joi, aprilie 25, 2024
AcasăDezvăluiriGigi Becali riscă un nou dosar penal. A adus din Rusia un...

Gigi Becali riscă un nou dosar penal. A adus din Rusia un medicament anti-Covid interzis în UE

-

Gigi Becali s-a lăudat (și a fost lăudat) că a ajutat spitalele și cunoscuții cu medicamente în timpul pandemiei de coronavirus. Se pare că întreaga sa activitate în acest domeniu a fost ilegală, scrie Sport.ro.

„Nu mai cumpăr măști pentru spitale, pentru că se ocupa statul de asta. Dar am vorbit cu fata domnului Streinu Cercel (Adrian Streinu Cercel, fostul director al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, actual senator PSD – n. red.) și am comandat un medicament care nu mai există. Era foarte bucuroasă că am reuși, pentru că nu mai e acest medicament. Se numește Arbidol. L-am comandat și l-am plătit deja. Aduc 100.000 de bucăți din Rusia”, declara Gigi Becali la Pro X, în luna mai 2020, când România se afla în stare de urgență.

Aceasta ar fi fost declarația care i-a făcut pe procurorii bucureșteni să cerceteze modul în care milionarul ar fi realizat importul și distribuția de Arbidol.

În presă au apărut informații că mama latifundiarului, dar și familiile verilor Ioan și Victor Becali, precum și alte personaje din lumea fotbalului – Marius Șumudică, Daniel Coman, Florentin Petre – și alte sute de persoane, plus câteva spitale importante, ar fi fost aprovizionate cu un medicament interzis la import în Uniunea Europeană.

- Advertisement -
Gigi Becali susține că și-a vindecat mama cu medicamentul rusesc interzis în UE

Investigația în cazul patronului FCSB ar face parte dintr-o anchetă de mai mari dimensiuni, care ar cuprinde și informații despre:

  • modul în care s-a făcut importul de măști neconforme și supraevaluate la începutul pandemiei;
  • costurile construirii spitalelor modulare;
  • costurile dotării secțiilor vechi;
  • importul unor medicamente neaprobate la nivel european, folosite pentru tratarea Covid-19;
  • modul în care anumite persoane influente și rudele lor ar fi fost tratate preferențial în momentul internării în spitale dedicate noului coronavirus.

Procurorii ar verifica dacă activitatea latifundiarului se încadrează la una sau mai multe dintre următoarele infracțiuni:

  • infracțiuni vamale;
  • contrabandă calificată;
  • zădărnicirea combaterii bolilor;
  • falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse;
  • exercitarea fără drept a unei profesii sau activități;
  • complicitate la trafic de influență;
  • abuz in serviciu.

„Rezultate acceptabile” în doar 30% din cazuri

Arbidol nu are licență pentru Uniunea Europeană (UE). Instituțiile medicale românești au primit interdicție de a-l importa.

- Advertisement -

Persoanele fizice din România care l-au comandat online, pentru a-l folosi în tratarea sau prevenția Covid-19, au avut coletele oprite la vamă și tabletele întoarse la expeditor sau distruse.

Conform medicului Adrian Streinu Cercel, citat de ediția românească a revistei „Newsweek”, Arbidolul se administreaza pacienților cu simptome ușoare și medii, „cu rezultate acceptabile, ca și la Remdesivir, respectiv îmbunătățire văzând cu ochii, cam la 30% din cei care folosesc, dar e în funcție de severitatea bolii la fiecare pacient în parte”.

Abia pe noiembrie 2020, un om de afaceri din Sălaj, mare fan al liderului rus Vladimir Putin și militant pentru relansarea relațiilor economice cu Rusia, a depus cerere să înregistreze în România medicamentul Arbidol, în ciuda recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului.

Există mari semne de întrebare în privința modului în care o cantitate atât de mare de medicamente neconforme și potențial dăunătoare sau fără efecte benefice a putut intra pe teritoriul României, a fost distribuită și administrată în unele spitale. Or, în spitale ar fi trebuit să existe doar scheme de tratament omologate la nivelul Ministerului Sănătățiii și al al UE.

Anchetatorii cercetează și complicitatea unor persoane cu funcții înalte în statul român, inclusiv a unor înalți demnitari, precum angajați ai MAI, Ministerului Sănătății, Poliției de Frontieră (MAI) și ai Autorității Naționale a Vămilor.

Medicamentul adus de Becali, interzis în SUA și în UE   

Arbidol nu are licență pentru UE și nu poate fi importat de instituțiile medicale românești, fiind aprobat sub numele comercial Umifenovir în Rusia și în China, unde este folosit ca antiviral.

În Rusia, în 2020, acesta a fost cel mai vândut medicament antiviral, cu o cotă de piață de aproape 20%. Deși studiile din cele două țări ar fi dezvăluit efecte benefice în tratarea răcelilor și gripelor, medicamentul nu are aprobare de import, comercializare și administrare în SUA și în cele 27 de țări ale Uniunii Europene.

Înca de acum 10 ani, Academia de Științe Medicale din Rusia atrăgea atenția că efectele medicamentului nu erau demonstrate științific, deși producătorul spunea ca Arbidol poate fi eficient în tratarea diferitelor tipuri de gripă.

În ultimii ani, presa din Rusia a criticat faptul că mai mulți miniștri ai Sănătății și medici de renume au promovat public medicamentul și au făcut afirmații nejustificate că acesta ar scurta timpul de recuperare în cazul răcelilor cu 1,3 – 2,3 zile.

În ultimul an, aceiași medici ruși l-au prezentat ca fiind un medicament eficient și sigur pentru tratarea noului coronavirus.

Nesfârșitele probleme penale ale lui Gigi Becali

  • În luna mai 2013, Gigi Becali a fost condamnat în dosarul „Valiza”: 3 ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită și fals.
  • În dosarul schimbului de terenuri cu MApN a primit 2 ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și continuată.
  • În cazul sechestrării hoților care îi furasera mașina, Becali a fost condamnat la 3  ani de închisoare cu suspendare, pentru sechestrare de persoane).

Gigi Becali a fost eliberat condiționat după ce a ispășit un an și 10 luni de închisoare, din pedeapsa de 3 ani și 6 luni rezultată prin contopirea celor trei pedepse.

Ulterior, latifundiarul din Pipera a fost anchetat pentru modul în care a câștigat zile de permisie, dar și pentru felul în care a îndeplinit condițiile eliberării condiționate. Au existat mari suspiciuni că nu ar fi scris el, în închisoare, cărțile care au fost prezentate magistraților pentru a putea fi lăsat în libertate înainte de termen. O carte însemna scăderea a 30 de zile de închisoare.

În noiembrie 2019, DNA anunța oficial că Gigi Becali și unul dintre nepoții săi, Vasile Geambazi, erau urmăriți penal pentru spălare de bani, într-o afacere cu drepturile litigioase ale unui teren cumpărat în Voluntari. Clanul Becali a achiziționat terenul cu un milion de euro, dar a cerut despăgubiri de la statul român în valoare de 20 de milioane de euro! Complice i-a fost uni evaluator desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). În acest dosar, patronul FCSB riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 12 ani.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Calendarul sinucigaș al lui Stanoevici

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Nu mai scăpăm de pușcăriasul ăsta ??..cine plua mea îl ține în brațe ??..o jigodie,un escroc,un bou,un căcat ,un infractor,un analfabet,un hoț… ăsta trebuie judecat pentru trafic de carne vie !!…da ,da ..ce face el cu oamenii asta se cheamă …a ajuns cretinul asta sa facă trafic cu jucători…exact că în evul mediu când portughezii vindeau in piețe sclavii negri de prin africa….este i rușine de om,..cum îi permite legea unui pușcăriaș să facă ceea ce face acest avorton genetic..??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -