Ministrul Năsui taie 39% din șefimea de la Ministerul Economiei. Numărul angajaților se reduce, în total, cu 30%

0
7791
Claudiu Năsui își pune în cap toate partidele prin restructurarea Ministerului Economiei. FOTO: Inquam Photos

Mult-așteptata reformă a unuia dintre cele mai anchilozate ministere, cel al Economiei, se va produce în perioada următoare. Ministrul Claudiu Năsui a anunțat miercuri că schema de personal de la minister se va reduce cu 30%, iar numărul șefilor va scădea cu 39%, transmite Agerpres.

Năsui spune că aceasta va fi una din cele mai masive restructurări petrecute la instituțiile de stat în ultimele decenii. Rămâne de văzut dacă ministrul va fi și lăsat să ducă la capăt dureroasa operațiune, pentru că toate partidele politice și-au plantat, de-a lungul anilor, clientela în acest minister, schema de personal adăpostind nenumărate persoane care n-au obiectul muncii, dar ridică lunar salarii foarte bune.

Ministrul a explicat pe Facebook demersul în urma căruia e de așteptat să fie linșat din nou mediatic, la posturile TV ale oligarhilor. El a explicat că statul român și-a supradimensionat numărul de angajați pentru a putea acoperi sinecuri politice: “Sunt efectiv sute de astfel de structuri înfiinţate doar pentru a da posturi de conducere unor personaje conectate politic şi pentru a salariza activ de partid“.

La Digi24, Năsui a explicat cum va decurge reorganizarea: „Unii sunt redistribuiți pe alte posturi, unii vor trebui să dea concurs, cand sunt mai multe cereri pe mai puține locuri, iar unii pot intra in corpul de rezervă al funcționarilor publici. Selecția se va face prin concurs. Desființăm departamente care nu au avut utilitate în ultimii 30 de ani și pentru cele pe care le menținem acolo se va da concurs“.

În acest moment, Ministerul Economiei funcționează cu o organigramă de 839 de posturi, din care 123 sunt în rețeaua economică externă.

De ce a decis Claudiu Năsui să intre „cu tancul“ în schema de personal a Ministerului Economiei

Ministerul Economiei va fi reformat, într-unul dintre cele mai importante eforturi de tăieri de posturi din rândul instituțiilor statului din ultimii zeci de ani.

Reducem 39% din funcțiile de conducere și 30% din cele de execuție, printr-un plan pe care l-am pus la punct săptămânile acestea.

Actualul minister al economiei este rezultatul multiplelor despărțiri și comasări de ministere. Ministere inutile create numai pentru a oferi sinecuri în negocieri politice. De aceea, ministerul economiei a ajuns să aibă foarte multe structuri și, mai ales, foarte mulți șefi.

Statul român e masiv supra-dimensionat. Mai grav, în ultimii ani numărul de bugetari și de instituții noi în România a tot crescut. De ce? Pentru că fiecare politician a vrut să-și crească puterea, posturile și bugetul la dispoziție pe spatele contribuabilului.

De aceea cheltuielile statului au tot crescut. De aceea am ajuns să avem mii de structuri, instituții și agenții inutile. Le cunoaștem bine pe câteva dintre ele: institute ale levantului, academii de cercetare, agenții fără număr și pentru orice motiv, etc. Sunt efectiv sute de astfel de structuri înființate doar pentru a da posturi de conducere unor personaje conectate politic și pentru a salariza activ de partid. Toate acestea din banii noștri.

A venit vremea să reformăm acest stat. Nu este nevoie de atâția șefi și directori în Ministerul Economiei. Avem nevoie de un stat mic și concentrat pe ce trebuie să facă. Unul care să genereze cheltuieli mai mici pentru contribuabili și birocrație mai puțină. Prin această reorganizare reducem funcțiile redundante și departamentele care nu și-au arătat niciodată utilitatea.

România va fi puternică în momentul în care politicienii realizează că banii contribuabililor sunt sacri. Nu avem voie să-i risipim. Mai ales când statul ne ia jumătate din salariu, iar asta fără să punem la socoteală TVA și accize. Dacă vrem să reducem povara fiscală, mai ales pe muncă, trebuie să reformăm statul și să îi reducem cheltuielile.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Victimizare nerușinată la Antena 1: „Aştept să mă omoare cineva pe stradă… să-mi dea c-un bolovan sau c-un cuţit la gât… să ne omoare copiii”

* Noul CNA, amendă-record pentru Antena 1! Sorin Ovidiu Bălan trata abject o amenințare cu moartea: „Așa se iubesc ei”. După 4 luni, bărbatul și-a omorât soția și pe fiul ei de 14 ani în curtea bisericii

* EDITORIAL GRIGORE CARTIANU. Tavarăș Cozmin, am găsit noile construcții ilegale de pe plaja din Mamaia! E și mai grav: sunt castele, nu hoteluri!

* Robert Negoiță reîncepe „Borduriada” în Sectorul 3! El schimbă bordurile pe care le mai înlocuise în 2014 și 2018

* La PNL Timiș, adepții lui Cîțu au schimbat yalele de la intrare, iar cei ai lui Orban au rămas pe-afară! Deputat: „Partid luat captiv de niște primitivi!“

* Omagiu penibil adus de un deputat USR „propagandiștilor roșii” Gâdea – Ciutacu – Bahmuțeanu – Dana Budeanu, care o linșează pe Clotilde Armand

* AUR s-a făcut de râs în Moldova: a luat sub 0,5%! Moldovenii au fost mai deștepți decât românii: au înțeles câte parale fac provocatorii de pe orbita Rusiei

* Maia Sandu începe revoluția în Moldova: imunitatea parlamentară va fi desființată, averile hoților vor fi confiscate. Reforma instituțiilor se va face cu experți străini

* Revoltă anticomunistă în Cuba. Președintele țării asmute populația împotriva protestatarilor: „Toți comuniștii să iasă pe străzi! Să înfrunte provocările într-un mod hotărât, ferm și curajos! Ordinul de luptă a fost dat: în stradă, revoluționari!”

* VIDEO. CFR Cluj s-a chinuit îngrozitor să elimine campioana Bosniei. A fost salvată de noua regulă a UEFA și de golul minunat al lui Chipciu, în minutul 118. Urmează stânca Gibraltarului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here