duminică, mai 26, 2024
AcasăLumeaRevoltă anticomunistă în Cuba. Președintele țării asmute populația împotriva protestatarilor: "Toți comuniștii...

Revoltă anticomunistă în Cuba. Președintele țării asmute populația împotriva protestatarilor: „Toți comuniștii să iasă pe străzi! Să înfrunte provocările într-un mod hotărât, ferm și curajos! Ordinul de luptă a fost dat: în stradă, revoluționari!”

-

Se mișcă și Cuba! Mii de localnici au ieșit duminică pe străzile unui orășel din apropierea capitalei Havana, pentru a protesta față de Guvern. Este o mișcare inedită pentru o țară care de 60 de ani trăiește în dicatura comunistă.

Manifestanții, în majoritate tineri, au mărșăluit pe străzile din San Antonio de los Baños, un oraș cu 50.000 de locuitori situat la 30 de kilometri de Capitală, și au strigat „Patrie și viață” (după titlul unui cântec), „Jos dictatura!”, „Libertate” și „Nu ne e frică!”.

Președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, a instigat populația la război civil. El amorsează un fel de „mineriadă” cubaneză, chemându-i pe „oamenii de bine” să-i pună cu botul pe labe pe „provocatori”.

Exasperați de criza economică, mii de cubanezi au manifestat duminică în toată țara, scandând „Libertate!” și „Jos dictatura!”.

Protesul a început la San Antonio de los Baños, dar ulterior au început să se strângă protestatari și la Havana. Potrivit imaginilor difuzate de agențiile de presă, s-au făcut arestări.

Contramanifestația lui „Ion Iliescu al Cubei”

La scurt timp după izbucnirea protestelor anti-guvernamentale, în capitala Havana a fost organizată o contramanifestație, în sprijinul guvernului președintelui Miguel Diaz-Canel. Acesta și-a chemat susținătorii să riposteze în stradă, transmite Agenția France Presse (AFP), citată de Agerpres. O adevărată instigare la război civil, similară celor lansate de Ion Iliescu în 1990-1991 și concretizate prin sinistrele mineriade.

- Advertisement -

„Ordinul de luptă a fost dat: în stradă, revoluționari!”, a îndemnat, într-o intervenție televizată, președintele cubanez. El a acuzat „mafia cubanezo-americană” că se află în spatele acestei revolte.

„Facem apel la toți revoluționarii din țară, toți comuniștii, să iasă pe străzile unde vor avea loc aceste provocări, acum și în zilele următoare! Și să le înfrunte într-un mod hotărât, ferm și curajos!”, a adaugat Miguel Diaz-Canel.

Miguel Diaz-Canel

Duminică spre seară, mai multe grupuri de susținători comuniști s-au adunat în diferite locuri din cHavana, pregătindu-se pentru o acțiune de forță.

- Advertisement -

Difuzate masiv pe rețelele de socializare, protestele anti-guvernamentale au început spontan duminică dimineața, un eveniment extrem de rar în această țară condusă de Partidul Comunist și în care singurele adunări autorizate sunt cele ale partidului.

Mii de cubanezi au manifestat duminică împotriva Guvernului pe străzile din San Antonio de los Banos, un orășel cu 50.000 de locuitori, situat la 30 de kilometri de Havana. Manifestanții, în majoritate tineri, au mărșăluit scandând „Jos dictatura!” și „Nu ne este frică!”.

„Libertate!”, au mai scandat alte câteva sute de cubanezi la Havana în diferite mitinguri, în care au avut loc ciocniri între manifestanți și polițiști, care au folosit gaze lacrimogene.

Diaz-Canel: „Suntem mulți gata să ne dăm viața pentru această revoluție, iar eu sunt primul!”

Cel puțin 10 persoane au fost arestate și mai mulți ofițeri de poliție au folosit bastoane din plastic pentru a lovi protestatarii, în timp ce au fost desfășurați un număr mare de militari și polițiști.

Președintele Miguel Diaz-Canel s-a deplasat duminică la prânz în orașul San Antonio de los Banos, însoțit de activiști de partid care au mărșăluit scandând „Trăiască Cuba!” și „Trăiască Fidel”. De-a lungul traseului său, localnicii au continuat să protesteze împotriva crizei economice.

Pandemia de Covid-19 a cufundat Cuba într-o gravă criză economică, cea mai gravă din ultimii 30 de ani, exacerbând lipsa de alimente și medicamente și generând tulburări sociale puternice.

