa de ancheta penală. Panică printre complicii săi: oare îi va „turna”?!

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -