marți, martie 5, 2024
AcasăMainȘedință de urgență la PNL! Nicolae Ciucă e hotărât să-și depună mandatul....

Ședință de urgență la PNL! Nicolae Ciucă e hotărât să-și depună mandatul. Guvernul minoritar – misiune imposibilă. Va urma un guvern majoritar: fie PNL-USR, fie PNL-PSD

-

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă e hotărât să-și depună mandatul de premier desemnat, cu o zi înaintea audierii candidaților de ministru în comisiile parlamentare și cu două zile înaintea votului de învestitură din plenul reunit al Legislativului. Mai mulți lideri ai PNL susțin acest lucru, pentru o flexibilizare în negocieri și refacerea coaliției cu USR.

Decizia care prinde contur în PNL este o desprindere de acțiunile iresponsabile ale președintelui Klaus Iohannis și ale premierului demis Florin Cîțu, care au dus partidul în gard.

Nicolae Ciucă va mai accepta doar un mandat de formare a unui guvern majoritar. Tot mai multe filiale (în special din Ardeal), ca și Ciucă, insistă pentru refacerea coaliției PNL-USR-UDMR, Iohannis și Cîțu înclină spre o guvernare alături de PSD.

O decizie va fi luată în ședința Biroului Executiv (BEX) care a început la ora 20.00, la sediul central al PNL (București – Aleea Modrogan, nr. 1).

Mai mulți lideri ai PNL susțin depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă, pentru o flexibilizare în negocieri și refacerea coaliției cu USR, dar și pentru a câștiga timp.

Nicolae Ciucă a calculat, realist, că încercarea sa de a forma un guvern minoritar se îndreaptă către un eșec major la votul de învestitură de miercuri.

- Advertisement -

Acesta se poate baza pe 120 de voturi de la PNL (din 134, după ce 14 au migrat la „gruparea Orban”) și 29 de la UDMR, plus maximum 18 de la Grupul minorităților naționale, adică un total de cel mult 167 de parlamentari, în condițiile în care are nevoie de nu mai puțin de 234. La orice calcul, lipsesc 67 de voturi, care nu pot veni nici de la USR, nici de la PSD, nici de la AUR.

USR, care are 80 de parlamentari, a anunțat că nu va vota un guvern din care nu face parte.

PSD a decis, cu unanimitate, să voteze împotriva guvernului minoritar PNL-UDMR.

- Advertisement -

AUR, de asemenea, a anunțat că nu va acorda votul de încredere.

Următoarea desemnare ar putea fi tot în persoana lui Nicolae Ciucă, însă acesta va avea mână liberă să negocieze o majoritate guvernamentală cu USR (prima variantă) sau cu PSD (soluția de rezervă).

Tonul distanțării de formula rigidă dictată până acum de tandemul Iohannis – Cîțu (guvern minoritar PNL-UDMR) a fost dat, luni după-amiază, de filiala județeană PNL Satu Mare. Aceasta a cerut ferm ca premierul desemnat să-și depună mandatul, iar următorul mandat să fie mult mai flexibil, cu posibilitatea formării unei majorități, de preferat alături de USR.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* DOCUMENT. Se ridică PNL! Prima filială județeană care-l înfruntă pe Cîțu și cere oficial refacerea majorității alături de USR și UDMR

* SURSE: Ciucă ar fi cerut de mai multe ori permisiunea lui Cîțu să coopteze USR în Guvern. A fost refuzat

* Cîțu pare să fi lansat o minciună îngrozitoare: „Acea noapte în care am fost acolo”, adică în clubul Colectiv, în momentul tragediei. După toate indiciile, n-a fost

* De ce n-a venit Iohannis să comemoreze 6 ani de la tragedia „Colectiv“: juca golf la Pianu de Jos

* Orban: „Mă voi implica cu toată forţa într-un referendum de demitere a lui Iohannis. Cred că nu-și termină mandatul“

* VIDEO. CTP: „Klaus Iohannis a dezertat din funcția de președinte” / „PNL probează costume de nuntă și are de mers la o înmormântare” / „PNL nu-și va mai reveni niciodată din lovitura de leucă aplicată în ceafă de Klaus Iohannis la Congres”

* Al 12-lea demisionar din Grupul parlamentar al PNL compară sinuciderea partidului, sub conducerea lui Cîțu, cu eșuarea balenelor pe plaje

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -