sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăDezvăluiriTrompetele penalilor. Răzvan Savaliuc și oamenii săi sunt anchetați de DNA pentru...

Trompetele penalilor. Răzvan Savaliuc și oamenii săi sunt anchetați de DNA pentru grup infracțional organizat și favorizarea infractorului

-

Lacheii din presă ai Mafiei politico-financiare încep să intre pe radarul organismelor judiciare din România. Cazul Răzvan Savaliuc, produsul „școlii de diversiune și șantaj” conduse cândva de Sorin Roșca Stănescu (el însuși pușcăriaș), capătă dimensiuni penale.

Conform site-ului Ziare.com, care citează surse judiciare, doi jurnaliști de la „Lumea Justiției” (Luju.ro) și firma care-l administrează, Jurindex Media SRL, deținută de Răzvan Savaliuc, sunt vizați de o anchetă a procurorilor DNA pentru favorizarea făptuitorului și constituire de grup infracțional organizat, alături de doi avocați și de alte câteva personaje.

Dosarul a fost deschis de DNA împotriva Jurindex Media SRL (ca persoană juridică), precum și a jurnaliștilor Elena Dumitrache și George Tărâță, dar și a avocaților Victor Alexandru Todică și Roxana Daskalu, ambii din Baroul București.

Infracțiunile cu privire la care procurorii DNA fac cercetări:

- Advertisement -
 • constituirea unui grup infracţional organizat (art. 367 Cod penal);
 • favorizarea făptuitorului (art. 269 Cod penal);
 • abuz în serviciu (art. 297 Cod penal, raportat la art. 13 indice 2 din Legea 78/2000);
 • fals intelectual (art. 321 Cod penal);
 • fals în înscrisuri sub semnătură privată (art. 322 Cod penal);
 • fals în declarații (art. 326 Cod penal).

În aceeași anchetă penală este vizată și fosta judecătoare Viorica Costiniu, al cărei soț, Florin Costiniu, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte, după ce fusese trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru complicitate la infracțiuni de trafic de influență săvârșite alături de fostul senator Cătălin Voicu (PSD).

Viorica Costiniu și-a folosit funcția de „președinte de onoare” a Asociației Magistraților din România pentru a-i ajuta pe cei de la „Lumea Justiției” să propage public, prin intermediul mai multor articole, informații necorespunzătoare adevărului, cu caracter defăimător pentru modul în care a fost soluționat de către judecătorul Alexandru Ciprian Ghiță (de la Curtea de Apel București) dosarul avocatului Șerban Pop, fost vicepreședinte al ANAF.

Cum acționează jurnaliștii Mafiei. Presiune pusă pe judecători

Șerban Pop a fost trimis în judecată de DNA pentru o mită de 2,5 milioane de euro primită de la Sorin Ovidiu Vîntu. El a condamnat, în septembrie 2022, de către judecătorul Alexandru Ciprian Ghiță, de la Curtea de Apel București, la 13 ani închisoare.

- Advertisement -

După condamnarea în primă instanță, deși apelul se judeca la Înalta Curte, jurnaliștii de la „Lumea Justiției” au început să publice mai multe articole care conțineau informații necorespunzătoare adevărului, cu scopul de a-l favoriza pe inculpatul Șerban Pop, creându-i o imagine falsă de „victimă” a procurorilor DNA și a judecătorului Alexandru Ciprian Ghiță.

Titlurile a două dintre articolele de pe LuJu.ro care îl vizau pe judecător:

 • Condamnare după pofta europenilor – Ireal. Judecătorul CAB Ciprian Ghiță a motivat condamnarea la 13 ani de închisoare a fostului șef ANAF Șerban Pop pe necesitatea îndeplinirii MCV”;
 • „Motivarea care a șocat magistratura – Mesajul judecătoarei Viorica Costiniu, președinta de onoare a AMR, pentru judecătorul CAB Ciprian Ghiță”.

Nu era vorba de un derapaj izolat al jurnaliștilor de la „Lumea Justiției”. Aceștia aveau un vec istoric al „desființării” judecătorilor:

 • Dorel nenorocește și la Militară – Tras pe linie moartă la Curtea Militară de Apel ca să nu mai distrugă destine la CA București, vestitul judecător George Dorel Matei a condamnat la 2 ani de închisoare un ofițer ISU, pentru culpa că și-a propus fratele la promovare”;
 • „Măcel Judiciar – Judecătoarea Manuela Orzață de la Tribunalul București a condus pe repede-înainte ultimul termen din procesul lui Mario Iorgulescu”;
 • Condamnare în dosar făcut cu sprijinul SRI – Ex-primarul Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost executat la Tribunalul București. Judecătoarea Cristina Maria Cristea i-a pus în cârcă fostului edil 11 ani și 8 luni de închisoare pentru pretinse fapte de luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani”.

