„Gazeta Sporturilor” dispare de pe tarabe, după 99 de ani de existență și la o lună de la scandalul cu patronatul Ringier! Tolontan e „exilat” la „Libertatea”

2
725
Tolontan și numărul de ziar care a devenit o grenadă cu cuiul tras

Șoc pe piața media din România: disparea ediția tipărită a cotidianului „Gazeta Spoturilor”, ultima publicație sportivă care mai apărea în print. Decizia a fost luată în secret, redacția a aflat astăzi, după distribuirea ultimului număr, iar informația a venit de la angajații depozitului de difuzare, care au fost concediați.

Directorul editorial Cătălin Tolontan a fost „evacuat” total de la Gsp.ro și „exilat” la „Libertatea”. El este pedepsit pentru că luna trecută a intrat în conflict cu conducerea Ringier România, nefiind de acord cu demiterea redactorului-șef Cătălin Țepelin și refuzând să numească un nou șef al publicației.

„Gazeta Sporturilor” nu va mai apărea în varianta tipărită. Ultimul număr a fost cel de miercuri, 1 noiembrie, iar angajaţii au fost anunţaţi târziu, după apariţia acestei ultime ediţii, pentru a nu reacționa ostil și necontrolat. Conducerea companiei Ringier spune că va fi dezvoltată ediția electronică, Gsp.ro, care va avea tot mai mult conținut video.

„Gazeta Sporturilor” era ultimul ziar de sport care apărea și în variantă tipărită. Anterior au fost închise „Sport XXI”, „Sportul românesc” și „ProSport” (1997-2013). Dintre acestea, doar ultimul a rămas în varianta online și continuă să existe.

Închiderea ediției tipărite a „Gazetei Sporturilor” aduce și un val de concedieri, în zona de distibuție și de coordonare editorială. Afectat este și Cătălin Tolontan, care în ultimii ani a fost coordonator editorial pentru „Gazeta Sporturilor” și „Libertatea”. Din acest moment, el va mai fi implicat doar la „Libertatea”, fiindu-i interzus explicit să mai interfereze cu „Gazeta Sporturilor”.

Reacția lui Cătălin Tolontan a venit, sec, pe pagina sa de Facebook. Mai mult de jumătate din postarea sa o reprezintă un comunicat atribuit redacției, în care se face și afirmația: „Ringier i-a cerut lui Tolontan să plece de la GSP”.

Conducerea trusutului elvețian Ringier a reacționat în două etape: mai întâi pprintr-un mesaj trimis prin e-mail angajaților, apoi printr-un comunicat de presă. În ambele este invocat declinul drastic al vânzărilor, ca argument pentru închiderea ediţiei tipărite.

În planul comunicării, reacția redacțiilor Gsp.ro și „Libertatea” a fost mai puțin energică decât cea din criza de luna trecută. Acum, jurnaliștii conduși de Tolontan s-au mărginit să publice un articol-comunicat pe cele două site-uri – atât pe Gsp.ro, cât și pe Libertatea.ro.

Titlul de pe homepage, pe Libertatea.ro

Decizia închiderii ediţiei tipărite şi a renunţării la Cătălin Tolontan vine la trei luni de la plecarea CEO-ului Ringier România, Mihnea Vasiliu (care a murit subit o lună mai târziu, la 57 de ani), şi la o lună de la concedierea redactorul-şef al „Gazetei Sporturilor”, Cătălin Ţepelin. În această ultimă lună, Tolontan – care nu a fost de acord cu îndepărtarea lui Țepelin – a refuzat să numească un nou redactor-șef, deși era atribuția sa contractuală. El a invocat presiuni editoriale din partea managementului comercial.

Echipa editorială a GSP.ro se va muta într-un nou spaţiu de birouri, la începutul lunii noiembrie, fiind despărțită astfel de redacția „Libertatea”.

Anunțul lui Cătălin Tolontan

„Nu m-am gândit că voi scrie această știre, însă treaba noastră de jurnaliști e să vă dăm știrile seci și dumneavoastră să fiți liberi să le comentați.

