vineri, aprilie 12, 2024
AcasăNewsÎncă o victorie pentru Biserică! Educația sexuală se va preda în școli...

Încă o victorie pentru Biserică! Educația sexuală se va preda în școli doar la cererea expresă a părinților, au decis parlamentari PSD și PNL

-

PSD și PNL au modificat, în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, legislația privind educația sexuală în școli, care va fi opțională și se va face doar la cererea părinților. Șeful comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, a spus că inițiativa educației sexuale pentru copii este a “unor indivizi care vor să smintească națiunea asta”.

Inițiativa le-a aparținut lui Elena Hărătău (deputat), Adrian Solomon (deputat), Nicușor Halici (deputat), Titus Corlățean (senator) – toți de la PSD, Robert Sighiartău (deputat), Florica Cherecheș (deputat) – de la PNL și Steluței Gustica Cătăniciu (deputat neafiliat).

Încă o victorie a Bisericii! Parlamentarii PSD și PNL au preluat discursul preoților atunci când au modificat legea privind educația sexuală în școli

Felul în care parlamentarii PSD și PNL au pus problema arată că aceștia consideră educația sexuală ca fiind ceva profund nociv. Potrivit amendamentului depus la proiectul de lege privind drepturile copiilor, deputații liberali și social-democrați vor ca materia educație sexuală să fie rebotezată educație sanitară și să fie opțională. Părinții vor trebui să ceară acest lucru.

Aceasta poate fi socotită încă o victorie a preoților, biserica ducând o luptă tenace împotriva educației sexuale în rândurile populației și, mai ales, ale copiilor. România este de departe pe primul loc în Europa la numărul de mame minore.

- Advertisement -

Luna trecută fusese promulgată legea conform căreia școlile urmau să țină, măcar o dată pe semestru, cursuri de educație pentru viață și sănătate, în care era inclusă și educația sexuală pentru copii.

Apariția legii a provocat reacția furibundă a mediilor ultraortodoxe și conservatoare. Susținută din umbră de Biserica Ortodoxă și de Biserica Catolică, a început o campanie pentru anularea acestor cursuri.

“Educație santitarăîn loc de “educație sexuală” și doar la cererea scrisă a părinților

Săptămâna trecută, în proiectul unei alte legi, privind drepturile copiilor, a apărut un amendament prin care termenul “educație sexuală” a fost înlocuit cu “educație sanitară”. Conform aceluiași amendament, tinerii vor putea participa la cursuri doar dacă există “acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copilului”.

- Advertisement -

Unul dintre ințiatorii proiectului, Nicușor Halici, de la PSD, care este și președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, a declarat pentru Digi24 că „au apărut anumite anomalii în aplicarea legii (…). Pe de altă parte, nu puteam vorbi totuși la clasele primare de educație sexuală la clasa I, a II-a, a III-a. Am mai ajuns și în zona în care educația sexuală de foarte multe ori era predată și sub forma sexualității de transgen. E adevărat că lucrurile astea trebuie cunoscute, dar în funcție de vârsta biologică a fiecărui elev și, după aceea, normal că și părinții trebuie să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește educația pe care doresc să fie predată copiilor. La clasa a II-a, spre exemplu, se preda cum fac sex doi oameni de același sex, care sunt etapele procreerii până la naștere. Totuși, la clasa a II-a e destul de puternic impactul emoțional pentru a afla astfel de noutăți”.

„Dreptul de a decide cum arată acea educație a copilului trebuie să rămână tot a părintelui, nu a unor indivizi care vor să smintească națiunea asta

Halici a afirmat că “foarte multe asociații” i-au cerut să schimbe legea, dar nu a vrut să spună care au fost acestea. Bisericile Ortodoxă și Catolică au creat numeroase astfel de organizații prin intermediul cărora exercită o presiune publică, dincolo de intervențiile din culise ale prelaților.

Deputatul PSD Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă și Protecție Socială, în care s-a și depus amendamentul cu pricina, a fost mai puțin evaziv: “În România, și Codul Civil și alte legi ne vorbesc despre obligația părintelui de a-și educa copilul și de a-l întreține și de a oferi o bună educație și instrucție până împlinește 18 ani și dacă rămâne în sistemul de învățământ, până la 26 de ani. Dacă această obligație există, dreptul de a decide cum arată acea educație a copilului trebuie să rămână tot a părintelui, nu a unor indivizi care vor să smintească națiunea asta”.

Ce a reușit Biserica: a) copiii sunt înscriși din oficiu la orele de religie, b) pentru educație sexuală e nevoie de o cerere din partea părinților

Deputatul Cristian Seidler, de la USR, susținut de Mara Calista (deputat PNL), Adrian Dohotarul (deputat USR) și Eva Andrea Csep (deputat UDMR), a încercat să introducă un alt amendament, care prevedea că părinții trebuie să depună o cerere dacă nu vor educație sexuală pentru copiii lor. Amendamentul a picat.

Este aici o chestiune de nuanțe, dar care arată formidabila putere a Bisericii în statul român. Prelații au reușit să impună două abordări diferite în chestiuni sensibile:
1) Copiii sunt înscriși din oficiu la orele de religie în școală, iar părinții care nu vor acest lucru trebuie să depună cerere specială,

2) Copiii NU sunt înscriși din oficiu la orele de educație sexuală în școală, iar părinții care vor acest lucru trebuie să facă o cerere specială.

BOR: educația sexuală în școli, „un atentat asupra inocenței copiilor (…), marcându-i pentru întreaga viață”

Legea educației sexuale își va rata, astfel, obiectivul principal, acela de a-i informa pe copiii din mediile defavorizate și din familiile mai puțin educate. În România, studiile arată că părinții, în proporție covârșitoare, nu-și educă sexual copiii. Aceștia ajung să capete informațiile din surse îndoielnice și chiar să aibă necazuri din acest motiv.
Informațiile despre metodele contraceptive și de prevenție a răspândirii bolilor cu transmitere sexuală nu ajung la tineri. De aici, recordul de mame minore în Europa și de boli venerice.

Biserica Ortodoxă Română a calificat legea privind educația sexuală în școli ca pe „un atentat asupra inocenței copiilor (…), marcându-i pentru întreaga viață„.
Biserica Catolică din România a fost în același ton: “Atragem atenţia că obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor, garantate de Constituţia României„.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

3 COMENTARII

 1. Daca e in comisii,mai e de lucru..si chiar si asa,stati linistiti,tot parintii vor hotari ca educatia”sanitara” sa fie predata,la fel ca si in cazul religiei,care,tot datorita lor,a devenit optionala!Liberalii stiu ca nu poti impune o habotnicie in secolul 21!E mult de lucru in educatie, sunt tari care au educatia sexuala ca materie impusa ,dar tot nu s-a rezolvat problema mamelor minore-SUA,Franta,Germania!De ce credeti ca ,lasand parintii sa hotarasca daca o materie sensibila cum este aceasta ,ca si religia ,nu este bine?Bagand pe gat ceva,e psihologic sa nu mai fii interesat de materie… nu vi s-a intamplat si dvs?

  • Aici este de discutat.
   Eu personal nu am nimic impotriva religiei in scoli. Dar eu vad acest curs ca un fel de Istorie a Religiilor.
   O chestie de cultura generala. Nicidecum de prozelitism.
   Si asta o sa treaca asa cum a trecut si chestia cu fumatul. La inceput toti fumatorii au sarit la gatul acelei doamne de la Cluj.
   Uite ca acum respectam fara resentimente aceea lege. Si poate este mai bine. (eu sunt fumator inrait)

 2. Au existat şi în trecut programe de educaţie sexuală în şcolile din România. Programe în care doctori sau specialişti au vorbit elevilor despre transmiterea bolilor sexuale, gravidie, abuz sexual, etc., etc. Acum însă noua programă introdusă luna trecută impune un CURICULUM în care etapizat sunt menţionate detalii de genul, masturbarea la copiii de clasele I-IV, schimbarea de gen sexual, etc, etc. În spatele acestui proiect este o ideologie, nu doar dorinţa de a proteja tinerii de boli sexuale, gravidii, etc. Autorul articolului critică voalat biserica de faptul că aruncă România înapoi în epoca de piatră. Îmi pare rău, dar nu e adevărat. Ca parinţi, noi încercăm să ne protejăm copiii de o ideologie care mai târziu va avea efecte nocive asupra societăţii. Se pot păstra elementele importante din educaţia sexuală, fără însă a încorpora ideologia de gen şi alte idei progrestiste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -