Liiceanu câștigă definitiv procesul de calomnie cu Gâdea și Antena 3. Pe lângă cei 20.000 de euro daune morale, calomniatorii trebuie să achite și cheltuielile de judecată

1
3853
Mihai Gâdea, condamnat alături de Antena 3 să plătească 20.000 de euro despăgubiri pentru calomniile aduse lui Gabriel Liiceanu, a pierdut acum definitiv procesul și la ICCJ

Filosoful Gabriel Liiceanu a câștigat definitiv procesul de calomnie pe care l-a intentat Antenei 3 și șefului acestui post TV, Mihai Gâdea. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins miercuri recursul făcut de oamenii oligarhului Dan Voiculescu. Gâdea și Antena 3 SA au fost puși, în solidat, să plătească și cheltuielile de judecată ale filosofului – 2.500 de lei.

Gabriel Liiceanu (81 de ani) l-a dat în judecată pe Mihai Gâdea (46 de ani) în urmă cu patru ani, la pachet cu Antena 3, după ce în timpul unei emisiuni „Sinteza zilei”, difuzată pe 16 aprilie 2019, directorul postului TV făcuse afirmații oribile, acuzându-l pe filosof că și-ar fi bătut soția, pe Aurora Liiceanu, când era însărcinată în luna a 9-a! În stilul său obișnuit, Gâdea a insinuat că din acest motiv – pentru că Gabriel Liiceanu o bătea – soția sa l-ar fi părăsit.

„Când îi văd pe indivizii ăștia că, cu atâta tupeu, se cred… Domnu’ Liiceanu, mie mi-ar fi fost foarte rușine să fiu în locul dumneavoastră pentru relatarea din interviul, cred că din revista «Psihologia», a fostei dumneavoastră soții, știți la ce mă refer… S-o bateți în luna a 9-a… D’asta v-a părăsit, nu? Știu că pot să devin o țintă. Să te înjure ăștia (Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu – n. red.) e ca și cum te-ar înjura Vișinescu“, a vituperat Gâdea.

Printre nenumăratele afirmații nefondate din acea emisiune, care a fost un linșaj mediatic la adresa Grupului pentru Dialog Social (GDS), Mihai Gâdea a insinuat că Pleșu și Liiceanu ar fi fost sectanți, turnători la Securitate și că ari fi înființat GDS-ul la comanda acelorași ofițeri de Securitate cu care, chipurile, ar fi colaborat înainte de 1989.

În mod ironic, în aceeași emisiune în care îi linșa efectiv mediatic pe Pleșu și Liiceanu deja de zeci de minute, Mihai Gâdea s-a autocaracterizat fără să vrea, descriind tocmai stilul său de a face propagandă și de unde a preluat metodele: „(…) În anii ’50, domnul Silviu Brucan, în «Scînteia» și în alte publicații ale vremii, făcea ceea ce se numea înfierare. Dom’le, când iei pe cineva să-l înfierezi, zici cele mai sinistre lucruri despre el și încerci să capacitezi opinia publică împotriva ăluia. Demonizare se mai numește. Și-l iei pe unul și-l terfelești exact cum fac securiștii de astăzi (…)”.

Gabriel Liiceanu și „Procesul”… al ui Kafka, nu al său!

Liiceanu s-a adresat instanței, afirmând că Mihai Gâdea a făcut „acuzații mincinoase și declarații denigratoare și defăimătoare”.

Inițial, la Tribunalul București, partea vătămată a obținut câștig de cauză și daune morale de numai 1.000 de euro. Apoi, la Curtea de Apel, Liiceanu a obținut din nou o sentință favorabilă, dar cu majorarea daunelor morale la 20.000 de euro. Filosoful n-a stat la discuții cu oamenii lui Dan Voiculescu și i-a executat silit.

Acum, la Înalta Curte de Casație și Justiție, această poveste a ajuns la final. Gâdea și Antena 3 SA au cerut să li se restituie banii, dar instanța le-a respins acțiunea. Nu mai există altă cale de atac.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Prăpădul PSD-PNL. Cu Câciu la Finanțe, datoria externă a României a crescut cu 173,4 miliarde de lei, adică 3% din PIB – un record absolut!

* Haita PSD-PNL a trimis controlul la Hidroelectrica după ce pilele susținute politic nu s-au calificat pentru faza finală a selecției directorilor

* Un candidat PNL își vrea înapoi banii cu care a fost pus să-și cumpere locul în Parlament! Șeful filialei PNL Iași, fostul ministru Costel Alexe, i-a cerut 30.000 de euro

* Aberație: un elev cu media 1,97 primește bursă de merit, elevi cu medii peste 9,00 nu primesc!

* Rareș Bogdan anunță sinuciderea PNL în București: „Candidatul nostru la Primărie nu va fi Nicușor Dan! Nu e un primar bun. În 2020 l-a susținut Orban, nu noi! Atunci trebuia să fiu eu candidatul, dar lui Orban i-a fost frică…”

* Șmecheria scârboasă prin care fostul șef al Curții de Apel Constanța și-a crescut pensia de la 5.400 la 6.400 de euro: s-a detașat o lună la Penitenciarul Poarta Albă, apoi s-a pensionat la 51 de ani!

* Colcăială printre „specialii” care au capturat România: judecătoarea Ana Maria Chirilă – arestată pentru că sprijinea traficanții de droguri; judecătoarea Gabriela Mazilu – prinsă cu 6 milioane de euro nejustificați

* USR acuză represalii în stil mafiot din partea șefului ANPC. Prin intermediul unui off-shore, PSD-istul ar lua taxă de protecție de la proprietarii restaurantelor din Herăstrău închise de Clotilde Armand

* SUA ne avertizează: Rusia va încerca să deturneze alegerile din România, de anul viitor! Planul diabolic al Moscovei de a „otrăvi” democrația din aproape 100 de țări

* Un document excepțional: scrisoarea Mitropolitului pro-rus de la Chișinău către șeful său de la Moscova, Patriarhul Kirill, în care face pulbere Rusia putinistă! / „Amestecul agresiv al Rusiei în afacerile Ucrainei și ale Moldovei” / „Așa-numita «Lume Rusă» este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale” / „Moscova nu a înțeles că poporul din Moldova are rădăcini latine” / „Republica Moldova se va reuni inevitabil cu România”

1 COMENTARIU

  1. A cam luat-o binisor popo Gadea la ciocosan cu asa decizie. Felicitari judecatorilor care acorda daune morale si pun in aplicare jurisprudenta CEDO. In Romania foarte rar cineva lua daune morale, daca te batea unul sau iti omora pe cineva apropiat, iti dadeau in bataie de joc 1 – 2000 Euro. Daunele morale au rolul de a regla si stopa cazurile de abuzuri, suferinte prin cuantumul lor. Latrina o sa se gandeasca de 2 ori cand o sa mai faca din nou ce i-a facut lui Liiceanu. Nu as avea nicio problema ca un judecator sa ia 4000 Euro net pe luna daca aplica litera si spiritul legii impartial, intr-un termen rezonabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here