BEC a dat publicităţii rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare. Dincolo de cifre, care erau deja cunoscute în linii mari, interesantă e şi harta câştigătorilor, pe judeţe.
Regiunile „roşii” rămân Oltenia (Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, cu excepţia judeţului Vâlcea) şi Moldova (Botoşani, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi). Alte fiefuri ale PSD: Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Hunedoara.
Vrancea baronului Oprişan trece însă de la PSD la PNL, în premieră. Liberalii îşi mai adjudecă: Tulcea, Prahova, Ilfov, Călăraşi, Sibiu, Vâlcea, Alba, Caraş-Severin, Arad, Bihor, Maramureş, Bistriţa Năsăud şi Suceava.
În premieră, USR-PLUS câştigă: Bucureşti, Braşov, Timişoara, Cluj, Sălaj, Iaşi, Constanţa.
UDMR este primul în Mureş, Harghita şi Covasna.
Interesantă e diferenţa dintre scorul PSD (locul 2) şi cel al USR-PLUS (locul 3): doar 1,1% mai puţine voturi pentru alianţa partidelor conduse de Dan Barna şi Dacian Cioloş.
De fapt, diferenţa ar fi fost în plus pentru Alianţa 2020, dacă Diaspora n-ar fi fost blocată din nou la vot, ca în 2014.
E vorba de 13.000 de voturi diferenţă, dar românii care n-au putut vota în toată Europa au fost mult mai mulţi. Să nu-i uităm şi pe cei care nici măcar n-au mai venit la cozi când au văzut calvarul.
Câştigătorul net al alegerilor este PNL (27%). Performanţa liberalilor este cu atât mai mare cu cât e pentru prima oară după decembrie 1989 când PSD a fost învins de un singur partid.
Tot timpul când PSD-iştii au pierdut alegerile au făcut-o în faţa unei alianţe (CDR – 1996 sau DA – 2004).
Rezultate finale alegeri europarlamentare
1. PNL – 27%
2. PSD – 22,5%
3. USR-PLUS – 22,4%
4. PRO România – 6,6%
5. PMP – 5,7%
6. UDMR – 5,4%
7. Alţii – 6,1%.
Buns ziua,
Va rog sa verificați textul înainte de a îl publica. Ați menționat in prima parte a articolului ca diferența între locurile doi și trei este de 1,1%. Defalcarea pe partide , in partea a doua a articolului, arată ca diferența era de 0,1%.
Multumesc,
Florin
Mai precis 13.650 de voturi, adicã 0,15%. Scuzati-l, numai cine nu munceste nu greseste.
Uite că mă mir cum domnul Ciocăzanu poate pica in plasa propagandei pesediste!
PSD ia acum un scor rusinos de 22% , dar te uiti la harta ciocazaniana si vezi Romania rosie pe trei sferturi ! ☺
Aici nu avem alegeri dintr-un sigur tur, dle Ciocazanu, aici avem procente. Deci daca intr-un judet PSD ia 30%, dar PNL ia 29% si USR 20% – păi ala e judet rosu?!
Dați rezultatele reale si semnificative. Deci acolo unde ciuma rosie a castigat in fata opozitiei.
Sunt doar 4 judete rosii (adica acolo unde PSD a castigat in fata PNL+USR+), toate in sud : Teleorman, Giurgiu, Olt, Mehedinti.
Faceti o astfel de harta si nu mai colorati in rosu acolo unde nu e cazul.
Foarte corecta observatia.
USR a cistigat alegerilor si in P Neamt (la sectia de vot la care am fost delegat duminica rezultatele votului sau fost :USR 157 voturi, PSD 114 voturi, PNL 105 voturi ) dar si la Vaslui, Birlad,Craiova (!) ,Galati, Pitesti, Ploiesti , Buzau .Adica in aproape toate orasele mari si zdrobitor la Bucuresti si Iasi .Si in Diaspora .Asta ca a fim corecti ! Felicitari USR !
USR a castigat, aproape sigur! Constienti ca au pierdut, „centrii de reflexie”, aia ai lui „Ievaluare”, nu puteau propulsa USR pe primul loc, pentru ca nu-l controleaza total si au preferat sa-si mute centrul de greutate de pe piciorul stang pe piciorul drept( PNL)! Cam asta s-a intamplat. Restul este euforie politica.