Comisia juridică a Senatului a aprobat miercuri ridicarea imunității lui Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul în care DNA îl acuză de luare de mită pe vremea când era prim-ministru, anunță G4Media.ro.
Raportul Comisiei juridice va fi trimis plenului Senatului, cel care are ultimul cuvânt în acest caz.
Un amănunt important: PSD are singur majoritatea în plenul Senatului. Dar în PSD e o situație complicată în aceste zile, iar „mașina de vot” ar putea să nu mai funcționeze ca pe vremea lui Dragnea.
În plus, noua conducere a PSD, cu Viorica Dăncilă în frunte, încearcă să scape de imaginea de partid anti-justiție, care i-a fost fatală în alegeri și care poate duce partidul la extincție. În acest context a fost dat votul de astăzi din Comisia juridică. Și tot în acest context ar putea vota și Senatul în același sens.
Alba-neagra, de marți până miercuri
Biroul Permanent al Senatului acordase, marţi, un nou termen de două săptămâni Comisiei juridice pentru întocmirea unui raport la solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul preşedintelui Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.
„PSD a propus două săptămâni în care Comisia juridică să depună un punct de vedere la Biroul Permanent, pentru ca cererea DNA să ajungă în plen”, a afirmat vicepreşedintele Senatului, Alina Gorghiu (PNL).
Începând din luna decembrie a anului trecut, Biroul Permanent al Senatului a decis în mai multe rânduri prelungirea termenului pentru întocmirea raportului în cazul acestei cereri a DNA, pentru a le permite senatorilor studierea dosarului cauzei.
Biroul Permanent al Senatului stabilise pentru 2 aprilie termenul final acordat Comisiei juridice pentru acest raport, însă mai multe şedinţe ale comisiei au fost suspendate din lipsă de cvorum. Tăriceanu declara, pe 4 aprilie, că le-a solicitat senatorilor din Comisia juridică să urgenteze elaborarea avizului în privinţa cererii DNA de începere a urmăririi penale în cazul său, menţionând că este dispus în orice moment să prezinte în plen punctul său de vedere.
Pe 7 noiembrie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.
Comisia juridică trebuie să întocmească raportul care va fi transmis plenului Senatului, cel în măsură să încuviinţeze sau să respingă solicitarea DNA.
Tăriceanu grecul zicea prin 05.10.2005
Ce mai vesti despre marii mei cinici
Şi afirma cu un gust amar
Viața mea e un samovar
Cu mers sigur spre virtute
Cine prinde lanțul nu compromite
Vom distruge casa portocalie
În numele regelui Mihai o urgie
Care s-a coborât pe pământ
Gura mi se făcu un mare vânt
Cum Alde să se adune la Sfat
Cu ochii în lacrimi şi vărsat
Bietul meu Călin vede lumina
Rahova îl aşteaptă cu bulina
Închisorile să se dărâme zilnic
Golanii să formeze cozi la Rednic
Marea poliție voia dolarul
Dar vremurile mari sunt Fanarul
Lira Sterlină mamelucii nu voiau
Euro era drumul cu zile multe
Prinse veștile de marile fufe
Dar povestea nu se termină
Ori eu ori nimeni la magica formare
De mari gânduri de manipulare
Vremurile vin şi duc spre un ajuns
Valoare secolului e un neajuns
Iar Tăriceanu visa iar dolari şi crime
Prin anii ce vor fi jumate de rime
La Rahova sunt mari migrene
Cum domnii vor numai fumigene
Deci marele Tăriceanu e corupt
Vorba mea: el e marele Belzebuth.
Un corupt CIA 2007 şi 2008 APIA