sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăMainCele 23 de companii municipale lăsate “moștenire” de Firea au 6.400 de...

Cele 23 de companii municipale lăsate “moștenire” de Firea au 6.400 de angajați și generează cheltuieli uriașe

-

Cele 23 de companii municipale lăsate moștenire de Gabriela Firea lui Nicușor Dan, la București, numără aproape 6.400 de angajați și generează pierderi de zeci de milioane de lei, relevă o analiză făcută de Anca Olteanu în ziare.com. Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, 13 din cele 23 de companii au generat în 2019 pierderi de 53 de milioane de lei. Alte 10 companii au avut, în total, profit de 12 milioane de lei. În total, însă, paguba este de zeci de ori mai mare, pentru că subvențiile Primăriei alocate anual acestor firme sunt de sute de milioane de lei.

Scopul declarat pentru care au fost înființate în 2017 aceste companii, acela de a ieftini serviciile pentru bucureșteni și de a face profit, a fost ratat. În spatele acestui pretext s-a ascuns repetarea modelului Voluntari la o scară mult mai mare: crearea unor posturi pentru clientela clanului Firea – Pandele și pentru oamenii fideli PSD. Disipate în zeci de direcții, cheltuielile devin, de asemenea, foarte greu de controlat și monitorizat.

Nu atât pierderile înregistrate (câteva zeci de milioane de lei la un buget al Bucureștiului de 4,5 miliarde nu înseamnă mult) sunt o problemă, cât sumele foarte mari pompate anual de Primărie în aceste companii pentru a le asigura bugetul.

Ziaristii.com vă prezintă două studii de caz, pentru a exemplifica situația.

- Advertisement -

Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București are capital subscris vărsat (de la Primărie) de 70,1 milioane lei. În 2019 a avut 219 angajați, înregistrând pierderi de 15,26 milioane de lei, la care se adaugă datorii de 13,95 milioane.

La Compania Municipală Pază și Securitate București, singure salariile angajaților (fără a pune la socoteală și alte cheltuieli) au depășit, în 2019, totalul veniturilor! Încasările totale au fost de 20.357.770 lei, iar salariile angajaților au fost de 21.336.430 lei. Compania are 741 de angajați.

În final, după ce s-au adăugat și alte cheltuieli de funcționare, pierderile CMPSB s-au ridicat, anul trecut, la 5.374.900 lei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -