Șeful forțelor NATO în Europa: SUA a supraestimat masiv capacitatea militară a Rusiei și a subestimat Ucraina. „Estimările lui Putin s-au dovedit foarte, foarte greșite. Situația reală i-a dat peste cap operațiunea”

0
3547
Generalul Wolters, comandantul suprem al forțelor NATO în Europa, a recunoscut că americanii nu s-au așteptat ca armata rusă să fie atât de slabă, iar ucrainenii să opună o rezistență atât de feroce

Generalul Tod Wolters, șeful Comandamentului European al armatei SUA, a admis marți, în fața Comisiei pentru Serviciile Armate din Senat, că „ar putea exista” o lacună în sistemul de informații care a dus la supraestimarea, de către americani, a capacităților Rusiei, scrie CNN. În același timp, posibilitățile defensive ale Ucrainei și voința militarilor săi de a rezista au fost subestimate.

Wolters este generalul american cu cel mai înalt rang în Europa, iar depoziția sa exprimă foarte bine stupefacția cu care ofițerii și experții militari din întreaga lume au urmărit dezastruoasa invazie a Rusiei în Ucraina. Când Rusia a lansat invazia Ucrainei pe 24 februarie, serviciile de informații americane au evaluat că asaltul la nivelul întregii țări ar putea duce la căderea Kievului în mâinile Rusiei în doar câteva zile.

Serviciile secrete americane au anticipat corect intenția Rusiei de a invada Ucraina, dar au eșuat în evaluarea corectă a armatei lui Putin

Dar armata rusă a fost oprită în nordul capitalei ucrainene, iar acum războiul a intrat în a doua lună fără ca forțele lui Putin să-și fi atins măcar unul singur din obiectivele inițiale. În prezent, armata Rusiei se confruntă cu probleme logistice și nu numai în fața unei rezistențe neașteptate din partea ucrainenilor.

Întrebat marți de senatorul republican Roger Wicker, generalul Wolters a răspuns că „ar putea exista” lacune în serviciile de informații americane, acesta fiind motivul eșecului de a prevedea că armata rusă nu era chiar așa puternică precum se credea. „Așa cum am făcut întotdeauna în trecut, atunci când această criză se va încheia, vom realiza o analiză cuprinzătoare după acțiune în toate domeniile și în toate departamentele și vom afla unde au fost zonele noastre slabe și ne vom asigura că putem găsi modalități de îmbunătățire, iar acesta ar putea fi unul dintre aceste domenii“, a asigurat generalul american.

Serviciile de informații americane au avut un succes operativ uriaș când au anticipat corect că Rusia va invada Ucraina – lucru pe care administrația Biden l-a făcut public în mod agresiv pentru a pune presiune pe Kremlin -, dar nu au anticipat slaba calitate a armatei ruse.

După mai mult de o lună de război, Rusia a declarat marți că își va „reduce drastic” asaltul militar asupra orașelor ucrainene Kiev și Cernihiv. Oficiali americani au declarat pentru CNN că are loc o schimbare „majoră” de strategie din partea Moscovei, forțele rusești retrăgându-se în unele zone din nord și concentrându-se pe câștigurile din sud și est.

Erori și în privința ucrainenilor: „Am pus la îndoială voința lor de a lupta. Aceasta a fost o evaluare greșită, pentru că au luptat cu curaj și onoare și fac ceea ce trebuie”

Avril Haines, directoarea Serviciului Național de Informații, a declarat în urmă cu câteva săptămâni, în cadrul unei audieri a Comisiei de Informații a Senatului, că președintele rus Vladimir Putin a subestimat rezistența probabilă cu care se va confrunta din partea ucrainenilor înainte de invazie. „Cred că ne-am descurcat bine acolo„, a spus Avril Haines. „Nu ne-am descurcat la fel de bine în ceea ce privește prezicerea provocărilor militare pe care le-a întâlnit (Putin – n. red.) cu propria sa armată„.

Generalul-locotenent Scott Berrier, șeful Agenției de Informații a Apărării, a declarat că evaluările serviciilor de informații americane înainte de invazie s-au bazat pe o serie de factori, inclusiv pe faptul că ucrainenii „nu erau atât de pregătiți pe cât am crezut că ar trebui să fie. Prin urmare, am pus la îndoială voința lor de a lupta. Aceasta a fost o evaluare greșită din partea mea, pentru că au luptat cu curaj și onoare și fac ceea ce trebuie”.

Întrebat de către senatorul republican din Arkansas Tom Cotton despre evaluările privind cât timp va mai rezista Kievul sau cât timp își va putea menține Ucraina apărarea aeriană, Berrier a spus că serviciile de informații „au făcut unele presupuneri cu privire la estimările (lui Putin – n. red.), care s-au dovedit a fi foarte, foarte greșite. Situația reală din teren, pe măsură ce a intrat în această luptă, i-a cam dat peste cap operațiunea. Și ceea ce am văzut este o involuție, dacă vreți, a operațiunilor pe care le are Rusia în desfășurare acum„.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Durii lui Putin” i-au otrăvit pe negociatorii ucraineni și pe Abramovici! „Nu exista intenţia de a ucide, a fost doar un avertisment”

VIDEO. Discursul istoric al lui Joe Biden în Polonia. „Ucraina nu va fi niciodată a Rusiei, nu vă temeți!” / „Voi, poporul rus, nu sunteți dușmanul nostru!”

„Unitatea de elită a armatei lui Putin a fost îngropată și practic a încetat să mai existe”. Armata 1-a de tancuri fusese înființată de Stalin în 1943

„Șoigu e în stare critică din cauza otrăvirii ordonate de Putin!” Ministru interimar la Apărare a fost numit un general de 73 de ani, veteran al războiului din Afganistan

VIDEO. „Măcelarii” ceceni din Mariupol sunt conduși de ucigașul lui Boris Nemțov, opozantul rus asasinat în 2015 la comanda lui Putin

Al 7-lea general rus căsăpit de ucraineni într-o lună de război. Generalul Rezanțev era „comandantul de aur al Kremlinului”

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară” – analiza profesorului Galeotti, expert în Rusia lui Putin

VIDEO. Un batalion din Belarus a „dezertat” de la Lukașenko și luptă alături de ucraineni, împotriva invadatorilor ruși

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

Deportări ca pe vremea lui Stalin: ucrainenii sunt duși de ruși pe insula Sahalin din Extremul Orient, în Pacific!

Putin își pregătește buncărul pentru atac nuclear. „Există centre de control subterane pentru a gestiona atât țara, cât și trupele, închise la câteva zeci de metri adâncime. Un oraș întreg”

Un militar rus s-a înfuriat pe comandantul său și a trecut cu tancul peste el! Brigada condusă de colonelul Medvedev pierduse 50% din personal pe frontul ucrainean

Rușii rânjesc cinic, amintindu-le polonezilor că le-au ucis președintele în 2010, dar și ofițerimea în 1940: „Vino la Smolensk, vorbim”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Germania va apăra și România cu scutul antirachetă pe care-l va cumpăra din Israel. Protejate vor fi și Polonia, şi ţările baltice

Senatorul Lavric, lider AUR: „Depinde cine va câștiga, Putin sau globaliștii. Se vrea distrugerea națiunilor creștine”. Rusia devine astfel, din agresor, un erou care luptă pentru libertate

Codruța Kovesi, activitate intensă la Parchetul European. Peste 500 de anchete, cu daune de 5,4 miliarde de euro. Câte dosare sunt din România

Șoc în fotbal: Italia, campioana Europei, eliminată acasă de Macedonia de Nord! Al doilea Mondial consecutiv fără cvadrupla campioană a lumii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here