Pleacă Tolontan de la Ringier? Ruptură totală: „Libertatea” și „Gazeta Sporturilor” au deschis edițiile online cu protestul jurnaliștilor față de imixtiunea patronilor în politica editorială

0
646
Cătălin Tolontan a denunțat presiunile patronatului bulgaro-elvețian asupra redacțiilor de la Libertatea și Gazeta sporturilor

Nu mai e cale de împăcare între echipa editorială de la publicațiile „Gazeta Sporturilor” (GSP) și „Libertatea”, pe de o parte, și patronii de la trustul elvețian Ringier, pe de altă parte. Edițiile online ale celor două publicații au deschis marți, ore în șir, edițiile online cu dezvăluiri din interiorul redacțiilor, în care se afirmă că redactorul-șef de la GSP, Cătălin Țepelin, a fost concediat deoarece a refuzat imixtiunile patronatului în politica editorială. Protestele sunt conduse chiar de Cătălin Tolontan, directorul editorial al publicațiilor Ringier, și e foarte probabil ca în perioada următoare să asistăm la plecarea acestuia, împreună cu mai mulți jurnaliști.

Este pentru a doua oară, după exact 20 de ani, când între colectivul condus de Cătălin Tolontan și Ringier are loc o ruptură. Prima oară s-a întâmplat în 2003, la câteva luni după ce trustul elvețian cumpărase „ProSport” de la Adrian Sârbu. Tolontan și redacția „ProSport” au plecat atunci, în bloc, la „Gazeta Sporturilor”.

În iulie 2018, Ringier și grupul bulgar Sportal Media Group au cumpărat „Gazeta Sporturilor” de la mogulul Dan Voiculescu. Tolontan a fost avansat director editorial peste publicațiile trustului Ringier în România, iar Cătălin Țepelin a devenit redactor șef la GSP.

Acum, după 5 ani, asistăm la o nouă ruptură între compania elvețiană și colectivul condus de Cătălin Tolontan.

Semnele furtunii

Luni, 2 octombrie, Cătălin Țepelin a fost anunțat că a fost concediat, iar marți dimineață acesta a părăsit redacția Ringier în aplauzele colegilor. A fost primul semn că urmează un taifun.

În rândurile celor care-l aplaudau pe Țepelin se afla și Tolontan. Acesta din urmă a postat pe contul său de Facebook secvența video și a precizat că redactorul-șef de la GSP, un jurnalist foarte vechi și experimentat, care parcursese toate etapele, de la reporter până la lider de redacție, pleacă la cererea patronilor.

Cătălin Țepelin a scris apoi, pe contul său de Facebook, că pleacă deoarece s-a opus ca patronatul bulgaro-elvețian să amestece interesele comerciale cu cele editoriale. Era vorba despre articole care vizau industria pariurilor, pe care patronii aveau pretenția să le vadă înainte de a fi publicate.

Fostul redactor-șef al GSP a spus că inițial i s-au dat asigurări că nu va lucra sub această presiune. Apoi, pe 2 octombrie, a fost anunțat că e concediat din cauza nepotrivirii de caracter.

Conflictul a escaladat, atingând proporțiile unui război, când 94 de angajați la „Libertatea” și „Gazeta Sporturilor” au difuzat un comunicat în care fac praf patronatul bulgaro-elvețian de la Ringier Sports Media Group (RSMG). În fruntea celor 94 de semnatari ai comunicatului se află Ovidiu Ioanițoaia (directorul GSP) și Cătălin Tolontan (coordonatorul editorial al publicațiilor „Libertatea” și GSP).

La rândul său, compania Ringier a emis un comunicat, în care dă unele explicații.

Publicăm, mai jos, comunicatee celor două tabere, precum și poziția lui Cătălin Țepelin, exprimată pe Facebook.

Comunicatul angajaților Ringier: „Ringier a cerut plecarea redactorului-șef al «Gazetei Sporturilor», Cătălin Țepelin. Ne opunem”

„Redacțiile «Gazeta Sporturilor» și «Libertatea» din România informează publicul: după ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate, Ringier a cerut luni, 2 octombrie, plecarea redactorului-șef al «Gazetei Sporturilor», Cătălin Țepelin. Ne opunem.

Ca jurnaliști, am solicitat oficial conducerii grupului, printr-un apel scris, pe care l-am dus în 28 august 2023, la Zürich, să se înceteze orice încercare de imixtiune a comercialului în editorial.

Răspunsul grupului Ringier la apelul de a nu mai presa editorialul a venit astăzi, 2 octombrie 2023, când compania i-a cerut unuia dintre semnatarii apelului de independență editorial să plece: este chiar unul dintre inițiatorii principali, redactorul-șef al «Gazetei Sporturilor», Cătălin Țepelin.

Pe 31 iulie și pe 8 august 2023, redactorului-șef al «Gazetei Sporturilor», Cătălin Țepelin, i s-a solicitat, de către doi dintre șefii Ringier Sport Media Group, să arate, în avans, articolele care privesc clienții de publicitate. S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc. Jurnalistul a refuzat să privilegieze clienții de publicitate. Țepelin a explicat că publicul are dreptul la informații care nu sunt aservite puterii economice și politice.

Ingerința comercialului în editorial este interzisă de legea românească, de jurisprudența CEDO și de propriile reguli ale grupului de presă Ringier, prevăzute în Codul de Conduită. și în Editorial Mission Statement unde este statuat: «Jurnaliștii noștri sunt neînduplecați în fața influenței din partea persoanelor, companiilor și autorităților».

Un alt episod s-a întâmplat tot în trustul nostru, în septembrie 2022, la «Libertatea». Atunci, ziarul a relatat despre o companie imobiliară unde ocupa o poziție de conducere o persoană care este și în Boardul Ringier: Claudio Cisullo.

Ca și în cazul amintit de la GSP, «Libertatea» a refuzat să predea vreun articol cuiva din management, iar Cătălin Tolontan, coordonator editorial al «Libertății» și «Gazetei Sporturilor», a scris despre subiectul presiunii asupra redacției, pentru ca publicul să fie informat.

După cele două momente succedate rapid în august 2023, redacțiile au constatat că aceste episoade s-au înmulțit. Un număr de 6 responsabili din redacții, redactori-șefi și redactori șefi adjuncți, au solicitat o întâlnire cu managementul Ringier la Zürich.

Ringier a acceptat o întâlnire doar cu jurnaliștii Cătălin Țepelin și Cătălin Tolontan. Aceasta a avut loc pe 28 august, în Dufourstrasse 23, sediul Ringier de la Zürich.

Cei doi ziariști au înaintat un apel oficial către boardurile Ringier, semnat de 25 de responsabili editoriali, dar și oameni din alte departamente ale redacțiilor «Gazeta Sporturilor» și «Libertatea».

Întâlnirea a decurs deschis, conducerea grupului a ascultat ce au avut de zis, în numele colegilor lor, cei doi jurnaliști.

Apelul din 28 august a enunțat faptele către management și a anunțat conducerea Ringier că publicul nu a fost încă lezat, pentru că redacțiile s-au opus. În concluzia sa, documentul a solicitat stoparea imediată a oricăror presiuni care pot leza independența redacțiilor și dreptul românilor la o informație corectă.

În apel au fost furnizate conducerii Ringier inclusiv citate din e-mailuri în care un om din management, care are și calitatea de acționar, a spus conducerii editoriale a Gazetei Sporturilor că el crede că este «a big problem» separarea comercialului de editorial. În toată lumea democratică, această concepție este contrară principiilor presei.

Timp de peste o lună, Ringier nu a formulat niciun răspuns către cei 25 de semnatari ai apelului intern.

Astăzi, 2 octombrie 2023, a venit răspunsul. S-a deplasat la București Robin Lingg, președintele board-ului Ringier Sport Media Group, divizie din care fac parte «Gazeta Sporturilor» și alte titluri de sport din Europa, inclusiv cotidianul portughez «A Bola», recent achiziționat.

Din partea conducerii Ringier, Robin Lingg i-a cerut redactorului-șef al GSP, Cătălin Țepelin, să plece.

Conducerea trustului Ringier i-a propus lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial, să accepte să numească, împreună cu Ringier, un nou redactor-șef, lucru pe care Tolontan l-a refuzat. De asemenea, conducerea Ringier i-a propus lui Dan Udrea, redactor-șef adjunct, să accepte poziția de redactor-șef. Și acesta a refuzat.

Cei doi redactori-șefi adjuncți, Bogdan Stamatoiu și Dan Udrea, împreună cu Cătălin Tolontan, coordonator editorial «Libertatea» și GSP, vor asigura continuitatea apariției ziarului și a site-ului până când Ringier va numi un nou leadership la «Gazeta Sporturilor».

