Ce înseamnă o dietă echilibrată și cum poți s-o obții

1
181

Medicii și specialiștii în nutriție recomandă o dietă echilibrată și sănătoasă. Însă prea puțini oameni știu cu adevărat ce înseamnă o dietă echilibrată și cum ar trebui s-o integreze în stilul lor de viață.

O dietă echilibrată nu înseamnă să renunți la dulciuri și să mănânci doar legume verzi, nu înseamnă să renunți de tot la pâine, la paste și alți carbohidrați, pentru că fiecare aliment joacă un rol important în menținerea sănătății organismului. Și atunci… ce înseamnă o dietă echilibrată?

Dieta echilibrată nu înseamnă regim

De multe ori, dieta este confundată cu regimul alimentar pentru slăbire. Este adevărat că dacă integrezi echilibrul în stilul tău de viață, acest lucru se va vedea și la nivelul kilogramelor (mai ales dacă ești supraponderal), însă o dietă echilibrată nu înseamnă abținerea drastică de la anumite alimente.

Organismul tău are nevoie de carbohidrați, la fel de mult cum are nevoie de alimente bogate in proteine, pentru că acești carbohidrați reprezintă o sursă bună de energie.

Calitatea este cea mai importantă în această situație – trebuie să înveți să faci diferența dintre carbohidrații buni și cei răi, precum și modul în care acționează asupra funcționării organismului.

Ce schimbări trebuie să faci pentru a avea o dietă echilibrată?

Iată câteva schimbări pe care le poți face treptat pentru a ajunge la o dietă echilibrată.

  • Înlocuiește pâinea albă din comerț cu o pâine de casă integrală cu semințe! Vei vedea că, fără să vrei, vei reduce cantitatea de pâine consumată zilnic, pentru că pâinea integrală este mult mai sățioasă.
  • Încearcă să renunți la alimentele prăjite în mult ulei! Nu au niciun beneficiu asupra sănătății tale.
  • Limitează consumul de alimente și băuturi bogate în zahăr!
  • Integrează cât mai mult alimente bogate în proteine în alimentația ta! Învață cum se fierb ouale corect și servește-le în diverse combinații la masă!
  • Mănâncă cât mai multe legume și fructe în stare crudă!

Cum arată farfuria perfectă într-o dietă echilibrată?

Echilibrul este, de fapt, în farfurie, iar nutriționiștii susțin că farfuria perfectă are atât proteine, cât și carbohidrați și grăsimi sănătoase. În momentul în care vei învăța cum să combini corect alimentele în farfurie, poți spune că ai ajuns în punctul în care te poți lăuda cu o dietă echilibrată. Iar pentru asta ai nevoie și de puțină educație – poți fie să apelezi la ajutorul unui nutriționist, fie să te informezi pe cont propriu (ai grijă însă să te informezi din surse sigure!).

Dacă ți-ai propus să ai o dietă echilibrată, începe cu pași mici și nu te împotmoli la primul eșec! Doar așa vei reuși să integrezi alimentația sănătoasă în stilul tău de viață pe termen lung.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here