Acasă News Tolontan, șah la Ringier: publică în „Libertatea” numărul de adio al „Gazetei...

Tolontan, șah la Ringier: publică în „Libertatea” numărul de adio al „Gazetei Sporturilor”! Tirajul de vineri crește spectaculos

0
1425
Tolontan față cu reacțiunea Ringier

Cătălin Tolontan mută spectaculos în războiul cu patronatul Ringier. Evacuat în forță de la „Gazeta Sporturilor” și exilat la „Libertatea” – ambele, publicații ale trustului elvețian –, jurnalistul care în ultimii ani a coordonat cele două publicații s-a repliat după decizia-șoc de miercuri și a replicat pe măsură. Decizia sa îi va enerva și mai mult pe șefii trustului de presă, dar îi va și bucura: vineri vor fae bani frumoși cu ediția de adio a „Gazetei”, găzduită de „Libertatea”!

La o zi după ce trustul Ringier a anunțat miercuri, subit, închiderea ediței tipărite a ziarului „Gazeta Sporturilor”, fără ca redacția să mai aibă posibilitatea să facă un ultim număr, iar Cătălin Tolontan a fost trimis să se ocupe doar de „Libertatea” (luindu-se orice atribuții la publicația sportivă), liderul jurnaliștilor de la Ringier a făcut o mutare spectaculoasă, chiar provocatoare.

Sub comanda și, respectiv, influența lui Cătălin Tolontan (54 de ani), jurnaliștii de la „Libertatea” și „Gazeta Sporturilor” au transmis publicului un articol-comunicat în care anunță o decizie managerială care implică ambele redacții. Decizia celor două echipe editoriale, care gravitează în jurul lui Tolontan, este aceea ca „Libertatea” de vineri, 3 noiembrie, să apară într-o ediție specială, care să conțină și ultim număr al „Gazetei Sporturilor” – exact numărul pe care n-au apucat să-l distribuie separat.

Titlul anunțului de astăzi, de pe Gsp.ro
Titlul anunțului de astăzi, de pe Libertatea.ro

Mișcarea e spectaculoasă și pentru că presupune nu doar o mobilizare editorială de excepție (aici, controlul lui Tolontan e total), ci și una logistică. În aceasta sunt implicate departamente ale Ringier România care nu răspund la comanda lui Tolontan, ci a conducerii executive a trustului, aflată în război cu Tolontan. E vorba de Producție, Tipografie, Difuzare și Financiar.

În mod cert, e nevoie de suplimentarea numărui de pagini, dar și a tirajului. Potențialul de piață e enorm pentru un produs-unicat de genul ediției speciale „Libertatea-Gazeta” de vineri. O dublarea a tirajului n-ar fi deloc o decizie riscantă, ci una prea purdentă. În acest format, distribuit într-o singură zi, tirajul poate fi mărit de 4-5 ori, pentru că un public extrem de numeros vrea să aibă – și care să colecționeze – ultimul număr al unui ziar care a împlinit 99 de ani și pe care l-au citit de-a lungul vremii, în diverse formate (de la „Sportul popular” sau „Sportul” anilor ’60-’80 ai secolului trecut la numeroasele formule ale „Gazetei” postcomuniste), milioane de români aflați încă în viață. Nostalia lucrează și ea în acset sens.

În plus, se anunță un număr special și din punct de vedere al conținutului: va fi, practic, o istorie a „Gazetei”, care în cei 99 de ani de existență a consemnat performanțe istorice și clipe de mare emoție oferite de sportul românesc.

Pentru conducerea Ringier, mutarea lui Tolontan poate fi o (nouă) provocare, una care să rdice nivelul tensiunii dintre cele două părți, dar în mod cert va fi și o oportunitate: aceea de a face bani frumoși cu această ediție specială „Libertatea-Gazeta”. Probabil că astăzi e febrilitate mare și în zona publicității, pentru că orice mare companie ar vrea să fie prezentă cu o reclamă în acest număr istoric.

Așadar, în numele interesului comun, e posibil ca ediția specială să nu fie sabotată de nimeni, ci să fie susținută de toată lumea – editorial și comercial – din trustul Ringier.

Anunțul făcut de Libertatea.ro și Gsp.ro

„Decizia jurnaliștilor: ediția de mâine a Libertății va găzdui un ultim semnal tipărit al «Gazetei Sporturilor», realizat special pentru ca publicul să-și poată lua „la revedere” de la cel mai vechi ziar al sportului românesc. Tirajul «Libertății» va fi suplimentat la toate chioșcurile de difuzare din țară”

„Miercuri, după ce s-a anunțat pe site că ziarul tipărit «Gazeta Sporturilor» nu va mai apărea, în multe locuri din România oamenii s-au dus la chioșc ca să cumpere ediția. Dintr-o dată devenise ultima ediție, fără ca nimeni să fie prevenit. Conform informațiilor furnizate de difuzorii de presă, ziarul s-a epuizat repede.

