Ciucă a cerut să fie indexate și pensia sa și cea a soției („pensii de serviciu”), dar și pensiile speciale! Cei doi au acum 4.600 de euro pe lună, de la MApN

3
6656

La negocierile pentru programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR, o dispută tensionată s-a iscat pe tema indexării pensiilor. Miniștrii Nicolae Ciucă (viitor șef al Guvernului) și Lucian Bode (viitor șef la orice minister, deja a condus patru) au insista să fie indexate cu 10% și pensiile speciale, și cele de serviciu, alături de cele stabilite pe baza contributivității.

PSD-iștii Marcel Ciolacu și Paul Stănescu au susținut propunerea, Rareș Bogdan, Dan Vălceanu și Kelemen Hunor au contestat-o. Decizia finală a fost amânată.

Printre beneficiarii unei eventuale indexări a pensiilor de serviciu cu 10% s-ar număra și soții Nicolae și Maria Ciucă, pensionari MApN, al căror venit din pensii ar crește cu 460 de euro pe lună (de la 4.600 la 5.060 de euro).

Nicolae Ciucă (ministrul Apărării) și Lucian Bode (ministrul de Interne și, interimar, cel al Justiției), parlamentari PNL, au cerut sâmbătă, la negocierile cu PSD și UDMR, ca și pensiile speciale și cele de serviciu să fie indexate odată cu creșterea pensiilor normale, confirmă mai multe surse din rândul participanților la discuții.

PSD-iștii Marcel Ciolacu și Paul Stănescu au susținut propunerea, dar PNL-iștii Rareș Bogdan și Dan Vîlceanu s-au opus energic, argumentând că nu există bani și pentru această creștere. A fost invocat inclusiv argumentul moralității, mai ales la pensiile speciale, dar și la pensiile de serviciu foarte mari.

Și Kelemen Hunor, președintele UDMR, s-a opus indexării pensiilor speciale și a celor de serviciu, invocând rațiuni bugetare.

În cele din urmă, solicitarea lui Ciucă și a lui Bode a rămas în suspensie. Decizia finală a fost amânată.

Rareș Bogdan a cerut și ca vârsta pentru pensionarea specială să crească la minimum 60 de ani.

Negociatorii celor trei partide au convenit în zilele anterioare ca pensiile bazate pe contributivitate să crească de la 1 ianuarie 2022 cu 10%.

Nicolae Ciucă și Lucian Bode sunt parlamentari și miniștri PNL, partid care în campania electorală de anul trecut a promis energic desființarea pensiilor speciale.

Ciucă: pensie de 3.600 de euro pe lună. Soția: 1.000

Principalii beneficiari de pensii de serviciu și speciale sunt militarii, polițiștii, angajații din servicii și magistrații. În aceeași categorie se aflau și parlamentarii, însă aceștia nu mai beneficiază, în acest moment, de pensii speciale. În schimb, dacă nu se prorogă sau abrogă legea, de la 1 ianuarie intră în plată și primarii, viceprimarii și șefii consiliilor județene (cei care au ajuns la vârsta de pensionare, evident).

Printre beneficiarii eventualri indexări a pensiilor speciale și de serviciu se numără și viitorul premier Nicolae Ciucă, precum și soția sa, Maria Ciucă. Amândoi au lucrat în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN), deci beneficiază de pensii de serviciu (care, de fapt, sunt tot pensii speciale, dat fiind că nu se bazează pe contributivitate, ci pe un bonus consistent stabilit prin lege specială și plătit de la bugetul statului, prin transfer la bugetul MApN).

Conform declarației de avere depuse pe 9 iunie 2021, Nicolae Ciucă a încasat anul trecut o pensie totală de 215.880 de lei, adică în medie 17.990 de lei pe lună. Peste 3.600 de euro.

În declarația de avere a actualului ministru este precizată și pensia de serviciu (tot de la MApN) a soției sale, Maria Ciucă: 59.772 de lei pe an, în medie 4.981 de lei pe lună (1.000 de euro).

Împreună, soții Ciucă au primit anul trecut, în fiecare lună sub formă de pensie de serviciu, 22.971 de lei, adică peste 4.600 de euro.

Pensiile de serviciu ale soților Ciucă în 2020

 • Ciucă Nicolae-Ionel: 215.880 de lei pe an / 17.990 de lei pe lună (peste 3.600 de euro)
 • Ciucă Maria-Cristina: 59.772 de lei pe an / 4.981 de lei pe lună (1.000 de euro)
 • Total: 275.652 de lei pe an / 22.971 de lei pe lună (peste 4.600 de euro).

