Suntem în PANDEMIE! Anunțul Organizației Mondiale a Sănătății. Au fost 10 pandemii în ultimii 250 de ani

0
4878
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri că epidemia de Covid-19, care a contaminat peste 120.000 de persoane în întreaga lume și a omorât aproape 5.000, poate fi considerată o „pandemie”, transmite Agenția France Presse (AFP).

„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie”, a declarat directorul general al OMS, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă la Geneva (Elveția).

„Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus”, a adăugat el.

„Nu e doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în lupta contra coronavirusului”, a spus Ghebreyesus.

Șeful OMS a mai afirmat că numărul cazurilor în afara Chinei s-au multiplicat de 13 ori în ultimele două săptămâni.

El și-a exprimat profunda îngrijorare față de „nivelurile alarmante de inacțiune” ale comunității internaționale în fața „nivelurilor alarmante de propagare” a epidemiei cu noul coronavirus.

„În zilele și săptămânile ce vin, ne așteptăm să vedem crescând numărul de cazuri, numărul de decese și numărul de țări afectate”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Suntem împreună, să facem ceea ce trebuie cu calm și să-i protejăm pe cetățenii lumii. Putem face asta!”, a adăugat el.

„Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări”, a precizat șeful OMS.

Definiție: PANDEMIE = Epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare, cuprinzând mai multe țări, continente. (Conform DEX)

În ultimii 250 de ani au existat 10 mari epidemii („pandemii”) și alte 20 de epidemii de mai mică amploare. Cea mai devastatoare a fost gripa spaniolă – pandemia care a debutat în 1918, spre sfârșitul Primului Război Mondial; ea a secerat între 20 și 40 milioane de vieți.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here