Cititorii, supărați că nu și-au luat „la revedere” de la ziar

Nici noi în redacție n-am știut. Începea o nouă zi de muncă. Colegii noștri tehnoredactori veniseră la redacție și se apucaseră de numărul de a doua zi. La prânz a sosit comunicarea oficială a trustului Ringier. Nu mai exista niciun număr a doua zi. Rămânem doar pe online.

Sute de mesaje au curs către redacție, în scurt timp. Unele de încurajare, unele de critică la adresa ziariștilor, dar aproape toate conțineau supărarea pentru că oamenii n-au apucat să-și ia «la revedere» de la ziar.

Ultimul semnal

De aceea, redacțiile «Libertatea» și GSP au decis ca mâine, vineri, 3 noiembrie, ziarul «Libertatea» să publice și știrile de actualitate, dar să ofere și spațiu pentru istoria «Gazetei Sporturilor».

Va fi o ediție specială a «Libertății», o dedicație și reverență pentru istoria «Gazetei», gândită în timpul scurt pe care-l avem la dispoziție. Multe ziare s-au închis în lume mai ales în ultimul deceniu.

Dar nu cunoaștem niciun caz în care un ziar important, care să fi avut un impact în viața țării sale, a comunității profesionale și să fie admirat pe plan internațional, cum a fost «Gazeta Sporturilor», care să fie închis peste noapte. La propriu, peste noapte.

De regulă, oprirea unei publicații, mai ales una care la anul ar fi împlinit 100 de ani, este un moment aparte. El reprezintă o ruptură față de o tradiție, anunțul unui nou drum, proaspăt, și o celebrare a continuității unei comunități, cu eroii și amintirile ei de neșters.

(…) Credem că «Gazeta» nu poate dispărea pur și simplu, fără o strângere de mână dedicată cititorilor.

Aceasta este decizia noastră editorială. Pentru că acționarii sunt proprietarii brandului, dar proprietarii conținutului unei publicații au fost și sunt cititorii. Iubitorii de sport din România merită, după 99 de ani, vreme când au însemnat temelia și menirea apariției acestui ziar, merită respectul și iubirea noastră. 

Mâine, la toate chioșcurile de ziare, în «Libertatea» apare numărul de «adio» al »Gazetei Sporturilor». Vă mulțumim!”

Trei luni de șocuri la GSP

Decizia închiderii ediţiei tipărite şi a renunţării la Cătălin Tolontan a venit la trei luni de la plecarea CEO-ului Ringier România, Mihnea Vasiliu (care a murit subit o lună mai târziu, la 57 de ani), şi la o lună de la concedierea redactorul-şef al „Gazetei Sporturilor”, Cătălin Ţepelin.

În această ultimă lună, Tolontan – care nu a fost de acord cu îndepărtarea lui Țepelin – a refuzat să numească un nou redactor-șef, deși era atribuția sa contractuală. El a invocat presiuni editoriale din partea managementului comercial.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Gazeta Sporturilor” dispare de pe tarabe, după 99 de ani de existență și la o lună de la scandalul cu patronatul Ringier! Tolontan e „exilat” la „Libertatea”

* VIDEO. Nicușor Dan, lovitură devastatoare pentru distrugătorii Parcului IOR: amendă de 35 de milioane de euro! Robert Negoiță a încercat o diversiune

* Execuția bugetară pe septembrie arată crunt: Guvernul Ciolacu n-a tăiat cheltuielile, ci le-a crescut! Sunt cele mai mari costuri ale statului din ultimul deceniu

* Veniturile secretizate ale șefilor ASF: 180.000 de euro pe an + decontarea cheltuielilor (încă 26.000 €/an). Toți angajații iau 16 salarii pe an! „Cel mai prost angajat primește minimum 7.000 de lei net de Ziua ASF”

* Rareș Bogdan anunță sinuciderea PNL în București: „Candidatul nostru la Primărie nu va fi Nicușor Dan! Nu e un primar bun. În 2020 l-a susținut Orban, nu noi! Atunci trebuia să fiu eu candidatul, dar lui Orban i-a fost frică…”

* Liiceanu câștigă definitiv procesul de calomnie cu Gâdea și Antena 3. Pe lângă cei 20.000 de euro daune morale, calomniatorii trebuie să achite și cheltuielile de judecată

* EDITORIAL PAPAHAGI. Dușmanii suveranității României sunt fix „suveraniștii” din siajul hoardei de AUR!

* SUA ne avertizează: Rusia va încerca să deturneze alegerile din România, de anul viitor! Planul diabolic al Moscovei de a „otrăvi” democrația din aproape 100 de țări

* Cântărețul-influencer Dorian Popa – prins drogat la volanul unui Lamborghini, în chiloți! Cică mergea „la cumpărături”! Câștigul său lunar e de peste 100.000 de euro, pe rețelele sociale

* VIDEO. Povestea săptămânii în fotbalul european. Cea mai frumoasă „remontada”. Claudio Ranieri a înviat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările
Advertisements