Șoc la „Gazeta Sporturilor”: redactorul-șef Cătălin Țepelin – concediat de patronii elvețieni de la Ringier! Jurnaliștii, în frunte cu Cătălin Tolontan, l-au aplaudat la plecare

0
1927
Momentul în care Cătălin Țepelin, redactorul șef al GSP, părăsește redacția în aplauzele colegilor

Cătălin Țepelin, redactorul-șef de la publicația „Gazeta Sporturilor”, singurul ziar de sport care mai apare și pe print în România, a fost demis de patronii elvețieni de la Ringier. Decizia patronatului a fost anunțată de Cătălin Tolontan, directorul editorial al publicațiilor trustului elvețian în România.

Vestea este surprinzătoare și, după toate aparențele, i-a nemulțumit pe angajați, inclusiv pe Cătălin Tolontan. Acesta a menționat sec: „Redactorul-șef al «Gazetei Sporturilor», Cătălin Țepelin, a părăsit astăzi redacția după o decizie a patronilor elvețieni ai Ringier. Aici este momentul în care jurnaliștii de la GSP și Libertatea își iau la revedere de la liderul lor”.

În secvența video postată de Tolontan poate fi observat și acesta în rândurile celor care-l aplaudă pe Cătălin Țepelin.

Acesta era unul dintre cei mai vechi jurnaliști de la GSP. În peste două decenii la publicația respectivă, a pornit ca reporter, apoi a avansat până la funcția de redactor-șef, pe care a preluat-o în 2018 de la Cătălin Tolontan, când acesta din urmă a devenit director editorial al publicațiilor din întregul trust.

Țepelin era apreciat de colegi pentru că înțelege fenomenul sportiv, știe să discute civilizat și este diplomat, iar nu de puține ori pune mâna să lucreze cot la cot cu ei inclusiv pe subiecte de presă.

VIDEO: Momentul plecării lui Țepelin de la GSP

Sursele Ziaristii.com spun că decizia a fost surprinzătoare pentru jurnaliștii din redacție. Ieri se anunțase pentru astăzi o ședință, dar nimeni nu știa despre ce e vorba.

Plecarea lui Cătălin Țepelin a stârnit îngrijorare în redacție. Oameni au remarcat că și acum s-a procedat la o demitere bruscă, la fel ca în urmă cu câteva luni, în cazul directorului Mihnea Vasiliu – concediat brusc, în luna iulie. O lună mai târziu, acesta avea să moară în urma unui infarct.

La scurt timp după plecarea din redacție, Cătălin Țepelin a oferit primele explicații, într-o postare pe Facebook.

Mesajul lui Țepelin după demitere: „Am semnalat imixtiunea comercialului în editorial”

„Capul sus!

Mă despart azi de «Gazeta Sporturilor» după 20 de ani cât o viață de om.

Despărțirea este neașteptată și nu s-a născut din voința mea, ea a fost propusă de acționarii Ringier Sportal, compania care deține «Gazeta Sporturilor» din 2018, și motivată prin clasicele «nepotrivire de caracter, viziune diferită asupra dezvoltării, rezultate etc.». În opinia mea însă, ruptura a fost provocată de faptul că m-am împotrivit unor decizii care, cred eu, încercau să încalce principiile unei prese independente.

În ultimul an, au fost mai multe discuții în contradictoriu cu managementul elvețiano-bulgar pe marginea modului de lucru, a strategiei și poziționării GSP.

În urmă cu o lună, pe 28 august, alături de Cătălin Tolontan am comunicat și conducerii executive a Ringier AG, precum și Board-urilor companiei, printr-o discuție face-to-face la Zürich, însoțită de o scrisoare oficială semnată de 25 de lideri ai redacțiilor GSP și «Libertatea», că au fost mai multe episoade care, în opinia noastră, sugerau o imixtiune a comercialului în editorial. Iar ingerința asupra independenței jurnalistice este interzisă nu doar de codul de conduită al Ringier, ci și de legea română.

Am transmis că eu și colegii mei nu vrem să lucrăm sub o asemenea presiune. Și nici nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele «sensibile» despre industria pariurilor, de exemplu. Ni s-a replicat că nu e cazul.

Iar răspunsul final a venit ieri, 2 octombrie: nepotrivire de caracter. Conducerea Ringier este în dezacord cu motivarea mea, susținând că decizia ireversibilă a despărțirii nu are nicio legătură cu demersul din august ori cu libertatea de exprimare a redacției. E momentul perfect pentru cei care pariază pe coincidențe. 1 pauză, 2 final.

Nu, nu plec de la Gazetă pentru că vreau «să caut alte oportunități» ori pentru că mi-am dorit «să explorez noi orizonturi», cum se spune în astfel de momente. Am cerut să fiu lăsat să lucrez, alături de echipa Gazetei, așa cum am făcut-o dintotdeauna: liber, onest și în interesul publicului, nu al unor terți, fie că ei sunt parteneri de publicitate, persoane din sport sau din afara lui, companii etc. Decizia Ringier a fost că nu mai poate lucra cu mine.

Plec dezamăgit, dar cu capul sus. Sunt recunoscător publicului și mândru că am fost coleg, în redacția Gazetei, cu atâția oameni de calitate, profesioniști curajoși și onești. Le mulțumesc tuturor pentru munca lor excelentă și îmi pare rău că nu am putut face mai multe pentru ei în toată această perioadă.

20 de ani. O viață de om. Dar și oamenii au mai multe vieți.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Planul Rusiei de a destabiliza Europa printr-o nouă criză a refugiaților, după modelul celei siriene din 2015. De data asta, ținta sunt țările africane din Sahel

* Compromisul impus de republicanii trumpiști – „un dezastru pentru Ucraina, o victorie pentru Putin”. Sprijinul militar al SUA pentru Ucraina este în pericol după ce trumpiștii au reușit să scoată din acordul pe buget fondurile pentru Kiev

Zile grele pentru UE: „AUR-ul slovac” a câștigat alegerile și o atacă violent pe președinta democrată, numind-o „agent american” și „sorosistă”. „UDMR-ul slovac” n-a făcut pragul electoral

VIDEO. George Simion devine agresiv când e întrebat „de ce ține cu rușii”. Derbedeu și la Festivalul „Micul de Aur”

Dezvăluirile unei foste judecătoare, membră a CSM: „O mână de oameni ţine în mână un sistem întreg” în Justiția română. „Sistemul judiciar” este „într-o structură piramidală, care să permită controlul absolut”

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

EDITORIAL CARTIANU. România văzută prin portbagajul lui Buzatu

Mesajul USR la un eveniment al partidului lui Orban: „Facem polul de dreapta. Anul viitor vom guverna. Vom reforma și moderniza România”

Dănuț Lupu ajunge după gratii pentru a treia oară, după Scoția 1988 și Grecia 1991! Condamnat definitiv la închisoare cu executare, pentru că a condus fără permis

* Șoc la „Gazeta sporturilor”: redactorul șef Cătălin Țepelin, concediat de patronii elvețieni de la Ringier! Jurnaliștii, în frunte cu Cătălin Tolontan, l-au aplaudat la plecare

Capturat de un PSD-ist din „gașca Firea”, rugby-ul ne face de râs în lume: 8-82 cu Irlanda, 0-76 cu Africa de Sud, 0-84 cu Scoția. Suntem cea mai slabă echipă de la Cupa Mondială

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here