miercuri, mai 22, 2024
AcasăPoliticăCoronavirusul amână alegerile locale din România cu cel puțin trei săptămâni. De...

Coronavirusul amână alegerile locale din România cu cel puțin trei săptămâni. De la 6 iunie 2016 la 28 iunie 2020

-

În ședința de guvern de marți, premierul Ludovic Orban a anunțat că alegerile locale vor avea loc, „cel mai probabil”, pe 28 iunie. Este o variantă întârziată cu trei săptămâni față de cea din 2016, când alegerile au avut loc pe 6 iunie.

Decizia a fost luată de șeful Guvernului în urma consultărilor pe care acesta le-a avut cu liderii celorlalte partide, la Palatul Victoria.

Orban a transmis invitaţii la consultări către Marcel Ciolacu, Dan Barna, Victor Ponta, Kelemen Hunor, Călin Popescu-Tăriceanu, Eugen Tomac și Varujan Pambuccian.

După consultări, liderul USR, Dan Barna, a anunțat că se conturează ziua de 28 iunie pentru organizarea alegerilor locale. „Data de 28 iunie pare realistă. Am explicat că alegerile trebuie să fie cât de târziu, sperând că se va depăși problema de sănătate publică. (…) Dacă situația va degenera, pentru că există acest risc, am pus pe masă și perspectiva amânării alegerilor locale spre toamnă”, a declarat Barna.

- Advertisement -

Ponta vrea să fie eliminate listele de semnături

Liderul Pro România, Victor Ponta: „Nu are rost să discutăm de alegeri în condiţii de epidemie. Sunt câteva probleme tehnice la care eu, în numele Pro România, domnul Vosganian în numele ALDE, suntem gata să sprijinim. În primul rând, să scoatem acest sistem cu semnăturile. Practic, să ne apucăm să strângem semnături pentru candidaţi, în perioada asta, înseamnă să răspândim epidemia, să facem un focar, să-l ducem în toată ţara, şi cred că e o chestie extrem de birocratică – asta, cu semnăturile. 28 iunie – suntem de acord să fie alegeri locale, cu singura condiţie ca – să calculaţi 60 de zile înainte – în 28 aprilie, practic, să nu mai avem coronavirus. Dacă avem coronavirus, cred că ar fi o iresponsabilitate să facem alegeri”.

Hunor optează pentru 14 iunie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: „Prioritatea numărul 1 trebuie să fie sănătatea publică şi toate măsurile care trebuie luate atât la nivel guvernamental, şi dacă este cazul şi în Parlament, trebuie să fie pentru a proteja sănătatea cetăţenilor. Sigur, alegerile locale urmează să fie făcute, data cea mai apropiată când pot fi organizate aceste alegeri – propunerea noastră – este 14 iunie, înainte de Bacalaureat (…). Dacă nu se pot organiza pe data de 14 din cauza evoluţiei epidemiologice, atunci o să căutăm o altă dată, 28 iunie ar fi o altă dată, dar acest lucru înseamnă că se prelungeşte mandatul primarilor. (…) Trebuie analizată această situaţie şi, dacă e nevoie, să fie o lege pentru a prelungi mandatul sau mergem cu Codul administrativ, dar acolo articolele se bat cap în cap”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Am trimis medicamentele din China spre celelalte țări europene. Sper ca Europa și America să nu mai producă Ebola.
    Sper ca coronavirusul să nu sufere mutații de tip Ebola în plămâni după venirea lunii aprilie.

    Rabin Evreu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -