Se surpă mitul lui Iohannis și în Occident. Frankfurter Allgemeine Zeitung: „USR urmărește o reformă hotărâtă. Liberalii, susținuți de președinte, încearcă s-o blocheze“

3
129459
Cea mai mare și mai influentă publicație germană publică o analiză acidă la adresa președintelui Iohannis, prezentat ca un oponent al reformelor. Articolul vine la doar câteva zile după ce șeful statului român a primit la Aachen premiul Carol cel Mare

Cel mai important ziar din Germania, celebrul Frankfurter Allgemeine Zeitung, aplică o lovitură de baros imaginii de reformator și apărător al democrației pe care Klaus Iohannis a reușit să și-o construiască în Occident. Sub titlul sec „Guvernul României a fost răsturnat“, tipic acestei influente publicații, autorul Michael Martens indică faptul că PNL și Iohannis au pierdut respectul clasei de mijloc și că încearcă să blocheze reformele pe care le susține USR.

Este o întorsătură dramatică pentru Klaus Iohannis, abia premiat cu distincția „Carol cel Mare“ tocmai pentru meritele sale în lupta pentru democrație. Informațiile despre ce s-a întâmplat în ultima lună au ajuns însă și în Occident, iar corespondentul pentru Europa de Sud-Est face o descriere foarte amănunțită a situației din România.

Frankfurter Allgemeine Zeitung menționează că USR propune „reforme hotărâte“, dar se lovește de președintele Iohannis și de PNL, care „încearcă să le blocheze sau să le dilueze“. PSD, partidul cu care șeful statului român s-a înțeles să susțină din umbră Guvernul minoritar PNL-UDMR, este descris de publicația germană ca fiind „parțial corupt“.

Autorul articolului se întreabă dacă Iohannis n-a făcut cumva o greșeală declanșând criza politică și apreciază că demiterea Guvernului Cîțu este înfrângerea președintelui și nu, cum spunea chiar joi șeful statului român, responsabilitatea celor de la USR.

Pasaje din analiza crizei politice din România făcută de Frankfurter Allgemeine Zeitung

A făcut Klaus Johannis o greșeală? Căderea Guvernului român este și o înfrângere pentru președinte. Cu toate acestea, coaliția ar putea continua – sub conducerea unui nou prim-ministru. (…)

Cert este că sfârșitul Guvernului este și o înfrângere politică pentru președintele României, Klaus Johannis, proaspătul laureat al Premiului Charlemagne de la Aachen.

Deși, în calitate de șef de stat, este obligat să fie nepartizan, Iohannis a făcut o campanie masivă pentru Cîțu în ultimele săptămâni. Președintele făcuse și o campanie intensă pentru ca premierul Cîțu să fie ales noul lider al Partidului Național Liberal (PNL), cea mai mare forță din precedenta coaliție tripartită de la București. La recentul Congres al PNL, Cîțu a reușit să fie ales. Dar noul lider al partidului nu s-a putut bucura prea mult timp. Votul de neîncredere de marți a fost clar: 281 de parlamentari au votat împotriva lui Cîțu. Ar fi fost nevoie de doar 234 de voturi împotrivă.

În cabinet, însă, în acest an, între Cîțu și miniștrii USR a existat o înstrăinare tot mai clară. «Uniunea Salvați România» vizează o reformă hotărâtă a sistemului judiciar, o mai mare transparență a acțiunii guvernamentale și noi schimbări democratice, în timp ce liberalii, susținuți de președintele Republicii, se remarcă de ceva vreme prin încercările frecvente de a bloca sau de a dilua astfel de proiecte.

În rândul unei mari părți a clasei de mijloc din România, care și-a pus speranțele în președinte și în partidul pe care acesta îl susținea în urmă cu aproximativ doi ani, președintele și-a pierdut considerabil prestigiul în ultimele luni. O ultimă ruptură în coaliție a avut loc la începutul lunii septembrie, când Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion, un om al USR. Cei doi politicieni au fost în conflict pentru că Ion nu a vrut să aprobe un program de infrastructură de mai multe miliarde de euro dorit de șeful Guvernului dacă nu era însoțit de mecanisme de control mai bune pentru a preveni corupția. De asemenea, Cîțu se pare că nu a vrut să sprijine obiectivele ambițioase de reformă ale ministrului Justitiei pentru a consolida independența sistemului judiciar.

Când Cîțu, probabil în strânsă coordonare cu Iohannis, l-a demis pe ministrul Justiției din acest motiv, el a presupus că partenerul mai mic de coaliție va accepta acest lucru. La urma urmei, «Uniunea Salvați România» a înghițit deja demiterea ministrului Sănătății în luna aprilie și a continuat Coalitia, dar cu nemulțumiri. De data aceasta, însă, calculul nu a funcționat; după demiterea lui Ion, miniștrii USR s-au retras din cabinet, inițiind astfel o evoluție care a dus acum la sfârșitul Guvernului“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Tudor Chirilă despre Cîțu și Iohannis: „Superman și Terminator au aruncat țara în criză” / „Păpușa de la Grivco a devenit păpușar”

EDITORIAL. Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

* TEXT ȘI VIDEO. Discursul integral al lui Florin Cîțu la moțiunea de cenzură. Analiză: 35 de afirmații bizare în 24 de minute

* Iohannis a reușit dezastrul perfect: Guvernul Cîțu a căzut după numai 9 luni! Înfrângere zdrobitoare: 281 de voturi împotrivă (cu 47 mai multe decât cele necesare)

Pe Boc l-a luat gura pe dinainte în direct: „Sunt convins că putem face cu PS… USR reformele pe care ni le-am propus“

AUDIO-VIDEO. Dovada că un deputat PNL a încercat să cumpere un deputat AUR, înaintea moțiunii. „Promovăm câțiva oameni unde vrei tu, nu știe nimeni. Ne spui unde, instituții deconcentrate”

Orban amenință că-și face partid! „Iohannis a rămas repetent. Parcă a fost înlocuit cu o sosie”

CTP: „Ești președintele țării de 7 ani și spui că «statul a eșuat»? În loc să spui: «Eu am eșuat. Dacă statul a eșuat, și eu am eșuat»”

Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

* Un agitator CapVid, anti-vaccinist din „tribul lui Șoșoacă”, a ajuns în spital. Speriat de Covid, a devenit promotor al vaccinării, dar s-a răzgândit repede

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here