Execuția bugetară pe septembrie arată crunt: Guvernul Ciolacu n-a tăiat cheltuielile, ci le-a crescut! Sunt cele mai mari costuri ale statului din ultimul deceniu

8
656
În timp ce televiziunile își prostesc publicul cu știri despre "înghețarea cheltuielilor" statului, cifrele arată că în septembrie Guvernul a avut creșteri-record ale deficitului în ultimii 10 ani

Distanța colosală dintre declarațiile coaliției PSD-PNL, propaganda de la televiziuni și realitate a ieșit la iveală joi, când execuția bugetară pe luna septembrie a arătat nu doar că Guvernul Ciolacu n-a tăiat nicio cheltuială, ba dimpotrivă, a continuat să adâncească dezastruos deficitul. Datele arată că în septembrie 2023 statul român a angajat cele mai mari cheltuieli din ultimul deceniu, deși banii băgați în investiții (adică dezvoltare) au fost foarte puțini – doar 3%.

Într-o singură lună – septembrie 2023 –, deficitul României a crescut cu 14 miliarde de lei (aproape 3 miliarde de euro)! Este o situație absolut catastrofală, care a determinat Guvernul să recurgă la o măsură disperată, fără precedent în istorie: nu va exista nicio rectificare bugetară, iar toate cheltuielile vor fi aprobate personal de ministrul Finanțelor, de la caz la caz!

Deficitul general al României a ajuns, la 1 octombrie 2023, la 56,4 miliarde lei (11,3 miliarde euro). Cum până la sfârșitul anului mai sunt 3 luni, inclusiv decembrie, care este una plină de prime, cadouri și beneficii pentru bugetari, pericolul să se depășească în final deficitul de 100 de miliarde de lei (20 de miliarde de euro) este iminent.

„E aruncată încă o dată în ridicol afirmația clovnilor că România a sprijinit Ucraina și de aia a depășit deficitul estimat”

În timp ce, la posturile TV, Ciolacu arăta cum cumpără „tot ce am nevoie” cu 100 de lei – adică pateu, salam, ouă, bere –, iar în declarații anunța cum taie în carne vie și impune austeritate, statul român cheltuia cu 14% mai mult decât în luna septembrie a anului trecut. Asta, deși investițiile au fost de doar 3%, mult sub cota de 7% prevăzută inițial în buget.

Prima reacție a lui Claudiu Năsui (USR), fostul ministru al Economiei, după ce a văzut cifrele, a fost seacă: „A apărut execuția bugetară pe luna septembrie. N-au tăiat nicio cheltuială. Luna septembrie este cea cu cele mai mari cheltuieli ale statului din ultimii 10 ani. Din cauza asta cresc taxele”.

Profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan, de la Universitatea Româno-Americană, a constatat și el: Toate capitolele de cheltuieli publice sunt mai mari sau MULT mai mari decât s-a estimat la începutul anului, ceea ce aruncă încă o dată în ridicol afirmația clovnilor că România a sprijinit Ucraina și de aia a depășit deficitul estimat”.

Mai exhaustiv, economistul Cristian Păun, profesor universitar la ASE, a explicat pe scurt, pe Facebook, ce trebuie să înțelegem din acest deficit dezastruos provocat de guvernarea PSD-PNL. Când deficitul este zero, prețurile rămân în general cam aceleași, deoarece Guvernul ia de la unii și dă la alții, redistribuind resursele existente fără a afecta consumul. Când deficitul este mare, se consumă resurse inexistente, în ideea că vor fi produse în viitor. Guvernul face împrumuturi ca să introducă în consum persoane sau companii care n-au ce căuta acolo, ceea ce produce o cerere suplimentară artificială și, în mod evident, creșterea prețurilor. Cum acest deficit e provocat de PSD-PNL pentru a îndestula mafia, clientela de partid și bugetarii de lux băgați în consum fără justificare, e clar că nota de plată pentru furturile sistemului este achitată de populație.

Cristian Păun: „Aplicând un model macroeconomic nătâng, care produce circular inflație și deficite, România este împinsă pe o pantă periculoasă de niște «specialiști» care cred că poți crește dacă te tragi de păr”

„O lecție de economie elementară:

Deficitul bugetar mai mare –> Creșterea inflației

Explicație: Deficit înseamnă cheltuirea unor resurse peste veniturile pe care guvernul le extrage prin taxare. Deficit zero înseamnă că guvernul redistribuie resurse de la unii care nu mai consumă către alții care consumă resursele primite. Se schimbă doar structura consumului, nivelul general al prețurilor nu se schimbă semnificativ. Unele prețuri cresc (cerere mai mare a celor care primesc resursele redistribuite), alte prețuri scad sau rămân pe loc (consumurile celor taxați care nu mai au loc). Când ai deficit, unii primesc resurse în plus din viitor care nu există la momentul respectiv. Prin împrumuturile care acoperă deficitul, sunt menținuți în consum sau introduși în consum unii care nu trebuiau să fie acolo. Cu cât deficitul e mai mare, mai excesiv, cu atât inflația e mai mare. Cu cât deficitul este pentru consum (la noi, peste 90% din deficit este pentru consum), inflația este mai mare.