Pensionar la 52 de ani. Indexarea cu 10% i-ar mai băga în casă 460 de euro pe lună

Dacă ar fi indexate și pensiile de serviciu de la 1 ianuarie 2022, soții Ciucă ar primi în plus circa 2.300 de lei, adică 460 de euro.

Nicolae Ciucă poate fi considerat un pensionar tânăr. Acum are 54 de ani. Anul trecut, când a încasat aceste sume sub formă de pensie de serviciu, avea 53 de ani. De altfel, el a trecut în rezervă, din funcția de șef al Statului Major General al Armatei Române, pe 28 octombrie 2019, la frumoasa vârstă de 52 de ani, 8 luni și 21 de zile (s-a născut la Plenița, județul Dolj, pe 7 februarie 1967). De atunci este pensionar, iar de anul trecut este și demnitar (senator, ministru, premier interimar, viitor prim-ministru), cu indemnizația aferentă, evident, care se adaugă la pensie.

Pensia de serviciu, mai mare decât salariul de ministru!

O comparație sugestivă este cea dintre pensia de serviciu a unui general și salriul unui demnitar. În ambele cazuri, luăm același personaj: Nicolae Ciucă. Altfel spus, îl comparăm pe Ciucă-generalul cu Ciucă-ministrul.

Pe tot parcursul anului 2020, Nicolae Ciucă a fost ministrul Apărării. Conform declarației de avere, el a încasat o „indemnizație de demnitar” de 168.613 lei, adică, în medie, 14.051 de lei pe lună (circa 2.840 de euro).

Așadar, pensia de serviciu (17.990 de lei) este de 1,28 ori mai mare decât salariul de ministru (14.051 de lei)!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Stenogramele umilinței. Lideri PNL: „Ne întoarcem acasă cu palma-n fund” / „Iar ne-au păcălit ăștia de la PSD”

* Cîţu a fost eliminat de la negocierile cu PSD și UDMR, ca să nu mai blocheze formarea noului guvern!

* Furios că PSD vrea ministerele bănoase, Rareș Bogdan a cerut reluarea negocierilor cu USR! „Nu se poate negocia cu PSD. Ei vor tot”

* Disperare în PNL. Rareș Bogdan: „Marcele, nu poți să ne faci asta!“, după ce Ciolacu i-a anunțat pe liberali că le ia Finanțele. Cîțu s-a ridicat și a părăsit negocierile

* Negociatorul Rareș Bogdan către PSD: „Oameni buni, dați-ne ceva! Nu putem merge la partid fără niciun minister de investiții!“. Ciolacu: „Ceartă-te tu cu UDMR!“

* Drulă a câștigat pariul cu Rareș Bogdan. „Pe o sticlă de vin că o să veniți cu alt premier” / „Tonul tău este foarte nepotrivit. Dacă o făceai cu mine, nu mai erai în Guvern!”

* Primar PNL: „În maximum 6 luni vom avea un nou Congres, deoarece astăzi PNL nu are un lider!“

Durerosul mesaj de renunțare al Oanei Pellea. „Votul meu a fost trădat și batjocorit de domnul Iohannis. Speranța mea a obosit”

* EDITORIAL GRIGORE CARTIANU: PNL-ule, ridică-te și umblă!

* Încă un aprig antivaccinist, „locotenent” al anarhistei Șoșoacă, a murit de Covid. Concluzia fanilor: „A luptat pentru libertatea unui popor întreg!”

* Benone Sinulescu avea testamentul făcut. Cui îi rămâne toată averea cântărețului

3 COMENTARII

 1. Repede isi mai dau in petec! Nici nu s-a hotarat definitiv ca vor fi la guvernare, si incearca deja sa traga pe turta lor.
  E clar ce va urma: nu vor lucra pentru Romania, ci pentru stratul lor de osanza.
  Poporul inselat si imprastiat de haita nesatula nu isi vva ontine dreptaea si normalitatea. Nu vor repara nimic. Uniti, vor continua pe aceeasi linie.
  Asa sa le ajute Dumnezeu!

 2. Rares bogdan si valceanu,cu firme puse pe numele mamicii,toate cu contracte cu statul,vorbesc de moralitate??Rares bogdan,care se batea cu pumnii-n piept in fata demonstrantilor la 10 august 2018,ca lupta impotriva hotilor ,a ciumei rosii,ca toti vor da socoteala si acum sta in birou de vorba cu grindeanu-oug13 ,cu ciolacu si firea,cu olguta, demolatoarea bugetului in anii 2017-2019??? Dusmanul lor si al lui iohannis se pare ca nu a fost ciuma rosie „pee see deee”,ci Orban!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here