România se numără printre țările care au trimis cei mai mulți mercenari să lupte de partea Ucrainei și împotriva Rusiei, acuză oficial Moscova, prin generalul maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării. Informația a fost preluată și difuzată chiar de agenția de presă a Kremlinului, TASS.
Potrivit rușilor, până acum au venit să lupte în rândurile armatei ucrainene un număr de 6.824 de mercenari străini. Cel mai numeros contingent este furnizat de Polonia – cu 1.717 militari. Urmează apoi un grup de 3 țări – SUA, România și Canada – care furnizează, împreună, circa 1.500 de mercenari. Marea Britanie și Georgia au furnizat, fiecare, până la 300 de combatanți. Un număr de 193 ar fi venit din acele regiuni ale Siriei controlate de Turcia, a mai acuzat Konașenkov. “Regimul naționalist de la Kiev a angajat în total 6.824 de mercenari străini din 63 de țări, de când a început operațiunea specială militară”, a afirmat generalul rus.
Informația este una de-a dreptul surprinzătoare în ceea ce privește România – una din țările care s-au manifestat cel mai discret până acum. În timp ce alte țări au avut o atitudine zgomotoasă și vizibilă, Bucureștiul s-a mărginit la reacții oficiale reținute.
Cehii au trimis Ucrainei tancuri și alte vehicule blindate, slovacii au trimis singura baterie antiaeriană S-300, în timp ce polonezii au livrat rachete antitanc, sisteme antiaeriene și, s-a spus în ultima lună, chiar aproximativ 100 de tancuri T-72, arătându-și disponibilitatea să dea Ucrainei și 28 de MiG-29. Polonezii au avut și o atitudine diplomatică foarte combativă, iar președintele țării a vizitat Kievul, alături de omologii săi din țările baltice, ca să-și arate suportul față de Ucraina.
În acest timp, despre ajutorul militar românesc nu s-a spus mai nimic – poate și pentru că armata României e foarte slab echipată și nu prea are ce livra. Până acum, în mod oficial, s-a vorbit doar despre niște căști și veste antiglonț.
Bucureștiul, acuzat că a trimis experți care să opereze un centru de monitorizare al NATO la Odessa
În schimb, există unele semnale că Guvernul de la București este mult mai implicat la un alt nivel, mult mai discret. RIA Novosti, o altă agenție de presă a Rusiei, a acuzat de curând România că a trimis la Odessa specialiști IT pentru a lucra într-un „grup secret al NATO de monitorizare”.
Articolul din RIA Novosti, care invoca informatori din armata Ucrainei, pretindea că echipamentele NATO operate de experții români la Odessa ar detecta coordonatele exacte ale oricărei nave din Marea Neagră pe o rază de până la 200 de kilometri.
„Instructorii NATO s-ar putea ascunde în Mariupol, crede Duma de Stat. Potrivit lor, sarcina grupului este de a împiedica debarcarea trupelor rusești și de a da locația navelor rusești pentru a ținti rachetele ucrainene Neptun. Săptămâna trecută, armata rusă a distrus un centru de colectare și instruire a mercenarilor străini în apropierea satului Krasnoselka, lângă Odesa – potrivit Ministerului Apărării, acesta a fost lovit cu rachete Bastion de înaltă precizie“, se mai scria în articolul respectiv.
Deocamdată, autoritățile române n-au avut nicio reacție oficială la acuzațiile aduse de Ministerul Apărării de la Moscova.
Putun s-a bazat pe informații nu prea bune până acum.