Suntem în fața următoarei succesiuni de fapte: după ce jurnaliști și alți angajați din două redacții importante ale României au solicitat companiei de presă Ringier încetarea încercării de a privilegia clienții de publicitate în comparație cu alte firme, persoane și instituții, răspunsul Ringier a fost ca unul dintre semnatarii atenționării, chiar unul dintre cei doi redactori-șefi, să plece.

Protestăm categoric față de aceste măsuri și anunțăm că vom acționa, prin toate mijloacele legale, pentru a apăra dreptul publicului românesc la o presă independentă.

Acest comunicat public este semnat de zeci de jurnaliști care nu-și negociază dreptul de a servi cititorii și guverne, firme sau oameni potenți financiar. Noi suntem loiali companiei Ringier și Codului de Conduită, și niciodată celor care credem că reacționează acum prin represalii la un apel intern, legitim și dovedit.

Suntem convinși că există un interes public în apărarea libertății de exprimare și de aceea am relatat aceste evenimente, după ce am epuizat căile interne ale propriei noastre companii.”

Comunicatul Ringier: „Cătălin Țepelin pleacă din cauza unor diferențe de opinie privind direcţia strategică a publicaţiei”

„«Gazeta Sporturilor», cel mai important brand din media de sport românească, anunţă plecarea cu efect imediat a redactorului-şef, Cătălin Țepelin, din cauza unor diferențe de opinie privind direcţia strategică a publicaţiei. Ambele părţi au fost de acord că o separare amiabilă este cea mai bună soluţie.

Actualii redactori-şefi adjuncţi, Dan Udrea şi Bogdan Stamatoiu, vor gestiona activitatea zilnică a publicaţiei, cu sprijinul lui Cătălin Tolontan, din actuala sa poziţie de coordonator editorial al «Gazeta Sporturilor» şi «Libertatea», până când Ringier Sports Media Group (RSMG) va lua o decizie cu privire la noua echipă de conducere a Gazeta.

Cătălin Ţepelin, redactor-şef «Gazeta Sporturilor», este unul dintre cei mai experimentaţi jurnalişti de sport, cu peste 26 de ani petrecuţi în fruntea celor mai prestigioase redacţii din ţară. Din 2018, este redactor-şef al «Gazeta Sporturilor», poziţie din care a coordonat echipa GSP atât la nivel editorial, cât şi strategic.

Consiliul Director al Ringier Sports Media Group (RSMG) îi mulţumeşte lui Cătălin Țepelin pentru eforturile şi contribuţiile sale decisive.

Din mai 2022, «Gazeta Sporturilor» face parte din RSMG, care reuneşte lideri de piaţă naţionali în media sportivă cu soluţii tehnologice globale. Cu 9 branduri şi altele care urmează să se alăture, RSMG ajunge lunar la milioane de fani ai sportului din Europa.

RSMG a fost fondată în vara anului 2022 ca filială a companiei elveţiene Ringier AG.

Consiliul de Administraţie al Ringier Sports Media Group (RSMG) îi mulţumeşte lui Cătălin Țepelin pentru eforturile şi contribuţia sa decisivă în evolutia brand-ului «Gazeta Sporturilor».

Robin Lingg, preşedintele Consiliului Director al RSMG: «Cătălin Țepelin, în calitate de redactor-şef, a fost forţa motrice din spatele transformării digitale a «Gazeta Sporturilor». Ne luăm rămas bun de la el cu recunoştinţă şi cu cele mai bune urări. Sunt entuziasmat să văd cum «Gazeta Sporturilor» îşi susţine şi îşi extinde poziţia de lider în presa de sport din România. Aşteptăm cu nerăbdare următoarea etapă în colaborarea cu echipa extrem de pasionată a GSP».

Obiectivul «Gazeta Sporturilor» rămâne acela de a asigura continuitate şi servicii valoroase, relevante pentru utilizatorii şi cititorii săi.

Misiunea de bază a «Gazeta Sporturilor», aceea de a fi lider în media românească şi în business-ul digital din domeniul sportului, prin inovaţie constanta, rămâne neschimbată şi este în concordanţă cu strategia RSMG”.

VIDEO: Momentul plecării lui Țepelin de la GSP

Mesajul lui Cătălin Țepelin: „Am semnalat imixtiunea comercialului în editorial”

„Capul sus!

Mă despart azi de «Gazeta Sporturilor» după 20 de ani cât o viață de om.

Despărțirea este neașteptată și nu s-a născut din voința mea, ea a fost propusă de acționarii Ringier Sportal, compania care deține «Gazeta Sporturilor» din 2018, și motivată prin clasicele «nepotrivire de caracter, viziune diferită asupra dezvoltării, rezultate etc.». În opinia mea însă, ruptura a fost provocată de faptul că m-am împotrivit unor decizii care, cred eu, încercau să încalce principiile unei prese independente.

În ultimul an, au fost mai multe discuții în contradictoriu cu managementul elvețiano-bulgar pe marginea modului de lucru, a strategiei și poziționării GSP.

În urmă cu o lună, pe 28 august, alături de Cătălin Tolontan am comunicat și conducerii executive a Ringier AG, precum și Board-urilor companiei, printr-o discuție face-to-face la Zürich, însoțită de o scrisoare oficială semnată de 25 de lideri ai redacțiilor GSP și «Libertatea», că au fost mai multe episoade care, în opinia noastră, sugerau o imixtiune a comercialului în editorial. Iar ingerința asupra independenței jurnalistice este interzisă nu doar de codul de conduită al Ringier, ci și de legea română.

Am transmis că eu și colegii mei nu vrem să lucrăm sub o asemenea presiune. Și nici nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele «sensibile» despre industria pariurilor, de exemplu. Ni s-a replicat că nu e cazul.

Iar răspunsul final a venit ieri, 2 octombrie: nepotrivire de caracter. Conducerea Ringier este în dezacord cu motivarea mea, susținând că decizia ireversibilă a despărțirii nu are nicio legătură cu demersul din august ori cu libertatea de exprimare a redacției. E momentul perfect pentru cei care pariază pe coincidențe. 1 pauză, 2 final.

Nu, nu plec de la Gazetă pentru că vreau «să caut alte oportunități» ori pentru că mi-am dorit «să explorez noi orizonturi», cum se spune în astfel de momente. Am cerut să fiu lăsat să lucrez, alături de echipa Gazetei, așa cum am făcut-o dintotdeauna: liber, onest și în interesul publicului, nu al unor terți, fie că ei sunt parteneri de publicitate, persoane din sport sau din afara lui, companii etc. Decizia Ringier a fost că nu mai poate lucra cu mine.

Plec dezamăgit, dar cu capul sus. Sunt recunoscător publicului și mândru că am fost coleg, în redacția Gazetei, cu atâția oameni de calitate, profesioniști curajoși și onești. Le mulțumesc tuturor pentru munca lor excelentă și îmi pare rău că nu am putut face mai multe pentru ei în toată această perioadă.

20 de ani. O viață de om. Dar și oamenii au mai multe vieți.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Șoc la „Gazeta Sporturilor”: redactorul-șef Cătălin Țepelin – concediat de patronii elvețieni de la Ringier! Jurnaliștii, în frunte cu Cătălin Tolontan, l-au aplaudat la plecare

* Tolontan sugerează că Mihnea Vasiliu a fost demis astă-vară de la șefia Ringier România pentru că s-a opus imixtiunilor patronatului în politica editorială. „O să vină după voi, cei din editorial!”

* FMI, din nou la București! Delegația a atras atenția Guvernului Ciolacu că România are probleme financiare majore, iar cheltuielile bugetare nu vor scădea prin măsurile anunțate până acum

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

* Judecătorii au câștigat deja un miliard de euro de la statul român, din procese pe care tot ei le-au judecat. Urmează alte 3,2 miliarde euro – peste 1% din PIB-ul României!

VIDEO. George Simion devine agresiv când e întrebat „de ce ține cu rușii”. Derbedeu și la Festivalul „Micul de Aur”

EDITORIAL CARTIANU. România văzută prin portbagajul lui Buzatu

* Planul Rusiei de a destabiliza Europa printr-o nouă criză a refugiaților, după modelul celei siriene din 2015. De data asta, ținta sunt țările africane din Sahel

Dănuț Lupu ajunge după gratii pentru a treia oară, după Scoția 1988 și Grecia 1991! Condamnat definitiv la închisoare cu executare, pentru că a condus fără permis

Capturat de un PSD-ist din „gașca Firea”, rugby-ul ne face de râs în lume: 8-82 cu Irlanda, 0-76 cu Africa de Sud, 0-84 cu Scoția. Suntem cea mai slabă echipă de la Cupa Mondială

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here