Creșterea inflației –> Deficit bugetar mai mare

Inflația crește deficitul bugetar. Mărește dobânzile și cheltuielile cu dobânzile din buget. Numai anul acesta, până acum, am plătit cu 12,5% mai mult ca dobânzi. În plus, toate cheltuielile se inflatează, inclusiv cele cu salariile actualizate cu rata inflației. Asistența socială s-a scumpit cu 9,9% în 2023, salariile au crescut cu 10,8% și bunurile și serviciile au crescut cu 9,4%.

Aplicând un model macroeconomic nătâng, care produce circular inflație și deficite, România este împinsă pe o pantă periculoasă de niște specialiști care cred că poți crește dacă te tragi de păr. Prin circularitatea menționată în postare, împingem un bulgăre care se face tot mai mare, tot mai mare…”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Veniturile secretizate ale șefilor ASF: 180.000 de euro pe an + decontarea cheltuielilor (încă 26.000 €/an). Toți angajații iau 16 salarii pe an! „Cel mai prost angajat primește minimum 7.000 de lei net de Ziua ASF”

* Prăpădul PSD-PNL. Cu Câciu la Finanțe, datoria externă a României a crescut cu 173,4 miliarde de lei, adică 3% din PIB – un record absolut!

* Aberație: un elev cu media 1,97 primește bursă de merit, elevi cu medii peste 9,00 nu primesc!

* Rareș Bogdan anunță sinuciderea PNL în București: „Candidatul nostru la Primărie nu va fi Nicușor Dan! Nu e un primar bun. În 2020 l-a susținut Orban, nu noi! Atunci trebuia să fiu eu candidatul, dar lui Orban i-a fost frică…”

* Șmecheria scârboasă prin care fostul șef al Curții de Apel Constanța și-a crescut pensia de la 5.400 la 6.400 de euro: s-a detașat o lună la Penitenciarul Poarta Albă, apoi s-a pensionat la 51 de ani!

* Colcăială printre „specialii” care au capturat România: judecătoarea Ana Maria Chirilă – arestată pentru că sprijinea traficanții de droguri; judecătoarea Gabriela Mazilu – prinsă cu 6 milioane de euro nejustificați

* USR acuză represalii în stil mafiot din partea șefului ANPC. Prin intermediul unui off-shore, PSD-istul ar lua taxă de protecție de la proprietarii restaurantelor din Herăstrău închise de Clotilde Armand

* SUA ne avertizează: Rusia va încerca să deturneze alegerile din România, de anul viitor! Planul diabolic al Moscovei de a „otrăvi” democrația din aproape 100 de țări

* VIDEO. „Allahu Akbar!” Film viral cu un cântăreț palestinian din Gaza în delir când Hamas trage cu rachete și plângând disperat, câteva minute mai târziu, când Israelul ripostează

* Liiceanu câștigă definitiv procesul de calomnie cu Gâdea și Antena 3. Pe lângă cei 20.000 de euro daune morale, calomniatorii trebuie să achite și cheltuielile de judecată

8 COMENTARII

 1. „Din nou abuzuri contra varstnicilor in Voluntari. DNA a saltat doi administratori ai unui camin de batrani, unul este politist local. El a fost angajat de primaria lui Pandele desi are o condamnare pentru luare de mita”

  CREDE CINEVA CA SOFERUL LUA GROSUL BANILOR DIN AFACEREA AZILELE ?
  „organele” CE CRED ?

 2. La furat și la mâncat c’at bolșevicii sunt neîntrecuți, în rest vai mama lor 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Nu-i mare diferența intre un cizmar și un covrigar 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Mulțumită Partidului și Iubitului său Conducător, România e pe cele mai înalte culmi de progres și civilizație ! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 3. cine mai crede în poveștile PSD? La ei scăderea este doar la cei care muncesc, nu la cei care baga mana în buget!
  Parca-l vad pe Dragnea, ce mai aburea el 66% din alegători.
  Câți or mai agata de nas în 2024?..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here