Dan Șova a luat țeapă: la rejudecare i-a crescut condamnarea de la 3 la 4 ani! Șpagă de 100.000 de euro, în 10 rate lunare

2
1825
Dan Șova

Dan Şova (48 de ani), fost senator PSD în aproape două mandate (2012-2016, 2015) și fost triplu ministru în Guvernele Ponta (Relația cu Parlamentul + Infrastructuă + Transporturi), a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel Bucureşti la 4 închisoare de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă în dosarul „CET Govora”. Decizia nu este definitivă.

Procesul lui Șova a fost unul dintre multele dosare rejudecate de la zero în urma unei decizii a Curții Constituționale privind completurile de judecători. La prima judecare, Șova fusese condamnat la 3 ani de închisoare, dar a stat după gratii doar 6 luni.

Tot astăzi, în același dosar, fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu.

În acest dosar, Dan Şova fusese condamnat definitiv, în iunie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 3 ani închisoare. El a fost eliberat însă din penitenciar după numai 6 luni, după ce pedeapsa i-a fost anulată în baza unei decizii a Curţii Constituţionale care a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă.

Astfel, procesul a fost reluat la Curtea de Apel Bucureşti, iar magistrații acestei instanțe au dispus miercuri o pedeapsă decât cea din 2018, mai mare în cazul fostului ministru: 4 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă, urmând să fie atacată cu apel.

Decizia Curții de Apel București

  • „(…) condamnă pe inculpatul ŞOVA Dan-Coman la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru trafic de influenţă.
  • (…) aplică inculpatului ŞOVA Dan-Coman pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 5 ani.
  • (…) aplică inculpatului ŞOVA Dan-Coman pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; se va executa din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată.
  • Pedeapsa se va executa în regim de detenție.
  • (…) deduce din pedeapsa aplicată durata măsurilor preventive privative de libertate (reţinere, arestare preventivă şi arest la domiciliu) începând cu data de 03.12.2015 până la 08.02.2016, inclusiv și pedeapsa executată în baza MEPÎ nr. 77/20.06.2018 începând cu data de 20.06.2018 până la 19.12.2018, inclusiv.
  • (…) confiscă de la inculpatul ŞOVA Dan-Coman suma de 100.000 de euro sau contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plăţii.
  • (….) menţine sechestrul asigurător instituit prin ordonanța nr. 611/P/2015 din data de 25 ianuarie 2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatului ŞOVA Dan-Coman, până la concurenţa sumei de 100.000 euro}.

Șpagă de 100.000 de euro, în rate lunare

În dosarul CET Govora, Dan Şova a fost trimis în judecată de DNA în ianuarie 2017.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova ar fi pretins sume de bani şi ar fi primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Anchetatorii mai susţin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora de peste 1,3 milioane de lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură.

DNA preciza că, în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate. În aceeaşi perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro.

În cea de-a doua perioadă contractuală, Dan Şova ar fi încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, indică procurorii.

DNA menţiona că cea mai mare parte a banilor primiţi de Dan Şova au fost orientaţi, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la un fost coleg de partid și de Parlament, deputatul Cristian Rizea (PSD) a unui imobil situat în Bucureşti. Între timp, Rizea a fost condamnat, în alt dosar, la 4 ani și 8 luni de închisoare, dar a fugit în Republica Moldova, unde se află și acum.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Cîțu a manevrat ședința PNL astfel încât el să rămână singura propunere de „premier-rotativă”. Partidul i-a retezat compromisul cu Ciolacu la „primul schimb”. Situația generală s-a complicat

* Culisele ședinței PNL: Cîțu ar fi amenințat că blochează negocierile cu PSD dacă nu rămâne singura propunere pentru postul de premier

* Durerosul mesaj de renunțare al Oanei Pellea. „Votul meu a fost trădat și batjocorit de domnul Iohannis. Speranța mea a obosit”

* Concediat pentru că-și teroriza elevii cu propagandă antivaccinistă, un profesor amenință cu Șoșoacă. „Marș afarăăăăă! Nu ai ce căutaaaaaa!” / „Doar un telefon am de dat și declanșez uraganul”

* Mii de certificate false eliberate de centrul de vaccinare din Vama Petea! Pseudo-vaccinații au recunoscut când au ajuns la spital

* Gică Popescu: „Nu m-am uitat la meci, m-am uitat la Formula 1. Ăștia de la FRF au luat-o razna rău de tot!” Concluzia campaniei ratate pentru CM 2022

* Revoluția votului în Bulgaria: a câștigat partidul anticorupție înființat recent de doi absolvenți Harvard

* Povestea ultimului soldat al “Armatei uitate” a Africii. A fost capturat de bătrânii satului şi trimis la război. “Mi s-au spart timpanele, dar am rămas în viaţă”

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here