România regimului PSD-PNL – a treia cea mai coruptă țară din UE, după Ungaria și Bulgaria

5
947
Clasamentul corupției la nivel mondial pe 2022

România este a treia cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană, după Ungaria și Bulgaria, arată cel mai recent raport Transparency International și care vizează datele pe 2022. Coeficientul 46, pe care-l are România în baza mai multor indicatori luați în calcul, ne plasează pe locul 63 din totalul de 180 de țări prezente în clasament.

Ungaria, cu 42 de puncte, ocupă primul loc la corupție în UE, în timp ce Bulgaria, cu 43 de puncte, e pe locul 2.

În intervalul 2013-2022, România a bătut pasul pe loc, cu un ușor regres față de 2021, arată statisticile Transparency International. În ultimul deceniu, țara a fost condusă aproape integral de PSD. Excepție au făcut cele 8 luni din 2021, când a fost o majoritate parlamentară PNL-USR-UDMR. În rest, puterea legislativă a aparținut PSD – singur sau în combinație cu diverse alte partide (din toamna lui 2021 – în alianță cu PNL și UDMR).

În privința puterii executive, lucrurile au fost mai echilibrate. În 2015 a existat un guvern de tehnocrați condus de Dacian Cioloș, iar din toamna lui 2019 până în decembrie 2020 a fost un guvern minoritar condus de Ludovic Orban. În primele 8 luni din 2021 a fost un guvern PNL-USR-UDMR. Apoi, președintele Iohannis a readus la putere PSD-ul, dându-i controlul asupra majorității PSD-PNL-UDMR.

Danemarca, Finlanda, Noua Zeelandă

În privința țărilor cel mai puțin corupte, pe primele locuri în lume sunt Danemarca (90 de puncte), Finlanda (87 de puncte) și Noua Zeelandă (87 de puncte), unde există cel mai mare respect pentru drepturile omului, iar instituțiile democratice sunt foarte puternice.

Din Europa de Est, cel mai slab se prezintă Rusia – cu 28 de puncte. Această țară ocupă locul 137 din totalul de 180. Ucraina invadată este într-o situație cu puțin mai bună, având 33 de puncte.

Indexul corupției pe 2022 folosește mai multe elemente, între care date din sondaje bazate pe interviuri cu experți și oameni de afaceri realizate de diverse instituții precum Banca Mondială și Forumul Economic Mondial.

Transparency Internațional se raportează la o definiție a corupției care se bazează pe cazurile în care sunt implicați funcționarii publici într-o multitudine de forme – de la mită la deturnarea banilor de la buget – și pe capacitatea Guvernelor de a îngrădi corupția în sectorul public.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Pițurcă a dormit din nou în arest, după 41 de ani. De la tovarășii de barbut din comunism la afacerile cu măști din pandemie, alături de un fost SRI-ist. Este a treia aventură penală a lui „Satana”, după ce a fost condamnat și pentru mărturie mincinoasă în favoarea lui Gigi Becali

* La Poliția Română, ca-n Armata rusă! Percheziții DNA: au dispărut uniforme care figurează ca fiind cumpărate, dar n-au ajuns niciodată la polițiști

* Șoșoacă sare în ajutorul unui agent KGB: și-a trimis tovarășa putinistă, avocată și ea, să-l susțină în procesul împotriva statului român. Iurie Roșca are interdicție 5 ani de a intra în România

* VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

* România și alte 7 țări europene încearcă să înșele Comisia Europeană pentru a primi banii din PNRR fără să facă reformele promise – analiză „Le Monde”

Trompetele penalilor. Răzvan Savaliuc și oamenii săi sunt anchetați de DNA pentru grup infracțional organizat și favorizarea infractorului

* Drulă: USR va discuta o nouă susținere a lui Nicușor Dan la primărie în 2024. „În niciun caz nu lăsăm Bucureștiul iar pe mâna Gabrielei Firea”

* Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* Extraordinara lecție electorală a cehilor: și-au ales ca președinte un general parașutist, pro-NATO, pro-UE și anti-Putin, erou al războiului din fosta Iugoslavie. Candidatul care făcea cu ochiul Rusiei a fost zdrobit la vot

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.