Lumea liberă s-a pus în mișcare și începe să livreze Ucrainei armele cerute pentru a doua fază a războiului cu invadatorii ruși. Emmanuel Macron, președintele Franței, a anunțat vineri că țara sa va livra Ucrainei autotunuri Caesar și rachete antitanc Milan, alături de numeroase alte tipuri de arme grele. Ucrainenii cer armament greu, artilerie și tancuri pentru a stopa ofensiva Rusiei în zona Donbass, unde terenul favorizează luptele cu blindate.
Întrebat, într-un interviu, cum ajută Franța efortul Ucrainei de a respinge invadatorii ruși, Macron a răspuns: „Livrăm (…) echipamente corespunzătoare, de la (rachete) Milan la (tunuri) Caesar, trecând prin mai multe tipuri de armamente. Cred că trebuie continuat pe acest drum. În continuare, cu o linie roşie care este de a nu intra în cobeligeranţă”. AFP a solicitat administrația prezidențială franceză pentru amănunte, dar reprezentanții lui Macron nu au precizat numărul de rachete Milan şi tunuri Caesar livrate, pentru a „nu da informaţii operaţionale” ce ar putea fi folosite de armata rusă.
Conform preşedinţiei franceze, rachetele Milan „au fost deja livrate”, în timp ce tunurile Caesar „vor fi livrate în zilele următoare”, împreună cu „mii de obuze”. Armata terestră franceză dispune de 76 tunuri Caesar de 155 mm montate pe camioane, care au o bătaie de 40 de kilometri. Introduse în armata franceză în 1994, aceste autotunuri s-au dovedit performante în războiul din Afganistan și din Irak. În 2016-2017 au participat la bătălia pentru Mosul.
În același timp, 40 de militari ucraineni urmează să fie instruiţi în Franţa începând de sâmbătă, a adăugat Palatul Elysée, fără alte precizări.
Germania este singura mare putere liberală care refuză să sprijine Ucraina și se opune sancțiunilor impuse Rusiei
Anunțul lui Macron vine după ce zilele trecute canadienii și britanici au comunicat că vor livra tunuri grele ultraperfomante M777, cu sistem de ochire și tragere automat, alături de diverse tipuri de blindate. Cehia a trimis deja tancuri T-72 și a încheiat cu Kievul un acord prin care industria de armament din fosta Cehoslovacie va repara tancurile ucrainene avariate sau defecte. Polonia se pare că a livrat, de asemenea, 100 de tancuri T-72. Slovacia a trimis un sistem antiaerian S-300.
De asemenea, e foarte probabil ca în Ucraina să fi ajuns avioane MiG-29 din Polonia (care are 28 de bucăți), Cehia și Slovacia, pe lângă piese de schimb pentru aparatele pe care ucrainenii le aveau deja.
Americanii contribuie cel mai mult, cu armament greu, lansatoare de rachete antitanc, antiaeriene și antinavale și cu muniție.
În blocul NATO sunt și câteva țări care se feresc să-i supere pe ruși. Germania refuză să trimită armament greu, în timp ce Ungaria nu trimite nimic, ba chiar refuză să permită accesul, pe teritoriul său, al transporturilor către Ucraina.
Confruntat cu valuri de critici pentru atitudinea sa duplicitară, cancelarul german Olaf Scholz a dat un interviu pentru Der Spiegel în care a încercat să explice de ce a tăiat tot armamentul greu de pe lista de ajutoare ce urmau să fie trimise de țara sa Ucrainei. Scholz a spus că nu există nicio regulă care să-l oblige să furnizeze arme ucrainenilor, ca să se apere, iar „evitarea unei escaladări a războiului către NATO este o prioritate absolută pentru mine“. El s-a opus și sancțiunilor impuse Rusiei în privința gazelor: „Nu văd absolut deloc cum un embargo asupra gazelor ar pune capăt războiului. Dacă (președintele rus Vladimir) Putin ar fi fost deschis la argumente economice, nu ar fi început niciodată acest război nebunesc“.
Germania nu are nicio problema daca Ucraina este ocupata de rusi. Ei vor primi in continuare resurse la preturi potrivite care le cumpara pasivitatea. Langa Germania mai este si carpa Europei, Ungaria, care are acelasi comportament duplicitar. Pe de o parte vor sa fie in lumea civilizata, sa aiba acces la fonduri, dar sa fie luati pe la spate si de taranii rusi. Dupa ce se va termina razboiul trebuie lamurita aceasta situatie la nivelul UE. Ungaria trebuie izolata si rupta de la banul public european. Pentru unguri este OK daca vecinul este Rusia ca sa aiba o palma sa o traga peste ochi Romaniei in privinta Transilvaniei.
Mai mult țări non-UE. Păcat că Germania, care ține la imaginea ei, lasă impresia că abia așteaptă să-și reia afacerile cu Putin, după ce la 2014 văzând Răpirea Crimeii și-a construit viitorul energetic dependent de Rusia.
Germania ar trebui să-i expulzeze în Rusia pe ucrainenii care parchează unde parcarea e interzisă și pe toți care abuzează de ospitalitatea lor, disprețuind toate legile.
BRAVO Orbàn!!!! Rușine ofensatorilor!!!!!!! Rușine și României și tuturor curvelor Europei care s-au vândut naziștilor pe doi dolari găuriți!!!!!!
Ăștia care sunteți de partea lor și credeți că veți primi ceva de la „arienii” ucraineni, veți primi ce au primit și rușii.