miercuri, mai 22, 2024
AcasăNewsRomânia și alte 7 țări europene încearcă să înșele Comisia Europeană pentru...

România și alte 7 țări europene încearcă să înșele Comisia Europeană pentru a primi banii din PNRR fără să facă reformele promise – analiză „Le Monde”

-

România se numără printre cele 8 țări membre UE care încearcă să înșele Comisie Europeană pentru a pune mâna pe miliardele din PNRR fără să facă și reformele instituționale la care s-au angajat, arată o analiză făcută de publicația franceză „Le Monde” și preluată de G4Media.ro. Următoarea tranșă de bani pe care executivul european de la Bruxelles ar trebui s-o elibereze României este sub semnul întrebării, mai scriu ziariștii francezi.

Lista celor 8 țări care au încercat să tragă pe sfoară Comisia Europeană și să nu-și respecte angajamentele cuprinte Bulgaria, Croația, Cipru, Italia, Lituania, România, Slovacia și Spania. De asemenea, alte două țări sunt monitorizate îndeaproape – Polonia și Ungaria. Acestea din urmă au probleme grave legate de statul de drept.

În cazul României, Comisia Europeană s-a prins că regimul Iohannis-PSD a încercat o escrocherie: a interpretat eronat o directivă europeană din 2019 privind protecția avertizorilor de integritate. Pretinzând că o aplică în conformitate cu înțelegerea pentru PNRR, coaliția PSD-PNL-UDMR a modificat-o în așa fel încât acum legea respectivă este exact contrariul a ceea ce prevedea directiva europeană. Puterea de la București a adoptat o formă a legii prin care este protejată corupția din instituțiile publice, iar avertizorii de integritate sunt expuși represaliilor. Practic, legea de acum este mai proastă decât cea existentă înainte!

După doi ani și jumătate de la negocierea PNRR, peste o treime din țările membre UE – între care și România – încearcă să fenteze Comisia Europeană și angajamentele PNRR

Înțelegerile pentru miliardele de euro din PNRR prevăd că țările membre UE sunt obligate să transpună în legislațiile naționale directivele europene sau obiectivele legate de angajamentele față de UE.

- Advertisement -

„Le Monde” scrie că echipa Recovery Files a investigat documentația elaborată între cele 27 de țări membre UE și Comisia Europeană. În total, țările membre au de atins peste 5.000 de obiective, pentru a primi banii din PNRR.

E vorba de „reforme structurale ambițioase care, în mod normal, nu ar fi realizate”. Pentru a-și primi cota de bani din suma totală de 723 de miliarde de euro, țările trebuie să facă respectivele reforme. Acestea au ca scop „construirea unei Europe mai rezistente din punct de vedere economic și ecologic, ajutând în același timp țările cele mai fragile (aici intră și România – n. red.) să recupereze întârzierile”.

După doi ani și jumătate de la demararea acestui ambițios proiect, se descoperă că aproape o treime din țările UE încearcă să trișeze, căutând să pună mâna pe bani fără să-și îndeplinească promisiunile. Nicio surpriză: printre acestea se numără Guvernul PSD-PNL impus de Klaus Iohannis. Practic, președintele României încearcă să aplice și în relația cu Comisia Europeană aceeași șmecherie folosită de două ori față de electoratul român, căruia i-a promis reforme în schimbul voturilor, pentru ca în realitate să pornească o restaurație violentă a regimului corupt de tipul FSN al anilor 1990.

- Advertisement -

Vestea cu adevărat proastă: cele mai grele reforme abia urmează

Textul din „Le Monde” e lung și complex, se arată diferite probleme și tot felul de trucuri folosite de țările membre UE – nu doar România. Unele sunt pur tehnice, altele s-au dovedit lipsite de viziune și acum sunt caduce. Spre exemplu, multe țări au inclus între jaloanele pe care trebuie să le atingă niște reforme pe care le făcuseră deja. Alte țări – între care și România – au inclus printre obiective adoptarea unor directive UE mai vechi, pe care oricum erau obligate să le urmeze.

Cazul Germaniei este aparte. S-a angajat în 2020 să finanțeze cu 712 milioane de euro cercetările pentru descoperirea a cel puțin două vaccinuri Covid. Între timp, BioNTech a fabricat o versiune de vaccin înainte să se pună în mișcare mecanismul PNRR, iar al doilea producător german, CureVac, a abandonat cercetările pentru producerea propriului vaccin în toamna lui 2021. Pandemia s-a încheiat în 2022, iar acum Germania e în situația de a nu putea să atingă ținta asumată. Drept urmare, ar trebui să fie penalizată de Comisia Europeană prin tăierea unor fonduri din PNRR.

Partea cu adevărat proastă abia cum vine însă. Cele mai dificile jaloane din PNRR urmează în anii 2025-2026. Iar România este deja în urmă la aproape toate capitolele, fără să fi intrat serios în miezul problemei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Trompetele penalilor. Răzvan Savaliuc și oamenii săi sunt anchetați de DNA pentru grup infracțional organizat și favorizarea infractorului

„Lista rușinii”: cei 19 europarlamentari care au votat pro-Rusia. Maria Grapini a pus România lângă extremiștii din alte 10 țări, care au votat împotriva înființării Tribunalului Internațional pentru crimele Rusiei în Ucraina

BOR îi plesnește pe Gâdea și Ciutacu și demolează propaganda rusă de la Antena 3 – RTV: „Preoții comunităților de etnie română” aparțin de Biserica Rusă! Sunt condamnați cei care „încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă”

Șocant: ministrul Justiției a anunțat deja sentința așteptată pe 7 februarie într-un proces! „Asta a fost convingerea mea din discuţii din afara cadrului statal, de aceea am precizat că e vorba de surse neoficiale“

Lovitura de palat din PNL. Vîlceanu: „Eu și Cîțu am pierdut funcțiile în urma unui puci organizat de Bode și Ciucă. Bode m-a amenințat direct: «Văd că ții cu tot dinadinsul să intri în rahat»”

Rețeta toxică „PSD la infrastructură”: o șosea începută în 2011 a fost inaugurată de Cuc deși nu era gata, apoi Guvernul Dăncilă a reziliat contractul. Când firma a fost repusă în drepturi, intrase deja în insolvență

Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* Decimarea mercenarilor Wagner: din 50.000 de combatanți au mai rămas 10.000, după bătălia pentru Soledar. Restul au fost uciși sau au dezertat

Bișnița cu bilete TVR la Mondialul din Qatar avea dimensiuni industriale: 712 bilete, în valoare de 200.000 de euro! Bișnițarul-șef Oprean mințise că a luat „doar” 64. Conducerea TVR i-a făcut plângere penală

Șoc la Pro Arena: Mihai Mironică și Ioana Cosma rămân fără emisiune, producătorul e concediat, redactorul-șef demisionează

 

- Advertisement -

6 COMENTARII

  1. Romania lucrului bine facut. Iohannis a dus Romania inapoi in anii 90. In loc sa scapam de comunisti, fripturisti, securisti, s-a creat partidul unic USL, ala nasit de Felix Varanul in 2012 cu Cacarau si Pinochio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -