Rusia spumegă: cumpărarea de sisteme antinavă de către România “nu era o prioritate”. Regimul Putin e îngrijorat că rămânem fără bani de pensii

1
2076

Sputnik.md, oficiosul Rusiei în limba română, publică un articol virulent după ce Guvernul de la București a trimis în Parlament proiectul pentru achiziționarea de sisteme antinavă din Statele Unite. Rușii plâng cu lacrimi de crocodil pe umerii României, care ar plăti prea mulți bani pe rachetele antinavale.

Guvernul Cîțu are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a cumpăra din SUA, de la compania Raytheon and Kongsberg, rachetele de tip NMS – sisteme antinavă de pe lansatoare mobile care ar urma să coste 286 de milioane de dolari.

Conform MApN, „aceste sisteme antinavă ce vor fi achiziționate includ un vehicul de lansare mobil, o platformă de comandă, control și comunicații, platforme de transport și de conectare -deconectare, senzori, și aparatură de sprijin logistic, de întreținere și de testare, dar asemenea achiziții nu se limitează doar la atât“. Rachetele pot lovi ținte aflate dincolo de linia orizontului.

Rusia: ce atâta grabă?

Acestea fac parte din programul de reechipare a armatei române cu armament modern – acțiune violent criticată de Rusia, stat desemnat o amenințare la adresa statului nostru prin ultimul document reprezentând Strategia națională de apărare a României adoptat de CSAT.

Autorul vehementului articol din Sputnik, Dragoș Dumitriu, citează o altă coadă de topor a Rusiei, așa-zisul “analist” Constantin Gheorghe, fost consilier – se putea altfel? – al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase. Problema rușilor este că nu mai pot fi majorate salariile și pensiile din cauză că România își ia arme cu care să se apere de “marele prieten de la Răsărit”. Acest lucru se poate vedea și din activarea rețelei de postaci, care au preluat rapid mesajul și l-a difuzat masiv pe Facebook.

Sputnik decretează că achiziționarea armamentului defensiv “nu era o urgență”: „În timp ce anunță că nu sunt bani pentru măririle legale de salarii și pensii, România cumpără arme la prețuri mai mari decât era prevăzut – din SUA, evident! O reacție firească a cunoscutului analist Constantin Gheorghe: «Aici sunt măririle dumneavoastră de pensii și de salarii!». Fostul consilier al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase se referă la un proiect de lege trimis de Guvern în Parlament, pentru adoptare în procedură de urgență, proiect care vizează realizarea «Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață» aferentă programului de înzestrare «Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă» (SIML) – adică bateriile de coastă. Evident, armele sunt achiziționate din SUA, în regim G2G, deci o discuție «strategică» între guverne – formula cea mai dezavantajoasă pentru România, după cum s-a dovedit până acum. Mai mult, Guvernul nu ține seama nici de criticile adresate de reprezentanții industriei românești de Apărare față de asemenea achiziții. Și nici de faptul că această «înzestrare» nu e nicio urgență – iar finalizarea ei e prevăzută pentru 2024“.

Potrivit Pentagonului, Rusia are deja elaborate scenarii de atac asupra României și țărilor baltice. Acestea ar putea fi puse în aplicare în cazul în care Statele Unite s-ar retrage din NATO sau ar decide să părăsească flancul estic al alianței.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Șoșoacă a intrat în război și cu familia lui Bogdan Stanoevici! Vrea să oprească incinerarea acestuia, deși familia a stabilit altfel

* Calendarul sinucigaș al conspiraționistului Stanoevici

1 COMENTARIU

  1. Ce fel de baterii?;..duracel,de vin sau instrument muzical!!..?.ai să fim serioși ,nu trebuie să dăm socoteală nimănui ce facem cu apărarea țării…ei, rușii să-și vadă de bateriile din Crimeea…să Soci.!!!…cică in palatul în care țarul își petrece zilele e înțesat de tot felul de bombe!!..una mai acătării decât alta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here