Comoara ascunsă de naziști din calea sovieticilor, într-un puț, la 60 de metri adâncime. Valoarea actuală: peste un miliard de euro

0
3233
Înaintarea Armatei Roșii spre Berlin i-a făcut pe naziști să ascundă, în grabă, o parte din prada de război

Informații despre o „comoară nazistă” ascunsă în sudul Poloniei au ieșit recent la iveală din presupusul jurnal secret al unui membru al trupelor naziste SS, scrie cotidianul italian „Il Giornale”, citat de Rador.

Armata lui Hitler ar fi îngropat în acea zonă bunuri a căror valoare, în prezent, depășește un miliard de euro. Aflate în retragere, trupele germane ar fi ascuns prada, spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ca să nu ajungă în mâinile Armatei Roșii, care se afla în plină ofensivă.

Povestea misterioasei comori naziste a fost spusă miercuri de cotidianul britanic „Daily Mail”, în conformitate cu informațiile furnizate de cercetătorii de la Fundația Polish-German Silesian Bridge. Potrivit președintelui fundației, polonezul Roman Furmaniak, locația ascunzătorii apare în paginile presupusului jurnal al lui Egon Ollenhauer, ofițer SS care a colaborat la îngroparea mărfurilor prețioase. Acest jurnal, potrivit lui Furmaniak, ar fi fost declarat autentic de către câțiva experți germani.

Comoara de 28 de tone

Potrivit documentului istoric, care ar fi fost cedat cercetătorilor fundației de către o lojă masonică activă în Germania, tezaurul de peste un miliard ar fi format din „28 de tone” de materiale prețioase: lingouri de aur, bijuterii și monede antice.

Înainte de a ajunge în mâinile SS la încheierea conflictului, bunurile în cauză, au fost păstrate într-o instituție de credit și în reședințe elegante situate în sudul Poloniei, susține publicația. În special, o parte din comoară a fost păstrată în seifurile sucursalei Reichsbank, banca națională germană de atunci, activă în orașul polonez Vratislav (actualul Wrocław). Restul prăzii făcea parte din colecțiile private ale unor familii înstărite din aceeași zonă.

În 1945, odată cu înaintarea trupelor sovietice spre inima celui de-al Treilea Reich, trupele SS – din care făcea parte și Egon Ollenhauer – s-au angajat să salveze de furia comunistă toate acele tone de bunuri prețioase.

Prin urmare, conținutul seifurilor din Reichsbank și bijuteriile familiilor înstărite din sudul Poloniei, care atunci și-au încredințat în mod voluntar colecțiile istorice în grija soldaților lui Hitler, au fost ascunse în subsolul grădinii unei vile situate la periferia orașului Wroclaw.

Îngropată într-un puț, la 60 de metri adâncime

Conform jurnalului ofițerului german, cele 28 de tone de obiecte prețioase au fost îngropate la 60 de metri adâncime, în grădina reședinței de la țară a familiei Hochberg. Prada ar fi fost aruncată într-un puț, lângă fântâna amplasată în fața clădirii, unde și astăzi își așteaptă descoperitorii.

Roman Furmaniak spune că fundația sa se află în posesia jurnalului secret de 10 ani, dar a dezvăluit public informațiile despre locul în care a fost îngropată comoara abia în aceste zile pentru a pune presiune pe Guvernul polonez.

Cercetătorul a denunțat faptul că autoritățile de la Varșovia ar bloca în mod inexplicabil săpăturile din zona indicată în documentul istoric.

El a explicat, apoi, că a supus atenției Ministerului Culturii din Polonia, anul trecut, conținutul textului redactat de Ollenhauer, dar din acel moment instituția guvernamentală nu și-a dat acordul pentru ca Fundația Polish-German Silesian Bridge să înceapă inspecțiile în subsolul Palatului Hochberg. Varșovia ar întârzia acordarea autorizației de căutare a comorii, în ciuda faptului că echipa lui Furmaniak a obținut deja acordul proprietarilor vilei din apropierea orașului Wrocław pentru a face săpături.

Nu una, ci 10 comori!

Reprezentantul fundației a adăugat că același jurnal ar face referire și la multe alte comori îngropate de naziști la sfârșitul războiului și care în prezent așteaptă să fie scoase la lumină.

În opinia lui Furmaniak, textul lui Ollenhauer ar menționa alte 10 comori valoroase îngropate nu numai în Polonia, ci și în Cehia și în Germania de Est, relatează „Daily Mail”.

Cele 28 de tone de obiecte prețioase îngropate în fântâna clădirii Hochberg ar face parte din încărcătura a peste 260 de camioane germane, constând în totalitate în obiecte de valoare care trebuiau salvate din calea Armatei Roșii.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here