Șoc și groază în Ucraina! „Maksim cel Rău”, terorist de origine rusă, a capturat un autobuz și ține ostatici copii și femei însărcinate

0
951
Maksim cel Rău

Teroare în Ucraina: un bărbat de origine rusă a deturnat un autobuz cu peste 20 de pasageri în centrul orașului Luțk, anunță postul de televiziune „Hromadske”. Evenimentul s-a produs marți dimineața, la ora 9.25. De atunci, situația este extrem de tensionată.

Teroristul are asupra sa arme automate și explozibili. Mai mult, a amenințat că, dacă polițiștii sosiți la fața locului vor încerca să-l captureze, va arunca în aer mijlocul de transport pe care, susține el, l-a minat!

Potrivit propriei sale mărturisiri într-un dialog purtat cu un jurnalist de la publicația locală „Primul”, în autobuz sunt și copii, dar și femei însărcinate.

Teroristul are 44 de ani, a fost internat în trecut la un spital de psihiatrie și condamnat în Rusia la 8 ani și jumătate de închisoare pentru depozitarea și manipularea ilegală a armelor, dar și pentru banditism în grup organizat.

Se folosește de porecla „Maksim Plohîi” („Maksim cel Rău”). Numele lui real este Maksim Krivoș. Tot centrul orașului a fost complet închis. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declanșat planul antiterorist „Boomerang”. În această operațiune de amploare s-a implicat centrul antiterorist al Serviciului de Securitate al Ucrainei.

În cele ce urmează, vă prezentăm desfășurătorul evenimentului până la ora 15.00, așa cum a fost el prezentat de televiziunea „Hromadske”. Teroristul nu a fost deocamdată anihilat. Situația este extrem de gravă.

Cronologia evenimentelor

11.39. Președintele Volodimir Zelenski a preluat controlul personal asupra situației din Luțk. El spune că Serviciul de securitate al Ucrainei a declanșat planul „Boomerang”.

11.46. În legătură cu luarea de ostatici, poliția din Luțk a deschis proceduri penale. Acțiunile teroristului de origine rusă au fost calificate în conformitate cu partea 2 a art. 147 (luarea de ostatici) din Codul penal. Krivoș riscă, deocamdată, o condamnare la închisoare pe un termen cuprins între 7 și 15 ani.

11.55. Ministrul Afacerilor Interne, Arsen Avakov, a zburat de urgență spre Luțk, pentru a coordona personal acțiunile unităților Ministerului Afacerilor Interne în caz de urgență.

12.00. Ministrul adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, Anton Gherașcenko, a menționat că negociază cu bărbatul care a luat ostatici. Gherașcenko a spus că teroristul a chemat poliția la ora 9.25 dimineața și s-a prezentat cu numele „Maksim Plohîi”. Plohîi înseamnă „rău”.

12.10. Sub acest nume, teroristul psihopat a postat pe internet cartea „Filozofia criminalului”, care descrie șederea autorului în închisori și părerile sale despre viață. Adjunctul ministrului de Interne a citat un extras tipic din această carte: „M-au corectat de 15 ani, dar nu m-am corectat, ci dimpotrivă – am devenit și mai mult ceea ce sunt. De ce? Pentru că mă descurc cu mine și, prin urmare, nu sunt corectat de alții… Există un singur lucru pe care nu-l pot face – să nu fiu criminal. Pot, pentru că decid totul singur și îmi trăiesc propriul drum ”.

12.24. Polițiștii spun că Maksim Krivoș comunică pe Twitter, unde scrie că a fost plantată o bombă într-un loc public. Pentru a nu o detona, teroristul a pus o condiție: toți oficialii de vârf trebuie să scrie pe rețelele sociale că sunt „teroriști în drept”. Iar președintele Zelenski ar trebui să spună într-un mesaj video: „Toată lumea ar trebui să urmărească filmul «Pământeni din 2005»” – un documentar despre exploatarea animalelor de către oameni pentru domesticire, divertisment, cercetări științifice sau pentru producția de îmbrăcăminte și alimente.

12.40. Șeful departamentului regional de poliție, Iuri Kroșko, spune că Maksim este total necooperant. „Acum se iau măsuri operaționale, au sosit forțe speciale, există polițiști care sunt capabili să îndeplinească sarcini de neutralizare a criminalilor”.

12.52. Se află că, în trecut, bărbatul care a pus stăpânire pe autobuzul cu ostatici din centrul orașului Luțk a fost supus unui tratament psihiatric. El a tras deja de două ori în direcția forțelor de ordine.

13.00. Parchetul regiunii Volin a început o anchetă în cazul luării de ostatici, combinată cu amenințarea de omor. Bărbatul a spus că autobuzul e complet minat, are o armă automată și o cantitate mare de explozibili. S-au tras mai multe focuri de armă.

13.25. Jurnaliștii de ziarul local „Primul” au vorbit cu teroristul „Maksim Plohîi” („Maksim cel Rău”). În timpul conversației, el a amenințat că va arunca autobuzul în aer dacă poliția va interveni pentru a-l captura. Maksim a menționat că în autobuzul pe care l-a deturnat „există multe persoane, există copii, sunt femei însărcinate”.

13.28. „Maksim cel Rău” e de fapt pseudonimul lui Maksim Krivoș (numele său real). Teroristul cere să fie chemate rudele ostaticilor, prin intermediul jurnaliștilor.

13.32. Redactorul-șef al publicației „Censor”, Iuri Butusov, a fost sunat de terorist. Acesta i-a cerut ca toți jurnaliștii să fie aduși la locul luării de ostatici.

13.37. Bărbatul înarmat ține ostaticii de mai bine de trei ore în căldură. A refuzat să voluntari care să le aducă ostaticilor sticle cu apă.

13.47. După cum scriu cei de la Slidstvo.Info cu referire la surse, bărbatul are 44 de ani și locuiește în Luțk. S-a născut în satul Gai, regiunea Orenburg (Rusia). Conform documentului, care este la dispoziția Slidstvo.Info, în noiembrie 2005, Maksim Krivoș a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare cu confiscarea proprietăților. Articolele în temeiul cărora a fost pedepsit se referă la depozitarea și manipularea ilegală a armelor, precum și la banditism în grup organizat.

15.00. Ministrul adjunct de Interne, Anton Gherașcenko, a confirmat că omul care a luat ostaticii este din Rusia. În același timp, el este acum cetățean al Ucrainei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

INTERVIU-EVENIMENT. Andreea Esca, în lacrimi: „Am fost infectați eu, soțul meu și fiul nostru. Mi-am pierdut complet gustul și mirosul, nu mai simțeam usturoiul și parfumurile tari”

VIDEO. Caraghioșii din Piața Victoriei: „Suntem ultimi rezistenți în fața tiraniei!”. S-a scandat „Jos nazismul!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here