Săptămâna ciudată a politicii moldovenești

3
336
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și "președintele" Transnistriei, Vadim Krasnoselski

Am trăit o săptămână tare ciudată în politica moldovenească. O săptămână în care unii lideri și-au arătat fața adevărată.

Am văzut cum Igor Dodon l-a numit ”președinte” pe liderul de la Tiraspol. Asta înseană că el a recunoscut Transnistria. Adevărul este că nici Igor Dodon nu este președinte în adevăratul sens al cuvântului.

Ambii nu sunt altceva decât niște servitori ai intereselor Federaiei Ruse în regiune. Igor Dodon, de foarte multe ori, se comportă ca un ambasador al Rusiei. Eu cred că Rusia, cu un așa președinte în Republica Moldova, nici nu mai are nevoie de ambasadă. Poate să o desființeze.

Ciudată rămâne însă misterioasa vizită a Maiei Sandu la Ambasada Federației Ruse. Vă spun sincer că nu mă așteptam la așa ceva. Aceasta dă semne că vrea să se pună bine cu Rusia, pentru că urmează alegerile.

Maia Sandu declară public că ea nu este împotriva Rusiei, ci împotriva corupției. Această afirmație, ținând cont de faptul că alegerile din Republica Moldova au fost întotdeauna geopolitice, este oarecum ciudată.

Oare ce vor spune aliații de la București? Mă refer la PNL. Sper ca actuala guvernare din România să nu facă aceleași greșeli pe care le-a făcut guvernarea PSD în materie de politică externă.

Paul Szasz Sebeș

(Opiniile îmi aparțin și nu implică redacția Ziaristii.com)

DE ACELAȘI AUTOR:

3 COMENTARII

    • Deja ne-am luat la revedere, și în facultate toți colegii moldoveni de peste Prut vorbesc fluent rusa (și folosesc site-uri gen Odnoklassikni sau VKontakte în detrimentul unor site-uri occidentale), deși Republica Moldova nu mai este parte de jure a URSS de 29 de ani. Ca un apropo, eu fiind ardelean, nu vorbesc o altă limbă decât cea maternă, româna, și engleza, limba cea mai utilizată în mediul internațional; deși am trecut prin 9 secole de asuprire a Regatului Maghiar, și în această provincie trăiesc peste 1.5 milioane de unguri.

      Plus că se uită cam lung la tine, dacă le aduci aminte că sunt români basarabeni.

      • P.S.: Mulți se folosesc de avantajele oferite de statul român, doar pentru a pune mâna pe un pașaport al Uniunii Europene, ținând cont că de abia le-a fost acceptat tranzitul în spațiul comunitar doar cu pașaportul de vreo 10 ani (înainte aveau nevoie de vize pentru țările vestice).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here