Tolontan sugerează că Mihnea Vasiliu a fost demis astă-vară de la șefia Ringier România pentru că s-a opus imixtiunilor patronatului în politica editorială. „O să vină după voi, cei din editorial!”

0
495
Mihnea Vasiliu a fost concediat brusc de la Ringier România, în luna iulie, iar câteva săptămâni mai târziu a murit din cauza unui infarct

Cătălin Tolontan, directorul editorial al publicațiilor Ringier în România, sugerează că surprinzătoarea demitere a lui Mihnea Vasiliu, astă-vară, din poziția de director general al companiei elvețiene în țara noastră a avut legătură cu opoziția acestuia la imixtiunile în politica editorială. Aceasta este prima explicație care pare să aibă logică după evenimentele din iulie, când Mihnea Vasiliu a fost concediat brusc, după un audit intern.

Afirmațiile au fost făcute de Cătălin Tolontan într-o intervenție la postul de televiziune Euronews România. Directorul editorial al publicațiilor „Libertatea” și „Gazeta Sporturilor” a descris presiunile pe care în ultimele luni redacția le-a avut de înfruntat din partea unora dintre acționarii bulgaro-elvețieni.

Cătălin Tolontan: „În cazul lui Vasiliu nu am avut probe. El ne-a spus că «o să vină după voi, cei din editorial», și da, din păcate, s-a confirmat”

„(…) Au fost mai multe episoade, că nu am acționat doar după primul. În primul rând, noi am refuzat de fiecare dată, asta este important. Publicul trebuie să aibă încredere că nu a fost păgubit în niciun moment. Sau înșelat.

A fost și o firmă de imobiliare în 2022, doar în cazul «Libertatea», în septembrie, când șeful Consiliului de Administrație al firmei de imobiliare, Claudio Cisullo se numește – este un cetățean elvețian care are afaceri în România, iar firma este una dintre cele mai mari firme imobiliare din România, este și în board-ul Ringier.

O colegă de-ale mele a scris despre afacerile firmei lui în România și el a făcut ceea ce noi am considerat că au fost presiuni asupra colegei, adică a redacției. Atunci a existat o discuție pe solicitarea articolului, dar am refuzat. Și am găsit o cale de a refuza și a merge mai departe. După aceea ni s-au cerut articolele legate de pariuri, s-au refuzat la «Gazeta Sporturilor» în continuare, deci nici un moment nu am cedat.

Dacă am simțit că presiunile astea au fost mult prea mari și anormale, am spus că este dreptul nostru de jurnaliști într-o țară europeană să spunem: «Opriți-vă, vă rugăm!».

Nouă nu ni s-a venit cu un răspuns, s-a venit cu o demitere. În cazul lui Vasiliu (Mihnea Vasiliu – n. red.) nu am avut probe. El ne-a spus că «o să vină după voi, cei din editorial», și da, din păcate s-a confirmat”.

Mihnea Vasiliu a fost demis brusc de la conducerea Ringier România, la sfârșitul lunii iulie. Câteva săptămâni mai târziu, acesta murea în urma unui atac de cord.

Presa din România e zguduită, începând de marți dimineață, de un imens scandal izbucnit la Ringier. Redactorul-șef Cătălin Țepelin a fost concediat din scurt de patronatul bulgaro-elvețian, iar redacțiile GSP și „Libertatea” s-au solidarizat cu acesta.

Într-un lung comunicat, jurnaliștii de la cele două publicații relatează că, începând de anul trecut, sunt supuși la presiuni din partea unora dintre acționari, pentru a aduce modificări politicii editoriale. În cazul GSP, ar fi vorba despre industria jocurilor de noroc. Acționarii vor să vadă înainte articolele care vizează unele dintre companiile cu contracte de publicitate cu Ringier. În cazul „Libertatea” este vorba de cazul descris mai sus chiar de Cătălin Tolontan.

Ruptura între redacții și Ringier este totală și, probabil, este o chestiune de zile până când vom vedea o demisie în masă a jurnaliștilor, care e posibil să se îndrepte spre un alt proiect – eventual, care să conțină și un post TV.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Șoc la „Gazeta Sporturilor”: redactorul-șef Cătălin Țepelin – concediat de patronii elvețieni de la Ringier! Jurnaliștii, în frunte cu Cătălin Tolontan, l-au aplaudat la plecare

* Pleacă Tolontan de la Ringier? Ruptură totală: „Libertatea” și „Gazeta Sporturilor” au deschis edițiile online cu protestul jurnaliștilor față de imixtiunea patronilor în politica editorială

FMI, din nou la București! Delegația a atras atenția Guvernului Ciolacu că România are probleme financiare majore, iar cheltuielile bugetare nu vor scădea prin măsurile anunțate până acum

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

Judecătorii au câștigat deja un miliard de euro de la statul român, din procese pe care tot ei le-au judecat. Urmează alte 3,2 miliarde euro – peste 1% din PIB-ul României!

VIDEO. George Simion devine agresiv când e întrebat „de ce ține cu rușii”. Derbedeu și la Festivalul „Micul de Aur”

EDITORIAL CARTIANU. România văzută prin portbagajul lui Buzatu

Planul Rusiei de a destabiliza Europa printr-o nouă criză a refugiaților, după modelul celei siriene din 2015. De data asta, ținta sunt țările africane din Sahel

Dănuț Lupu ajunge după gratii pentru a treia oară, după Scoția 1988 și Grecia 1991! Condamnat definitiv la închisoare cu executare, pentru că a condus fără permis

Capturat de un PSD-ist din „gașca Firea”, rugby-ul ne face de râs în lume: 8-82 cu Irlanda, 0-76 cu Africa de Sud, 0-84 cu Scoția. Suntem cea mai slabă echipă de la Cupa Mondială

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here