duminică, aprilie 21, 2024
AcasăViațaUn bucureștean născut în Prahova a devenit cel mai bătrân bărbat din...

Un bucureștean născut în Prahova a devenit cel mai bătrân bărbat din lume. „Rivalii” săi au murit în acest an. Doar o japoneză îl depășește

-

În trei luni, românul Dumitru Comănescu a urcat de pe locul 3 pe locul 1 în topul celor mai bătrâni bărbați din lume. El are 111 ani și 6 luni. Cei care-l depășeau, japonezul Chitetsu Watanabe și britanicul Robert Weighton, au murit în februarie, respectiv mai 2020, la 112 ani.

Joi, 28 mai, când a fost anunțat decesul lui Robert Weighton, Dumitru Comănescu avea 111 ani și 202 zile. Este vârsta la care românul a devenit cel mai bătrân bărbat din lume. El este urmat de spaniolul Saturnino de la Fuente, care este mai tânăr cu 92 de zile.

Dumitru Comănescu nu este și cel mai bătrân om din lume, fiind depășit de o femeie: japoneza Kane Tanaka are 117 ani, fiind născută la 2 ianuarie 1903.

Dumitru Comănescu s-a născut pe 8 noiembrie 1908, în comuna Provița de Jos din județul Prahova (aflată la 7 kilometri de Câmpina şi 100 km de Bucureşti).

- Advertisement -

A urmat Facultatea de Matematică și Institutul Agronomic, având profesori iluștri, precum Gheorghe Țițeica (la matematică). La Agronomie l-a avut ca mentor pe fondatorul Institutului de Cercetătri Agronomice, Gheorghe Ionescu Sisești.

A profesat ca inginer agronom, lucrând până la 70 de ani. De multe decenii locuiește în București.

„Soţia nepotului meu e nutriţionist, m-a ajutat cu o dietă specială”

Dumitru Comănescu a fost contemporan cu cele două războaie mondiale.

- Advertisement -

„Când a început Primul Război Mondial aveam 6 ani, nu îmi aduc aminte prea mult. Noi eram la ţară şi eram mai departe de marile fronturi. În 1918, însă, îmi aduc aminte de Marea Unire, când toţi oamenii au sărbătorit şi toată lumea cânta imnul”.

„În al Doilea Război Mondial, eu, fiind inginer agronom, am fost mobilizat pe loc, în spatele frontului, pentru a contribui la pâinea ţării. Cu toate acestea, am trăit multe evenimente violente şi am fost martor la atât de multe pierderi umane, încât acum apreciez altfel ceea ce avem”.

Secretul longevității sale? „În primul rând, cred că Dumnezeu, prin gena şi puterea pe care mi le-a dat. Dar sigur şi factorii de zi cu zi au fost foarte importanţi. Am avut o viaţă cumpătată, fără exagerări. Familia m-a ajutat enorm. Fiica şi ginerele meu au avut grijă de mine în ultimii 30 de ani, iar în ultimii ani, cei mai grei, soţia nepotului meu, care este nutriţionist, m-a ajutat cu o dietă specială, care de asemenea a contribuit să-mi menţină vitalitatea. Şi, în general, toată energia pozitivă şi iubirea pe care le-am primit de la nepoţi şi strănepoţi”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -