Spre un mini-Schengen balcanic: România – Bulgaria – Grecia! Desfiinţarea frontierelor dintre cele trei țări e propusă de președintele unui partid europarlamentar

2
552

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), a propus crearea unui mini-Schengen în Balcani: România, Bulgaria şi Grecia să desfiinţeze frontierele dintre ele, dacă primele două țări nu vor fi primite nici în această toamnă în Spațiul Schengen.

Întrebat la B1 TV dacă într-adevăr e posibilă crearea unui „mini-Schengen” format din România și Bulgaria, Eugen Tomac (42 de ani) a răspuns: „Cred că imediat după decizia Consiliului JAI de anul trecut, decizia nedreaptă prin care ne-a fost respinsă intrarea din cauza Austriei şi Olandei, prima persoană care a venit cu acest scenariu a fost colegul meu, domnul eurodeputat Marian-Jean Marinescu (de la PNL, fost coleg cu Tomac în PDL – n. red.), care a spus că cele două guverne pot face foarte uşor notifica Comisia Europeană şi desfiinţa frontierele între statele noastre”.

Președintele PMP a mers chiar mai departe, avansând o propunere și mai îndrăzneață: „Cred că e o măsură corectă, pe care trebuie s-o aplicăm imediat. Aş merge mult mai departe – aş propune ca România, Bulgaria şi Grecia să desfiinţeze frontierele între ele, pentru că nimeni nu ne poate îngrădi acest drept, trebue doar notificată Comisia. Cred că acest demers, pe care-l susţin şi colegii din Bulgaria, trebuie implementat imediat”.

Eugen Tomac a adus argumente suplimentare: „Guvernanţii austrieci mint cum nu s-a mai întâmplat în Europa, când spun că se opun extinderii Spațiului Schengen deoarece «sistemul nu mai funcţionează». Dar la Consiliul JAI de anul trecut au votat pentru includerea Croaţiei în acest Spaţiu, iar Croaţia a aplicat mult mai târziu decât România, în 2021”.

România și Bulgaria sunt singurele țări, din cele 27 ale Uniunii Europene, care nu fac parte din Spațiul Schengen. Grecia e membră Schengen, dar nu are graniță cu niciun alt stat UE din Spațiul Schengen. Vecinii cu care are graniță terestră sunt Albania, Macedonia de Nord, Turcia (care nu sunt membre UE, deci nici ale Spațiului Schengen) și Bulgaria (membră UE, dar non-Schengen).

Gerhard Karner, ministrul de Interne austriac, a declarat miercuri, după întâlnirea cu ministrul de interne român, Cătălin Predoiu, că poziţia ţării sale este că „sistemul Schengen, ca întreg, nu funcţionează”, de aceea Viena se opune extinderii acestuia.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Acuzații grave: pentru a-i proteja pe șmecherii veniți la mare, șefii IPJ Constanța le-au interzis polițiștilor să facă testări pentru alcool și droguri!

PSD și-a trimis avocata din Constanța să salveze de pușcărie beizadeaua drogată care a omorât doi tineri

A murit un turnător odios al Securității: Bălăceanu-Stolnici. Cazul Vlad Georgescu – Radio Europa Liberă

Stolojan: „Reforma de acum a pensiilor speciale e o caricatură. Cei care se revoltă contra PNRR nu înțeleg nimic”

Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

VIDEO. Putin l-a asasinat și pe Prigojin! Armata rusă a doborât avionul în care se afla liderul Wagner, între Moscova și Sankt Petersburg

Putin, deasupra cadavrului lui Prigojin: „O persoană cu o soartă complicată, care a făcut greșeli grave în viață”. Totuși, „un om de afaceri talentat”

Interzis în Basarabia, putinistul Goran Bregovici concertează în Tulcea, la Festivalul Borșului Lipovenesc, finanțat cu bani europeni. Primarul PSD din Jurilovca a fost reales cu 87%

Penetrarea Chinei la vârful statului român. Episodul 1: Iohannis și Ciolacu dau undă verde companiei Lenovo să intre pe piața 5G. Episodul 2: Premierul Ciolacu îl reactivează pe Ponta consilier

Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României”

2 COMENTARII

  1. Decat nimic, mai bine ceva! Dar Grecia, ce zice, vrea?
    Dupa deciziile austriecilor si olandezilor, intreb si eu, firmele acestora n-ar fi mai bine sa fie expulzate in spatiul Schengen, sau controlate mai drastic la corectitudine si profit?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here