Dificultățile economice au determinat autoritățile să întrerupă furnizarea de curent electric timp de câteva ore pe zi.

„Situația energetică pare să fi încălzit unele spirite aici”, a declarat presei Miguel Diaz-Canel. El a pus criza pe seama embargoului impus de SUA încă din 1962.

„Dacă vreți ca poporul să o ducă mai bine, ridicați mai întâi embargoul!”, a strigat Diaz-Canel către americani.

”Există o mafie cubanezo-americană care plătește foarte bine pe rețelele de socializare. Ea s-a folosit de pretextul situației din Cuba și a chemat la manifestații în toate regiunile țării”, a mai spus președintele țării insulare din Marea Caraibelor.

Miguel Diaz-Canel a recunoscut că „oamenii au venit să-și exprime nemulțumirea”, dar i-a numit „revoluționari dezorientați”.

Dar „suntem mulți care suntem gata să ne dăm viața pentru această revoluție, iar eu sunt primul!”, a vituperat președintele cubanez.

Cuba în era post-Castro

După plecarea de la putere a dictatorului Fidel Castro, conducerea țării a fost preluată de fratele acestuia, Raul Castro.

Ajuns la vârsta de 90 de ani și cu Fidel Castro mort între timp, Raul Castro s-a retras de la putere în luna aprilie a acestui an. La Congresul Partidului Comunist Cubanez, el i-a predat ştafeta preşedintelui Miguel Diaz-Canel, care are 60 de ani. A fost un moment istoric pentru insulă şi pentru locuitorii săi. Marea lor majoritate nu au cunoscut altă familie conducătoare decât cea a celebrilor revoluţionari care au nenorocit Cuba.

Cuba a început unele reforme timide încă din vremea lui Raul Castro, deschizând în special calea pentru privatizare, însă nu a fost vorba de reforme radicale, iar viața locuitorilor nu s-a schimbat prea mult.

Pe străzile Havanei, rămase fără turişti din cauza pandemiei, cubanezii sunt preocupaţi mai degrabă de penuria alimentară, de cozile din faţa magazinelor şi de inflaţia vertiginoasă, provocată de renunţarea la sistemul cu două monede, unic în lume. Reforma a eliminat peso-ul cubanez convertibil (CUC), aliniat cu dolarul american şi lansat în 1994 pentru a însoţi şi ulterior a înlocui această deviză, şi a lăsat în vigoare doar peso-ul cubanez (CUP), care valorează de 24 de ori mai puţin.

Așa se face că, în ultimele luni, Cuba cunoaşte o nemulţumire socială inedită, sub impulsul recentei introduceri a internetului mobil.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Partidul Maiei Sandu amuțește Moscova: 52,72%! Va avea 60% din Parlament. S-au numărat 99,86% din voturi. Dodon și Voronin au strâns abia 27%

* AUR s-a făcut de râs în Moldova: a luat sub 0,5%! Moldovenii au fost mai deștepți decât românii: au înțeles câte parale fac provocatorii de pe orbita Rusiei

* Benone Sinulescu a fost găsit căzut în casă. Acuzații grave: „Se stinge fără ajutor. E o atitudine medievală!”

* Lașitate: tot grupul PSD a fugit din Parlamentul European la moțiunea privind condamnarea legii anti-LGBTQ din Ungaria

* Omagiu penibil adus de un deputat USR „propagandiștilor roșii” Gâdea – Ciutacu – Bahmuțeanu – Dana Budeanu, care o linșează pe Clotilde Armand

* Medic din Iași despre colegul său conspiraționist: „A încălcat Jurământul lui Hipocrate. Medicii trebuie să-i educe pe oameni în pandemie”

* Comisia Europeană: România are cea mai mare creștere economică din UE în 2021 – 7,4%. Urmează Irlanda, cu 7,2%

* Primul mesaj al soției președintelui asasinat: „Au intrat în casă și l-au ciuruit. Jovenel n-a apucat să spună niciun cuvânt”

* Puștiul român care uimește planeta: la 16 ani, bate recorduri mondiale și câștigă titluri europene la înot. „Când accelerează, ceilalți par că rămân pe loc”

* Patru finale grozave în acest weekend: Anglia – Italia, Brazilia – Argentina, Djokovici – Berrettini, Barty – Pliskova. Patru campioane mondiale la fotbal, doi lideri planetari la tenis

- Advertisement -

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -