Și Radu Paraschivescu îi returnează decorația lui Klus Iohannis: „Simt că e un gest pe care trebuie să-l fac“

0
4404
Radu Paraschivescu (al doilea din dreapta) anul trecut, de Ziua Națională „Constantin Brâncuși“, după ce a fost decorat de președinție

Scriitorul și traducătorul Radu Paraschivescu i-a returnat, luni, președintelui Klaus Iohannis decorația Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler secțiunea Literatură, primită în februarie anul trecut. Paraschivescu a făcut acest gest în semn de protest față de derapajul șefului statului. Scriitorul nu și-a anunțat public demersul, dar informația a fost divulgată de politologul Vladimir Tismăneanu.

În ultimele luni, pe fondul unui dezastru sanitar și al unei întreite crize economice, energetice și financiare, Iohannis a aruncat în aer guvernarea. A dat o lovitură de palat în PNL, instalând în funcții propriii săi oameni, și în paralel a dat afară din Guvern USR, direcționând partidul său către o coaliție cu PSD.

Planul mai larg al lui Iohannis, anunțat de multiple surse politice, ar putea fi revenirea sa în fruntea PNL din 2024, după ce-i expiră cel de-al doilea mandat de președinte, și de a prelua funcția de premier în continuarea unui Guvern de coaliție cu același PSD.

Iohannis, repudiat de foștii susținători din rândurile oamenilor de cultură și criticat inclusiv de presa germană

Radu Paraschivescu nu este primul om de cultură care i-a făcut pachet medalia lui Iohannis. Actorul Marius Manole a procedat la fel: duminică a anunțat decizia sa, iar luni a făcut gestul simbolic la Cotroceni.

Actrița Oana Pellea și-a anunțat retragerea din activitatea febrilă a societății civile, pentru că „votul meu a fost trădat și batjocorit de domnul Iohannis”, iar „speranța mea a obosit”.

Cântărețul și actorul Tudor Chirilă a publicat o scrisoare virulentă la adresa șefului statului, prin care a transmis că „Superman și Terminator (Florin Cîțu și Klaus Iohannis – n. red.) au aruncat țara în criză”, iar „păpușa de la Grivco a devenit păpușar”.

Și presa internațională – inclusiv cea germană – a început să scrie despre răsturnarea de situație din România, unde șeful statului, care poza în mare luptător pentru democrație, și-a dat mâna cu „partidul infracționalității din România” – PSD.

Vestea despre gestul de frondă al lui Paraschivescu a fost dată duminică de Vladimir Tismăneanu, pe contul său de Facebook: „Nu comit nicio indiscreție când scriu că prietenul meu real și virtual, scriitorul, eseistul și traducătorul Radu Paraschivescu, și-a predat decorația luni. Nici el, nici Marius Manole nu depind de bugetul statului, așa cum decid să-l administreze, arbitrar, abuziv și punitiv, marionetele lui Iohannis, diverșii Cîțu, Ciucă și Ciolacu. Este vorba aici de coloana vertebrală, de onoare și, da, de bun-simț (…)„.

Chiar înainte de acest gest, Radu Paraschivescu vorbise zilele trecute la Digi FM despre faptul că se gândește să returneze decorația și a explicat gestul pe care-l pregătea.

Explicațiile lui Radu Paraschivescu

Vreau s-o dau înapoi. E pur și simplu o atitudine pe care simt că trebuie s-o am. Simt că e un gest pe care trebuie să-l fac, pentru că, după părerea mea, nu trebuie să mai țin obiectul acela la mine în casă. M-a supărat pentru că l-am creditat prin vot (pe Klaus Iohannis – n. red.). Și nu doar prin vot. Și am spus că lucrurile pe care le face sunt lucruri bune. Chiar au fost, până la un punct.

M-am făcut că uit, deși nu am uitat, că el e fostul «viitor premier al USL-ului», «premierul Grivco», încârdășit cu Dan Voiculescu, cu Victor Ponta și alți domni «de bine». Și am tot spus că omul are dreptul la a doua șansă și că va fi un om reformat din punct de vedere moral și va conduce bine lucrurile.

Povestea pe care domnia sa, împreună cu clasa politică, o arată de câteva luni încoace mă face să iau în calcul foarte serios restituirea decorației. Ce se întâmplă cu noi în ultimele luni nu cred că ne mai dă dreptul să ne numim o «țară». Ne numim «suprafață», ne numim «teritoriu». Pentru că țara, în momentele grele, se adună. Și locuitorii ei au o formă de solidaritate. Acum, de când cu pandemia asta, suntem un teritoriu populat de două triburi: tribul vaccinaților și tribul nevaccinaților. Triburile astea două își dau în cap, se agresează în toate felurile posibile și în toate mediile posibile.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ciucă a cerut să fie indexate și pensia sa și cea a soției („pensii de serviciu”), dar și pensiile speciale! Cei doi au acum 4.600 de euro pe lună, de la MApN

* Stenogramele umilinței. Lideri PNL: „Ne întoarcem acasă cu palma-n fund” / „Iar ne-au păcălit ăștia de la PSD”

* Actorul Marius Manole îi returnează președintelui Klaus Iohannis decorația primită în 2016. „L-am votat. Ghinion: e un trădător”

* Negociatorul Rareș Bogdan către PSD: „Oameni buni, dați-ne ceva! Nu putem merge la partid fără niciun minister de investiții!“. Ciolacu: „Ceartă-te tu cu UDMR!“

* Drulă a câștigat pariul cu Rareș Bogdan. „Pe o sticlă de vin că o să veniți cu alt premier” / „Tonul tău este foarte nepotrivit. Dacă o făceai cu mine, nu mai erai în Guvern!”

* Primar PNL: „În maximum 6 luni vom avea un nou Congres, deoarece astăzi PNL nu are un lider!“

* EDITORIAL GRIGORE CARTIANU: PNL-ule, ridică-te și umblă!

* Încă un aprig antivaccinist, „locotenent” al anarhistei Șoșoacă, a murit de Covid. Concluzia fanilor: „A luptat pentru libertatea unui popor întreg!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here