Trompeta penalilor, finanțată vârtos de aceștia

Procurorii DNA au descoperit că firma Jurindex Media SRL (care administrează site-ul Luju.ro) a încasat suma de 391.325 de lei (circa 80.000 de euro) de la PSD-ul condus de Liviu Dragnea.

În plus, în perioada protestelor #Rezist, cea mai virulentă publicație împotriva reformelor din justiție (LuJu.ro), condusă de Răzvan Savaliuc, a fost plătită de grupul infracțional organizat al lui Marian Vanghelie cu 58.000 de euro într-un singur an (4.800 de euro pe lună), bani ce proveneau din surse publice, fraudate sistematic.

Dar beneficiile financiare, din partea unor penali, au fost mult mai mari. Savaliuc a luat 50.000 de euro de la Primăria Sectorului 1 din București, pe vremea când primar era mega-infractorul Daniel Tudorache (PSD). Pentru acești bani, Savaliuc a promovat spitalul inexistent „construit” de Tudorache și a spus, la TV, că fostului primar PSD i-au fost deschise „dosare politice”! În aceeași acțiune diversionistă, Luis Lazarus – o altă trompetă a penalilor – a fost „omenit” de Tudorache cu 30.000 de euro, din bani publici. În total, promovarea spitalului-fantomă a costat 300.000 de euro, iar escrocheria face obiectul unui dosar penal.

Așadar, într-un interval de doi, propagandistul anti-justiție Răzvan Savaliuc a încasat 188.000 de euro de la PSD (80.000), de la un primar PSD, Daniel Tudorache (50.000), și de la un fost primar PSD, Marian Vanghelie (58.000). În medie, 94.000 de euro pe an, adică 8.000 de euro pe lună, doar din trei surse PSD-iste!

În septembrie 2019, Răzvan Savaliuc, Mirel Curea și Liviu Pleșoianu (pe atunci, deputat PSD) s-au deplasat la Bruxelles s-o hărțuiască pe Laura Codruța Kovesi la Parlamentul European, dar s-au întors cu coada între picioare: s-au făcut de râs, nu i-a băgat nimeni în seamă.

Nu întâmplător, Răzvan Savaliuc a fost unul dintre răsfățații propagandei ruse de la Sputnik.md, alături de Mihai Gâdea, Victor Ciutacu, Bogdan Chirieac, Ion Cristoiu, Mirel Curea, Dan Andronic etc.

În același timp cu urmărirea penală de la DNA, două instanţe civile – Judecătoria Pitești și Tribunalul Argeș – au dispus blocarea unor articole publicate de LuJu.ro pe care magistrații le-au considerat defăimătoare. Argumentația magistraților arată nocivitatea modului în care acțonau Savaliuc și ai lui.

„Există probe că persoanele menționate au constituit un grup infracțional organizat și au publicat cele două articole în scop infracțional”

Judecătorul Alexandru Ciprian Ghiță, de la Curtea de Apel București, arăta în acțiunea depusă în instanță, cu privire la site-ul „Lumea Justiției”, că jurnaliștii au depășit cu mult granițele libertății de exprimare atunci când i-au criticat motivarea condamnării lui Șerban Pop.

 • „Din cuprinsul adresei nr. 498/P/2022 din 16.12.2022 a Direcției Naționale Anticorupție rezultă că s-a început urmărirea penală față de Tărâţă George, Elena Dumitrache şi Jurindex Media SRL, Viorica Costiniu, Google Bucharest SRL, Google Ireland Limited şi Google LLC, Todică Alexandru Victor, Roxana Daskalu şi societatea de avocaţi „Grigorescu, Ştefanică şi asociaţii SPARL”, persoane care au semnat, publicat și promovat pe motoarele de căutare Google articolele a căror blocare temporară la căutare a fost admisă în prezenta cauză.”
 • „Odată ce în cauza nr. 498/P/2022 Direcția Națională Anticorupție a reținut că există probe că persoanele menționate au constituit un grup infracțional organizat și au publicat cele două articole în scop infracțional, aveți obligația să mențineți ordonanța președințială pronunțată de Judecătoria Pitești în prezenta cauză, prin care s-a dispus blocarea urgentă și temporară la căutare a celor două articole sus-menționate până la clarificarea aspectelor de fond penal și civil.”

Pop i-a cerut lui Vîntu 5.000.000 de euro, „din care a primit 2.500.000 de euro, în patru tranșe succesive”

La vremea respectivă, imediat ce motivarea condamnării lui Șerban Pop la 13 ani de închisoare a devenit publică, Ziare.com a arătat care au fost argumentele judecătorului Alexandru Ciprian Ghiță.