Redacția «Gazetei Sporturilor»: «În dimineața zilei de miercuri, un reprezentant al Ringier și avocații au comunicat angajaților din depozitul de difuzare că ediția tipărită s-a închis și că angajații vor pleca. Publicul și redacția nu au fost anunțați că ultimul număr a fost cel de azi. Ringier i-a cerut lui Tolontan să plece de la GSP. Miercuri la prânz a venit și confirmarea companiei, către redacție, pe e-mail, că „începe era GSP.ro”».

Gazeta ar fi împlinit în septembrie 2024 un secol de existență neîntreruptă.”

Mesajul Ringier către angajaţi

„Din cauza declinului drastic al vânzărilor înregistrate de ediţia tipărită a «Gazeta Sporturilor», vânzări care au scăzut cu 27% din 2018 până în prezent, precum şi a creşterii preţurilor la hârtie şi la serviciile de tipar, Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor şi GSP.ro, a decis să întreprindă o restructurare strategică. Consecinţa acestor transformări este închiderea diviziei de print, care înregistrează în prezent pierderi majore.”

Comunicatul companiei Ringier

”Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor și GSP.ro, a decis să întreprindă o restructurare strategică”

”«Gazeta Sporturilor» mizează pe digital: brand-ul GSP renunță la ediția tipărită și semnează un acord cu SNTV, cel mai important furnizor de conținut video în materie de sport, pentru o nouă etapa, exclusiv digitală – era GSP.ro

Din cauza declinului drastic al vânzărilor înregistrate de ediția tipărită a Gazeta Sporturilor, vânzări care au scăzut cu 27%, din 2018 până în prezent, precum și a creșterii prețurilor la hârtie și la serviciile de tipar, Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor și GSP.ro, a decis să întreprindă o restructurare strategică. Consecința acestor transformări este inchiderea diviziei de print, care înregistrează în prezent pierderi majore. Concomitent cu inchiderea diviziei de print a Gazeta Sporturilor, RSMG își afirma decizia clară de a se concentra 100%, în viitor, pe platforma digitală GSP.ro.

Ultima ediție tipărită a Gazeta Sporturilor a fost publicată astăzi, pe 1 noiembrie, 2023

Această schimbare strategică reflectă evoluțiile recente, din industria media globală, și este în conformitate cu manualul de acțiune al RSMG. Institutul Reuters menționa, în lucrarea «Journalism, media and technology trends and predictions, 2023»:  «În acest an, ne putem aștepta ca mai multe ziare să renunțe la producția zilnică a variantei tipărite, din cauza creșterii costurilor de tipar și a deprecierii rețelelor de distribuție. În egală măsură, este posibil să asistăm la următorul fenomen: din ce în ce mai multe titluri cu tradiție vor trece la un model exclusiv online».

Decizia de a se concentra doar pe digital, în cazul GSP, demonstrează angajamentul RSMG de a-și adapta cât mai riguros platformele de sports media la peisajul în schimbare rapidă al presei de sport, pentru a oferi cititorilor săi valoroși informație prelucrata cu maximum de profesionalism, și acoperire jurnalistică în pas cu vremurile.

Ramura digitală a «Gazeta Sporturilor», platforma de știri sportive GSP.ro, se dezvoltă extrem de promițător, demonstrând un mare potențial de creștere. Cu peste 65 de milioane de afișări, peste 20 de milioane de vizite și peste patru milioane de utilizatori unici pe lună, GSP.ro este deja cea mai influentă platformă media de sport din România. În comparație cu toate site-urile măsurate de SATI, GSP.ro beneficiază de cea mai mare durată medie a timpului petrecut de utilizatori pe site.

În acord cu angajamentul său de evoluție constantă și diversificare a ofertei jurnalistice, GSP.ro a semnat un acord de cooperare strategică cu SNTV, serviciul de conținut sport în format video al renumitei agenții Associated Press (AP).

SNTV este un serviciu specializat în furnizarea de reportaje sportive premium și știri video sportive adaptate nevoilor radiodifuzorilor și editorilor digitali din întreaga lume. SNTV aduce telespectatorii mai aproape de pasiunea lor pentru sport, folosind chiar dispozitivele lor digitale. Peste 400 de companii media, din întreaga lume, folosesc conținutul SNTV – inclusiv, începând de acum, platforma GSP.ro.

Așadar, începând de astăzi, utilizatorii GSP.ro vor avea parte de informații de maximă acuratețe si analize de profunzime, dintr-o gamă largă de competiții, printre care Bundesliga, Cupa Angliei, Liga Portugheză, Liga Campionilor AFC și multe altele. În plus, utilizatorii GSP.ro vor avea privilegiul de a viziona rezumatele principalelor meciuri europene de baschet din Euroligă, precum și cele mai recente materiale video din campionatele NBA și NCAA. Mai mult, în curând vom fi în masură sa difuzăm imagini în exclusivitate de la evenimente sportive de top  din întreaga lume. Și acesta este doar începutul.

Decizia de a renunța la ediția tipărită a «Gazeta Sporturilor» a fost luată pe baza a numeroase analize. Situația economică dificilă a brand-ului de presă sportivă cu o vechime de aproape 100 de ani, precum și migrarea continuă a cititorilor și a clienților de publicitate către platforma online, ne-au condus la concluzia că e momentul să acordăm prioritate absolută viitorului digital al «Gazeta Sporturilor». Colaborarea cu SNTV este prima confirmare a forței și impactului GSP.ro. Materialele video de foarte bună calitate vor susține intenția GSP.ro de a livra utilizatorilor săi un conținut de înalt profesionalism, ajutând echipa să se concentreze pe nevoile celor mai exigenți fani ai sportului.

Desființarea ediției tipărite a «Gazeta Sporturilor» este însoțită de desființarea  a 9 posturi. Modificările de personal se referă exclusiv la poziții direct legate de producția și distribuția ediției tipărite a «Gazeta Sporturilor».

Printre altele, Cătălin Tolontan, în prezent coordonator editorial atât pentru «Gazeta Sporturilor», cât și pentru «Libertatea», nu se va mai ocupa de «Gazeta Sporturilor» și se va concentra doar pe «Libertatea», începând cu 1 noiembrie. Noua organizare a GSP.ro va fi substanțial mai flexibilă și 100% în slujba noii abordări a RSMG, aceea digitală.

În plus, echipa editorială a GSP.ro se va muta într-un nou spațiu de birouri, la începutul lunii noiembrie, semn clar al debutului unei noi etape, cea digitală. Acest demers nu numai că marchează deschiderea unui nou capitol, dar pune în valoare și obiectivul ambițios de a poziționa GSP.ro ca pe un brand inovator, de digital sports media”.

Relatarea de pe Gsp.ro și Libertatea.ro

Ziarul Gazeta Sporturilor a fost oprit fără ca publicul și nimeni din redacție să fie anunțat. Ziariștii au aflat că astăzi, miercuri 1 noiembrie 2023, a fost tipărit ultimul număr. Gazeta ar fi împlinit în 2024 un secol de existență neîntreruptă.

 • În anunțul oficial dat miercuri pe email angajaților, se spune că Ringier renunță la 9 posturi, printre care și cel al editorului coordonator, Cătălin Tolontan.
 • Decizia închiderii ediției tipărite și renunțării la Tolontan vine la trei luni de la plecarea lui Mihnea Vasiliu, CEO Ringier România, și la o lună de la îndepărtarea redactorul-șef Cătălin Țepelin, după ce 95 de ziariști au denunțat ceea ce ei au numit imixtiuni ale comercialului în editorialul GSP, în favoarea caselor de pariuri.
 • Compania a trimis un e-mail către angajați în care a spus: ”Din cauza declinului drastic al vânzărilor înregistrate de ediția tipărită a Gazeta Sporturilor, vânzări care au scăzut cu 27%, din 2018 până în prezent, precum și a creșterii prețurilor la hârtie și la serviciile de tipar, Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor și GSP.ro, a decis să întreprindă o restructurare strategică. Consecința acestor transformări este închiderea diviziei de print, care înregistrează în prezent pierderi majore”.

Conducerea Ringier a anunțat miercuri dimineață oamenii de la depozitul de difuzare că Gazeta Sporturilor nu va mai apărea ca ziar, ci doar online. ”Au venit în depozitul din Crângași un om de la Ringier, Predrag Mihailovic, și doi avocați. Noi, cei de la difuzare, am fost șocați, nici nu înțelegeam ce se întâmplă”, a spus unul dintre angajații de la difuzare. Cei de la difuzare au fost anunțați că au 20 de zile de zile la dispoziție ca să plece.

Miercuri la prânz, la discuții, în sediul Ringier, a fost chemat și Cătălin Tolontan. I s-a comunicat și lui că strategia prevede renunțarea la print și că poziția lui s-a desființat.

”De când se închide ziarul?”. ”De azi”

”De când se închide ziarul?”, a întrebat Cătălin Tolontan.  Răspunsul lui Predrag Mihailovic, managerul companiei care editează GSP, a fost: ”De astăzi”. ”Adică astăzi a fost ultima ediție către cititori?”, a întrebat ziaristul. ”Da”, a răspuns Mihailovic.

După câteva minute, redacția GSP a primit un mesaj pe e-mail. Îl reproducem integral. (…)

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Politica pro-Hamas a lui Putin creează monștri antisemiți în Rusia: vânătoare de evrei pe aeroport, în Daghestanul musulman

* Execuția bugetară pe septembrie arată crunt: Guvernul Ciolacu n-a tăiat cheltuielile, ci le-a crescut! Sunt cele mai mari costuri ale statului din ultimul deceniu

* Veniturile secretizate ale șefilor ASF: 180.000 de euro pe an + decontarea cheltuielilor (încă 26.000 €/an). Toți angajații iau 16 salarii pe an! „Cel mai prost angajat primește minimum 7.000 de lei net de Ziua ASF”

* Rareș Bogdan anunță sinuciderea PNL în București: „Candidatul nostru la Primărie nu va fi Nicușor Dan! Nu e un primar bun. În 2020 l-a susținut Orban, nu noi! Atunci trebuia să fiu eu candidatul, dar lui Orban i-a fost frică…”

* STENOGRAME. Dezvăluiri din noul „azil al groazei” din ograda lui Pandele. „Cu tot ce s-a întâmplat la televizor, ei tot nu s-au potolit” / „Le-am spus: «Unde e cateringul? Când vine mâncarea?». S-a dus și le-a luat o shaorma”

* Liiceanu câștigă definitiv procesul de calomnie cu Gâdea și Antena 3. Pe lângă cei 20.000 de euro daune morale, calomniatorii trebuie să achite și cheltuielile de judecată

* EDITORIAL PAPAHAGI. Dușmanii suveranității României sunt fix „suveraniștii” din siajul hoardei de AUR!

* Cântărețul-influencer Dorian Popa – prins drogat la volanul unui Lamborghini, în chiloți! Cică mergea „la cumpărături”! Câștigul său lunar e de peste 100.000 de euro, pe rețelele sociale

* VIDEO. Povestea săptămânii în fotbalul european. Cea mai frumoasă „remontada”. Claudio Ranieri a înviat!

2 COMENTARII

 1. A rezistat inca o luna de zile in post. De obicei firmele de jocuri se impun mai repede. Presupun ca au vrut sa-i dea tenta asta legala. Sa nu para un abuz, asa cum a fost cu demiterea redactorului-șef Cătălin Țepelin. Stiu pe cineva care nu a rezistat nici 3 zile in functie si a fost demis la indicatia expresa a organizatorilor de jocuri.
  Stiam ca asa va fi. Speram sa nu fie asa. Din pacate, actiunile guvernantilor intaresc mafia.

 2. Apropos de firmele de pariuri. De cate ori incerc sa intru pe ziaristii.com imi intra o pagina unibet. Se intampla de cateva zile.

  Evident nu am jucat, nici nu voi juca la pariuri. Si consider aceste asa zise „firme” doar o acoperire pentru lumea interlopa. In plus au legaturi cu spionajul rusesc.

  Deci de ce ziaristii.com fac reclama la firmele de pariuri?

  A, stiu.
  Numai manele de calitate. Marfa chinezeasca ieftina si buna. Si firme de pariuri cinstite.

  (Nepoteii STASI sunt in Gibraltar si gestioneaza pariurile online.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here