Rușii se pregătesc să abandoneze și centrala atomică de la Zaporojie! Rosatom nu mai e capabilă să asigure siguranța instalațiilor. Intermediarul înțelegerii va fi un prieten al Papei de la Roma

1
3027
Siliți de situația de pe front și de perspectiva unor noi înfrângeri, rușii se pregătesc de un nou "gest de bunăvoință" - abandonarea centralei atomice de la Zaporojie

Rusia se pregătește să abandoneze Energodar, cea mai mare centrală atomică din Europa, conform bloggerilor militari ruși care scriu pe Telegram. Aceștia scriu că armata rusă va evacua centrala atomică pentru că Rosatom, compania de stat din Rusia care administrează sectorul energiei nucleare, nu mai e capabilă să asigure siguranța și funcționarea instalațiilor.

În același timp, speculează sursele rusești, acest gest poate fi considerat unul de bunăvoință în contrapartidă cu faptul cu ucrainenii s-au abținut acum câteva săptămâni să nimicească forțele Moscovei care au evacuat Hersonul. Trupele Kievului ar fi putut cu ușurință să le provoace rușilor pierderi uriașe pe măsură ce aceștia se retrăgeau peste câmpuri și, apoi, în condiții precare, peste râul Nipru.

Centrala atomoelectrică de la Zaporojie are 6 reactoare nucleare. Ar urma ca rușii să predea întregul complex ONU și Agenției Internaționale a Energiei Atomice (IAEA). Experții acesteia ar urma să preia controlul și să răspundă mai departe de centrala atomică. Se discută din nou despre crearea unei zone-tampon unde să nu aibă loc ostilități, astfel încât să se reducă riscul unei catastrofe nucleare.

Kremlinul va transfera controlul centralei atomice către IAEA, care la rândul său o va returna Ucrainei. Intermediarul acestei înțelegeri va fi diplomatul argentinian Rafael Grossi, fost director al IAEA (până în 2019) și un prieten apropiat al Papei Francisc.

Bloggerii ruși spun că Moscova consideră acceptabile condițiile negociate cu Zelenski prin intermediul Papei și al lui Grossi. În replică, mai speculează aceștia, Kievul ar fi acceptat să renunțe la a mai condiționa public negocierea păcii de dispariția lui Putin din fruntea Rusiei.
Însă situația e mult mai complexă și, în realitate, Moscova face acest pas tot de frică, apreciază chiar propriii săi analiști. „Realitatea amenințării unei ofensive a Ucrainei către Crimeea în primăvara lui 2023 a creat un risc intern politic de neacceptat pentru Kremlin, alături de inevitabilul val secund al mobilizării care ar urma în cazul unei asemenea ofensive. De aceea, un derivat al noilor acorduri este strângerea șurubului în privința criticilor operațiunii speciale militare, cărora s-ar putea să nu le placă retragerea de la Energodar. Procesul de luare a unor noi și noi decizii dificile, lansat la Consiliul de Securitate, a fost lansat“.

Informația este confirmată și de Grey Zone, canalul Telegram al mercenarilor Wagner.
În condițiile în care televiziunile de stat și presa rusească sunt total controlate de regimul lui Putin și repetă aceleași sloganuri ale propagandei, bloggerii militari pro-ruși, cu conexiuni în armată sau în rândurile mercenarilor Wagner, rămân singurele surse care, dincolo de abordările evident părtinitoare, mai oferă și informații utile despre ce se întâmplă cu adevărat în Rusia.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O rușine națională: Ilie Năstase. Infractor, agresor, recidivist, mitocan. Spune că pleacă din țara care nu-l merită, dar care l-a făcut general și senator prin impostură. Șantajează, minte și înjură ca un birjar

* Regimul Iohannis-PSD e plesnit de Comisia Europeană: pensiile militarilor sunt pensii speciale și trebuie reformate până la sfârșitul anului!

* Ciucă și Ciolacu, prinși cu o mare minciună: nici n-au negociat cu Comisia Europeană creșterea pragului de 9,4% din PIB pentru pensii!

* STENOGRAME. Circ și revoltă anti-Ciucă la ședința conducerii PNL pe tema pensiilor: „Ce sunt, papagal?”. Au promis creșteri de 15%, premierul Ciucă le mărește cu doar 6,2% pentru că așa i-a zis „Marcel”

* Statele UE caută soluții să ajute și corupta Românie să intre în Spațiul Schengen: se discută formarea unei comisii de monitorizare după modelul MCV

Cristoiu a descoperit cine-l susține pe Zelenski: „femei nemăritate sau divorțate, care speră ca el să divorțeze și să se însoare cu ele”. De Putin „nu le place pentru că-i bătrân”

VIDEO. Frăția putinistă dintre Radu Moraru și Diana Șoșoacă trece la un nou nivel: cei doi cântă și dansează ca doi îndrăgostiți! 145 de secunde penibile, 20 de poze caraghioase

* Ucraina a eliberat deja 55% din teritoriul ocupat de Rusia după 24 februarie. „Îi vom bate până la capăt cu pietre, lopeți, praștii, vom lupta până când îi vom termina pe ultimii nenorociți și îi vom da afară de pe pământul nostru”

* Putin și-a șocat acoliții: „Este timpul să zguduim NATO”, pentru a stopa înarmarea Ucrainei!

* Un scandal amoros schimbă delegația TVR pentru Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. Olaianos, înlocuit de Bocanaciu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here