Pronunțarea magistratului a produs dezolare în rândul inculpaților și al apărătorilor acestora, într-o vreme când toți se pregăteau de prescripție, urmare a unei decizii CCR.

Judecătorul de la Curtea de Apel București a explicat în motivare de ce Șerban Pop nu scapă de răspunderea penală, arătând că au existat acte care au întrerupt cursul prescripției înainte de perioada 2018-2022, interval reținut de CCR ca fiind cel în care România nu a avut prevederi în acest sens.

 • Șerban Pop

  „Curtea reține că în 2008 inculpatul (Pop Șerban – n. red.), în calitate de vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, coordonator al activităților de inspecție fiscală, a pretins, în cursul mai multor întâlniri, de la martorul denunțător (Vîntu Ovidiu Sorin – n. red.), suma de 5.000.000 de euro, din care a primit suma de 2.500.000 de euro, în patru tranșe succesive – 500.000 de euro în data de 08.09.2008, 500.000 de euro în data de 06.10.2008, 1.000.000 de euro în data de 01.12.2008 și 500.000 de euro în data de 23.12.2008 – în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu (…).

 • Inculpatul (Pop Șerban – n. red.) a utilizat un mecanism elaborat de pretindere și primire a mitei, folosindu-se de intermediarii (…), dar și de firme offshore.
 • La evaluarea gravităţii faptei de luare de mită deduse judecății în prezenta cauză, Curtea are în vedere persoana inculpatului și atitudinea psihică a acestuia faţă de fapta comisă şi față de urmările acesteia.
 • În ceea ce privește acest aspect, Curtea reține că analizarea componentei cognitive (intelective) – capacitatea infractorului de a-şi reprezenta elementele infracţiunii – poate justifica ideea unei gradări a vinovăţiei spre maxim atunci când această reprezentare este clară şi certă.
 • În ceea ce privește persoana inculpatului (Pop Șerban – n. red.), acesta are vârsta de 47 de ani și are pregătire juridică superioară, fiind avocat în Baroului București. În aceste condiții, este evident că inculpatul (Pop Șerban – n. red.) a conștientizat perfect faptul că mijloace pe care le folosește în cadrul activității infracționale reprezentau mai degrabă forme de acțiune ale crimei organizate decât preocupări ale unui demnitar al statului român, astfel cum era vicepreședintele ANAF.”

De-a lungul carierei sale, avocatul Șerban Pop a ocupat mai multe funcții publice: consilier și șef de cabinet al ministrului de Finanțe (la 27 de ani), vicepreședinte al Fiscului (la doar 34 de ani).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Lista rușinii”: cei 19 europarlamentari care au votat pro-Rusia. Maria Grapini a pus România lângă extremiștii din alte 10 țări, care au votat împotriva înființării Tribunalului Internațional pentru crimele Rusiei în Ucraina

* BOR îi plesnește pe Gâdea și Ciutacu și demolează propaganda rusă de la Antena 3 – RTV: „Preoții comunităților de etnie română” aparțin de Biserica Rusă! Sunt condamnați cei care „încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă”

* Șocant: ministrul Justiției a anunțat deja sentința așteptată pe 7 februarie într-un proces! „Asta a fost convingerea mea din discuţii din afara cadrului statal, de aceea am precizat că e vorba de surse neoficiale“

* Lovitura de palat din PNL. Vîlceanu: „Eu și Cîțu am pierdut funcțiile în urma unui puci organizat de Bode și Ciucă. Bode m-a amenințat direct: «Văd că ții cu tot dinadinsul să intri în rahat»”

* Scribul penalilor, Răzvan Savaliuc, a fost plătit de Vanghelie cu 4.800 de euro pe lună pentru campanii anti-justiție. 188.000 de euro de la PSD și doi primari PSD (Vanghelie + Tudorache) în doar doi ani

* Bișnița cu bilete TVR la Mondialul din Qatar avea dimensiuni industriale: 712 bilete, în valoare de 200.000 de euro! Bișnițarul-șef Oprean mințise că a luat „doar” 64. Conducerea TVR i-a făcut plângere penală

* Rețeta toxică „PSD la infrastructură”: o șosea începută în 2011 a fost inaugurată de Cuc deși nu era gata, apoi Guvernul Dăncilă a reziliat contractul. Când firma a fost repusă în drepturi, intrase deja în insolvență

* Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* Dezvăluire „The Sun”: Rusia a pierdut 188.000 de oameni în 11 luni de război în Ucraina! În medie: 17.000 pe lună – morți, răniți sau dezertori

* Șoc la Pro Arena: Mihai Mironică și Ioana Cosma rămân fără emisiune, producătorul e concediat, redactorul-șef demisionează

- Advertisement -

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -