marți, mai 28, 2024
AcasăLumeaSperanțe deșarte: Klaus Iohannis nu e luat în calcul la nivel înalt...

Speranțe deșarte: Klaus Iohannis nu e luat în calcul la nivel înalt pentru postul de secretar general al NATO

-

Iluziile lui Klaus Iohannis, care se visa secretar general al NATO, se spulberă: președintele României nu e luat în calcul de nimeni, la nivel înalt, pentru această funcție extrem de importantă. Conform Politico.eu, discuțiile privindu-l pe succesorul lui Jens Stoltenberg în fruntea organizației militare nord-atlantice s-au dus pe mai multe direcții, dar niciuna nu-l include pe Iohannis.

Un diplomat european a explicat, pentru influenta publicație apropiată de structurile UE de la Bruxelles, că s-au conturat 3 paliere.

Primul și cel mai posibil ar viza prelungirea mandatului pe care-l are acum Jens Stoltenberg. Este o opțiune la îndemână și firească, mergând pe continuitate, într-un moment de criză în care Rusia atacă Ucraina și pericolele sunt majore. Stoltenberg s-a descurcat bine în funcție, este familiarizat cu situația, îi cunoaște pe toți membrii alianței.

Varianta unei prelungiri a mandatului pe care-l are Stoltenberg este cea mai populară

O altă variantă ar include trei candidați din zona de nord a Europei – fie actualul premier olandez Mark Rutte, fie șefa guvernului estonian, Kaja Kallas, fie ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

- Advertisement -

Dintre cei trei, Rutte este cel mai bine văzut, deoarece Olanda a mai dat și altădată șefi ai NATO serioși. În ultimii 60 de ani au fost trei secretari generali ai NATO olandezi, ale căror mandate însumează 21 de ani – mai bine de o treime din timp. Dar Rutte tocmai a anunțat că vrea să iasă complet din politică și să facă altceva.

Estoniana Kallas este considerată prea belicoasă – aceasta este opinia în NATO despre toți candidații din Estul Europei.

Britanicul Wallace este o persoană potrivită, competentă și de încredere, care și-a arătat disponibilitatea, dar care nu e agreată de mai mulți lideri din UE tocmai pe motiv că provine din Marea Britanie, care a părăsit Uniunea.

- Advertisement -

Ar mai fi a treia categorie, alcătuită exclusiv din femei. E vorba de Ingrida Simonyte (șefa Guvernului din Lituania), Zuzana Caputova (președinta Slovaciei) și însăși Ursula von der Leyen (președinta germană a Comisiei Europene). Primele două au aceeași problemă ca și Kaja Kallas, sunt din Est și socotite prea radicale față de Rusia.

În contrapartidă, ar exista o anumită presiune ca următorul șef al NATO să fie o femeie.

Totuși, criza actuală nu predispune la experimente. Mandatul lui Jens Stoltenberg a fost deja prelungit în martie anul trecut, din cauza declanșării invaziei rusești în Ucraina. O nouă prelungire nu e deloc imposibilă. Norvegianul a demonstrat că e o persoană care-și păstrează cumpătul și poate respecta planul chiar în fața unor mari și neașteptate crize. Un înalt diplomat aliat a afirmat chiar că „Stoltenberg vrea să rămână“.

Există și opinii privind alegerea cuiva din Europa de Est, dar Iohannis nu încape în discuții

Există un curent care susține candidați din Est – în special pe șefele de Guvern din Estonia și Lituania. Faptul că aceste țări baltice, alături de Polonia, au avertizat de multă vreme asupra pericolului rusesc – așa cum o făcea și România pe vremea când președinte era Traian Băsescu – le conferă autoritate.

Iohannis s-a crezut multă vreme îndreptățit să aspire la postul de secretar general al NATO, pe care-l vedea ca un pas firesc înainte, de la nivelul politicii interne, în România, la cel al anvergurii internaționale, dar acum scenariul acesta este unul utopic. Politico.eu crede că Ungaria s-ar opune. În plus, cei care vor ca următorul secretar general al NATO să fie din Est nu se gândesc la Iohannis, ci la o femeie – probabil din țările baltice.

Istoricul și politologul Stelian Tănase, un apropiat al liderilor PNL, a anticipat corect încă de astă-vară că Iohannis nu-și va vedea împlinite ambițiile. Mai puțin diplomat, Stelian Tănase a explicat că liderii aliaților din NATO au avut timp să-și dea seama cam ce fel de personaj este Iohannis. „El așa ar vrea (să fie numit într-o funcție la organismele occidentale, NATO sau UE – n. red.)! Să-i facă ăia un loc, ca lui Geoană, și să-i dea un fotoliu acolo. Dar ăștia (occidentalii – n. red.) știu că el nu face treabă. Nu cred că are o bună imagine. Acolo trebuie să și muncești! Să spună Geoană cât de alergat este de dimineață până la ora 12 noaptea! Nu merge acolo să stai ca un ficus la Cotroceni și să ieși așa, odată la trei luni, să zici trei vorbe pe care le citești. Și prost, de pe o foaie!“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Pițurcă a dormit din nou în arest, după 41 de ani. De la tovarășii de barbut din comunism la afacerile cu măști din pandemie, alături de un fost SRI-ist. Este a treia aventură penală a lui „Satana”, după ce a fost condamnat și pentru mărturie mincinoasă în favoarea lui Gigi Becali

* La Poliția Română, ca-n Armata rusă! Percheziții DNA: au dispărut uniforme care figurează ca fiind cumpărate, dar n-au ajuns niciodată la polițiști

* Șoșoacă sare în ajutorul unui agent KGB: și-a trimis tovarășa putinistă, avocată și ea, să-l susțină în procesul împotriva statului român. Iurie Roșca are interdicție 5 ani de a intra în România

* VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

* România și alte 7 țări europene încearcă să înșele Comisia Europeană pentru a primi banii din PNRR fără să facă reformele promise – analiză „Le Monde”

Trompetele penalilor. Răzvan Savaliuc și oamenii săi sunt anchetați de DNA pentru grup infracțional organizat și favorizarea infractorului

* Drulă: USR va discuta o nouă susținere a lui Nicușor Dan la primărie în 2024. „În niciun caz nu lăsăm Bucureștiul iar pe mâna Gabrielei Firea”

* Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* Extraordinara lecție electorală a cehilor: și-au ales ca președinte un general parașutist, pro-NATO, pro-UE și anti-Putin, erou al războiului din fosta Iugoslavie. Candidatul care făcea cu ochiul Rusiei a fost zdrobit la vot

- Advertisement -

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -