Rareș Bogdan a greșit. Poți înghiți broasca râioasă, dar nu spune că e gustoasă!

24
8601

Rareș Bogdan a avut o noapte grea și o zi și mai grea. Amândouă, nemeritat de grele, după efortul enorm pe care fostul realizator TV l-a depus în campania electorală. Succesul istoric al PNL – locul 1 pentru prima dată în cei aproape 30 de ani postcomuniști – este, în bună măsură, și succesul lui Rareș Bogdan.

Dar Rareș a greșit în emisiunea de la Antena 3. A greșit și față de alegătorii săi, și față de PNL. Dezamăgindu-i pe primii, a creat o dificultate partidului. Și astfel a stârnit un tsunami de mesaje la adresa sa, de la cele dojenitoare la cele radicale.

Vestea bună e că în politică o greșeală poate fi recuperată și transformată în avantaj. Vestea proastă e că electoratul de dreapta e foarte pretențios, nu acceptă compromisuri. Dacă-l dezamăgești, își caută alt partid de dreapta sau nu mai vine la vot. Din păcate.

Rareș Bogdan nu a greșit mergând la Antena 3. Nu a greșit nici măcar mergând la emisiunea Gâdelui voiculescian, în condițiile în care zice că n-a știut că există o decizie a Biroului Politic Executiv al PNL, din 1 aprilie, de a boicota respectiva emisiune. Decizia a fost luată după comportamentul abject al haitei Gâdea-Badea-Ciuvică față de unii invitați liberali, culminând cu linșarea lui Ionel Dancă sub amenințarea evacuării cu bodyguarzii.

Despre toate aceste mizerii și linșaje, în mod sigur, Rareș a știut, pentru că era ziarist și făcea emisiuni excelente la Realitatea TV, în care dezbătea asemenea subiecte.

Episodul Ionel Dancă

 

A mai fost și campania electorală, în care linșajele s-au întețit, iar Rareș a fost batjocorit. Campionul batjocurii: Mircea Badea.

Nu i se poate reproșa lui Rareș Bogdan că a trecut peste batjocura de tip Mircea Badea, peste diversiunile lui Gâdea sau înjurăturile lui Ciuvică. Dacă vrei să convingi electoratul Antenei 3 că nu ești #extraterestru sau #balaur-cu-șapte-capete, nu strică să intri în Castelul Căpcăunului.

Și atunci, unde a greșit Rareș Bogdan?

Marea lui eroare a fost că l-a lingușit pe Căpcăun. Pur și simplu, de neînțeles. Pur și simplu, prea mult. O dată, de două ori, de cinci ori… Și totul, gratuit. Nu era nevoie de acele dulcegării, Gâdea oricum era excesiv de prietenos. Rareș Bogdan era primul liberal care călca în studioul Căpcăunului în ultimele două luni și jumătate. Gâdea i-ar fi pupat și tălpile lui Rareș. Nu era necesar ca și Rareș să-i pupe tălpile lui Gâdea. În primul rând, pentru că tălpile lui Gâdea sunt reci, solzoase, de reptilă hrănită cu hoituri la curtea Varanului.

Am urmărit cu atenție înregistrarea emisiunii. Și am notat principalele momente de slăbiciune ale lui Rareș. Merită să le survolăm împreună. Și Rareș merită să le (re)vadă. Va ști ce să nu mai facă data viitoare.

 • Gâdea se lansează într-o teorie alambicată, apoi întreabă: „Am înțeles corect sau nu?”. Rareș, generos, răspunde: „Păi, sunteți un om cu experiență în presă și sunteți un analist foarte bun. Ați înțeles corect în proporție extrem de mare”.
 • Mai la vale, zice Rareș: „Eu am spus-o și o repet, iar dvs. ați analizat de nenumărate ori, împreună cu specialiști, datele economice…”
 • „Dacă vom sta de vorbă – și eu, și alți reprezentanți ai PNL – cu dvs. și cu colegii dvs, nu vom arăta cu degetul…”
 • „În campaniile electorale prezidențiale, pe care le-ați analizat, le-ați prezentat de-a lungul timpului, dvs. la «Sinteza zilei», colegii dvs.,…”
 • „Indiscutabil, scenariul prezentat de dvs. este unul… poate fi perfect real, dar ar fi unul pur politicianist din partea celui care l-ar alege”.
 • „Rămân astăzi liderul PNL cu cea mai mare cotă de încredere. Ultimul sondaj de opinie mi-a arătat că am crescut de la 28-30%, în urma campaniei electorale, la 36-37%. E o cotă de încredere extrem de mare, mai ales că încă nu am notorietatea liderilor tradiționali – nici a domnului Ponta, nici a domnului Cioloș, nici a domnului Iohannis, nici a celor care au guvernat România în ultimul timp, nici măcar a dvs., care aveți peste 90%, sau a colegului dvs. Badea. Eu aveam 64% notorietate în momentul intrării în campanie, în momentul ăsta am 73%, dar cu o cotă de încredere foarte mare, deci mai pot să cresc de acolo”.
 • „Consider că dialogul și prezentarea argumentelor sunt singurele căi prin care putem să ne normalizăm și prin care putem să consolidăm democrația românească. De asta vă spun că sunt onorat și vă mulțumesc că m-ați invitat pentru a sta de vorbă cu dvs., din respect față de dvs. și față de simpatica dvs. producătoare, celebra Mihaela, și față de telespectatorii dvs. Pentru că să știți că între telespectatorii dvs. sunt o mulțime care au votat PNL – și nu sunt puțini, domnule Gâdea”.

  Gâdea a speculat prompt complimentul lui Rareș
 • „Vă mulțumesc mult, domnule Gâdea. Îi salut încă o dată pe telespectatorii dvs., în fața cărora mă voi exprima ori de câte ori voi avea ocazia, pentru că îi respect…”
 • „Sper ca toate negocierile să continue în această noapte și, repet – pentru că este familiar telespectatorilor dvs., dumneavoastră, echipei – să luăm exemplul din martie 2012. Este un exemplu elocvent, momentul în care s-a început negocierea și s-a instalat pe 7 mai 2012 Guvernul Ponta, în urma căderii Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu. S-a negociat până în ultima clipă și Guvernul a trecut cu 3 voturi, din care 5 au fost aduse de către un important lider al PSD în ultimul moment”. (Nostalgie după USL? Celebrarea înlocuirii Guvernului MRU cu sinistrul Guvern Ponta? Nu e bine!)

Episodul Gâdea – Rareș Bogdan

Ca un bonus, Rareș Bogdan pronunță des – mult prea des – numele lui Gâdea, în emisiunea lui Gâdea. Iarăși gratuit.

 • „În cazul în care noi, domnule Gâdea…”
 • „… se pierde o mare oportunitate, pentru că, domnule Gâdea…”
 • „Da, domnule Gâdea, am spus-o și repet…”
 • „Domnule Gâdea, bazinul Dreptei are în acest moment…”

Evident, fraza putea curge și fără „domnule Gâdea”, nu se pierdea nimic. Dimpotrivă, se câștiga enorm: erau mai puține riscuri de contaminare.

Orban: „Atitudine de dictator scos din minți”

Șocat de valul de mesaje care veneau spre el, prin Facebook, ca un val seismic înalt de zece metri, Rareș Bogdan a oferit publicului furios niște explicații. Bine a făcut că nu s-a ascuns în tăcere. Rău a făcut că nu și-a recunoscut eroarea.

Dacă ar fi revăzut emisiunea și și-ar fi învins orgoliul, nu s-ar fi limitat la explicații tehnice, ci ar fi bătut în retragere: OK, scuze, nu cred că a fost cea mai bună idee să merg la Gâdea și să-l tratez ca pe un om onorabil. Căci, da, nu e frecventabil. Așa a decis însăși conducerea PNL, în ședință solemnă, cu mai puțin de o lună înainte ca Rareș să fie anunțat cap de listă liberală.

Orban și rareș, în campanie

Așa a zis și Ludovic Orban, pe 29 martie: „Privitor la atitudinea grobiană, total lipsită de cei șapte ani de acasă, a realizatorului emisiunii de la Antena 3, Mihai Gâdea, nu vom sta cu mâinile în sân şi nu vom accepta această jignire faţă de un reprezentant al PNL şi, de fapt, faţă de toţi membrii şi simpatizanţii PNL. În cadrul reuniunii Biroului Executiv voi propune ca Partidul Naţional Liberal să boicoteze emisiunea lui Gâdea până când Gâdea îşi va cere scuze public pentru atitudinea complet lipsită de politeţe, de fair-play, de bun-simţ, ca să nu spun atitudinea de dictator scos din minţi de faptul că un reprezentant al PNL a spus un adevăr sau două adevăruri sau 10 adevăruri care l-au deranjat. Un asemenea comportament frizează lipsa de educaţie şi lipsa de acceptare a unei opinii diferite, care până la urmă fac parte din bagajul unui regim autoritar, a unui regim nedemocratic. Partidul Naţional Liberal, probabil, nu va mai trimite niciun reprezentat la emisiunea lui Gâdea, pentru că nu putem accepta să participăm la un simulacru de dezbatere. Acolo, în emisiunile lui Gâdea, am trimis reprezentanţi numai din respect faţă de cetăţenii români, nu din respect faţă de ceea ce se întâmplă acolo. Acolo sunt 6 oameni care toţi atacă reprezentantul PNL, care nu îl lasă să vorbească, care îl pun în situaţii dintre cele mai neplăcute şi care  se comportă ca un pluton de execuţie, şi nu ca un for de dezbatere”.

Trei zile mai târziu, Biroul Politiv Executiv al PNL a confirmat voința lui Orban: fără scuzele Căpcăunului, niciun liberal nu va mai participa la emisiunea lui Gâdea. Scuzele n-au venit, liberalii n-au mai călcat prin studioul lui Gâdea timp de două luni și jumătate, până când Gâdea a profitat că Rareș nu aflase despre decizia de boicot.

Condiții de participare la Antena 3

Nu sunt adeptul ideii de boicot absolut: noi, PNL, nu mergem niciodată la Antena 3. Anumite invitații ar trebui acceptate, dar selectiv și respectând câteva condiții.

 1. Nu orice PNL-ist poate participa la Gâdea, ci doar câțiva de pe lista scurtă a partidului, capabili să-l domine pe moderator (prin atitudine, caracter, bună-credință și cultură generală).
 2. Formatul dialogului să fie negociat în prealabil, astfel încât să nu te trezești între șase hăitași care te copleșesc prin agresivitate și tupeu.
 3. Reprezentantul PNL să vorbească pe limba sa, în dialectul partidului, nu pe limba lui Gâdea.
 4. O „rangă” dată la temelia Gâdelui, în direct, nu strică la impresia artistică (Ionel Dancă, Pavel Popescu, Cristian Băcanu, Dan Vîlceanu și Florin Roman și-au asumat asta, și n-au greșit).

Episodul Pavel Popescu

Rareș Bogdan a trecut cu brio de primele două puncte, dar s-a pierdut la 3 și 4. A vrut să pară bine-crescut, conciliant, pacificator, dar și-a înfuriat alegătorii cei mai radicali. Rareș face o eroare pe care au mai făcut-o și alții: îmbătat de succesul din 26 mai, crede că-și poate lărgi baza electorală curtând și telespectatorii Antenei 3. Un efort sublim, dar inutil! Pentru a convinge un „antenist” să te voteze, pierzi zece cetățeni care te-au votat deja. Apoi pierzi o sută, o mie. În final, pierzi tot.

Scrutinul din 26 mai a confirmat: votanții anti-Antena 3 (PNL, USR-PLUS, PMP) sunt mult mai mulți decât cei îndrăgostiți de Antena 3 (PSD, ALDE). E o utopie să crezi că-i poți avea și pe unii, și pe ceilalți. E o socoteală proastă să-i pierzi pe cei mulți (și cu principii) pentru a-i curta pe cei puțini (și cu multă ceață în cap).

Rareș Bogdan a fost vedeta primăverii politice călărind valul anti-PSD atât ca moderator (la Realitatea TV), cât și ca politician (la PNL). Și-a obișnuit publicul cu un mesaj radical. Și acum, dintr-o dată, devine prietenos cu inamicul?! Căci PSD = Antena 3 = Gâdea, să fie clar!

Publicul așteaptă pedepsirea ciordacilor anti-justiție și a găzarilor din politică, dar și a propagandiștilor minciunii! Înainte de a dori pace sub cerul patriei, votanții PNL vor dreptate până la capăt. Sigur că PNL nu are încă Guvernul, pentru că a câștigat doar niște europarlamentare. Publicul poate înțelege asta, poate avea și răbdare până în decembrie 2020, dar nu va înghiți coabitarea languroasă cu călăii de ieri, cu jihadiștii anti-justiție dinainte de 26 mai!

Bonus: episodul Porumbel – Radu Mihail (USR)

Știți ce e nedrept? Faptul că revolta publicului, declanșată de vorbele mieroase ale lui Rareș pentru Gâdea, a făcut să treacă neobservate mesajele politice bine plasate de proaspătul europarlamentar. Acesta chiar a dat la temelie PSD-ului la el acasă, în studioul Antenei 3. Dar cine a mai avut timp să observe așa ceva? Toată furia a fost atrasă de frățietatea nefirească dintre apărătorul Justiției și gardianul Corupției.

Luni seară, în emisiunea mult hulită, Rareș Bogdan a povestit ce i-au cerut zeci de mii de oameni în campanie și sute de mii pe Facebook: „Faceți orice, dacă e cazul – în mod figurat – înghițiți broaște, chiar râioase, după modelul Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase, și scăpați România din caracatița PSD!”

OK, poți înghiți broasca râioasă Gâdea, dar nu-i spune în direct că e gustoasă! Și nici că e frumoasă!

P. S. Rareș, lasă Antena 3 și hai să facem o emisiune la Nașul TV! Îți garantez că publicul n-o să-ți reproșeze nimic. Oamenii preferă un studio modest, cu restanțe la chirie, unei haznale de 5 stele!

Alte comentarii de GRIGORE CARTIANU:

* Dan Barna la Antena 3. O isterie gratuită

* Marș la pușcărie, nimicule!

Votăm și pentru arestarea lui Dragnea

24 COMENTARII

 1. Exceptional scris acest articol!!! Apreciez mult eleganta textului care incearca sa nu-l izbeasca cu raceala pe Rares, ci doar il dojeneste colegial, ca din partea unui om profund atasat cauzei opozitiei la PSD, ciuma rosie…Sper sa citeasca si Rares articolul. Eu una l-am criticat mai dur pe bietul Rares, pe care, cu toate meritele lui, il consider atins de oboseala pana la accente psihopatice si l-as sfatui sa se odihneasca si, fie sa renunte la politica, fie sa se pondereze, pentru ca are niste impulsuri exagerate si acestea il vor pierde. E un copil rasfatat care crede ca e iubit, dar de fapt, nu e constient de uriasa responsabilitate de a crea iluzii in milioane de suflete!!! Pentru asta trebuie sa fii mult mai matur. Ori el este ca un adolescent NESTRUNIT. Imi plac luptatorii dar nu cei care se compromit jalnic.

 2. L-am sustinut orbeste pe Rares Bogdan punandu-mi in cap de multe ori familia, colegii, prietenii etc, si nu regret, dar…tare ma tem ca R.B. o va lua pe tobogan in jos. Mie mi-e teama ca si la motiune s-a simtit vantul de la antena3, unde, din pacate am vazut cea mai clara mostra de servilism (?). si ca un ps: incerc sa „analizez’ mai in profunzime sensul semantic al sintagmei „narcisism”, care poate aluneca f. usor spre „cultul personalitatii”…in rest, raman alaturi de el, de Rares Bogdan…

 3. Ma asociez celor spuse de Adriana Negruti despre articolul acesta scris de Grigore Cartianu, convingator, desi nu am vazut emisiunea. Dar si despre excesele lui Rares Bogdan, pe care l-as sfatui sa se mai crute, sa se mai linisteasca, din mai nulte motive.
  In primul rand, sanatatea. In al doile rand, e prea mult. Pe unii din PNL ii va deranja, il vor crede prea ambitios, isi simt comoditatea sau scaunele amenintate. Deja, se pare ca au inceput sa reactioneze.
  Si unora inafara li se va parea exagerat, il vor interpreta ca fiind un ambitios care vrea sa urce cam prea rapid, si mai sus.
  Iar altii, precum Cristoiu, pentru a crea dzbinare in PNL se folosesc de el, raspandind zvonuri despre eventuale locuri care i se cuvin, de la cel al lui Orban, pana la Iohannis.
  Este adevarat ca el este tipul de om de care avem multa nevoie: patriot, energic, care se daruieste total. Dar toate acestea trebuiesc administrate cu atentie, pentru a nu fi risipite sau intoarse impotriva lui.
  Rares Bogdan nu trebuie sa le faca jocul. Dar nu iesind si negand fara convingere, ci fiind mai rezervat, mai calculat.

 4. NU AM VOTAT PNL STIAM DE RARES CA ESTE NAIV SI NU-L SUSPECTAM DE PREA MULTA SINCERITATE ROMANII TREBUIE SA INTELEAGA SA NUM AI VOTEZE PARTIDE SI OAMENI VECHI CARE S-AU PERINDAT DE-A LUNGUL ACESTOR 30 DE ANI IN POLITIC TOTI AU AVUT UN SINGUR SCOP AVANTAJELE MATERIALE.CIORDEALA ETC NU IAU INTERESAT CA POPORUL SA O DUCA MAI BINE ,CA ROMANIA SA DEVINA MAI PROSPERA AM VOTAT USR-PLUS EI SE LUPTA SA FACA CEVA ESTE UN PARTID NOU DE ASTA ARE NEVOIE TARA DE PARTIDE SI OAMENI NOI

 5. Inca ceva: articolul este bun, criticile sunt sustinute de dovezi clare, sunt blande, facute cu bune intentii, prietenesti, iar Rares B va intelege si va asculta sfaturile .
  Dar ce este cu adevarat exceptional, iesit din comun este titlul. Expresia „POTI INGHITI BROASCA RAIOASA, DAR NU SPUNE CA E GUSTOASA” e geniala!
  Eu nu am mai intalnit-o, daca e a d-lui Cartianu, merita multe felicitari!

 6. Domnule Cartianu, poate o sa-i transmiteti lui Rares Bogdan si observatia mea, care îl poate ajuta sa nu-si piarda o parte dintre simpatizanti.
  Spuneti-i,va rog, tânarului penelist ca Silviu Manastire nu-i face niciun bine atunci când zi de zi loveste în Barna nonstop si concomitent, pe Rares îl curteaza în mod exagerat. Se vede de la o posta ca moderatorul de la B1 nu este impartial, ca-l favorizeaza pe Rares, demonizându-l în mod nedrept pe Barna si asta este cu siguranta în dezavantajul prietenului dv.
  În rest, va felicit si eu pentru acest text reusit, am stiut întotdeauna ca sunteti un jurnalist talentat, cu suflet mare si cu mult bun simt. Pacat ca nu sunt multi jurnalisti ca dv. în biata noastra mass-media.

 7. Personal, consider ca n-ar trebui sa despartim momentul aparitiei telefonice a lui Rares Bogdan la emisiunea lui Gadea, de circumstantele motiunii de cenzura de a doua zi. Rares Bogdan, in esenta, a acceptat deliberat sa discute si sa inghita broaste pentru psdisti, pentru ca daca se ducea la Digi24 si spunea ce-a spus la a3, ar fi avut mult mai putina credibilitate pentru diversi parlamentari psd-alde, al caror vot il cerea opozitia la motiune a doua zi. Mi se pare foarte nedrept sa-i aruncam cu laturi in cap, cata vreme nu tinem cont de toate circumstantele. De aici si respectul, politetea pe care le arata, care poate fi inteleasa perfect si in nota parodica, tocmai prin insistenta, insa uitam ca suntem neamul lui Caragiale si-avem ”O scrisoare pierduta”, plina de ”onorabili” si ”stimabili”, ne ducem numai dupa aparente si dupa prime impresii. Cu toata aceasta broasca pe care-a inghit-o bietul Rares Bogdan, totusi PNL si USR au refuzat sa faca si compromisul mare, respectiv sa-i puna la dispozitie lui ponta alegerea prim-ministrului. Urmarea : ponta nu a livrat, motiunea a picat.

 8. Legat de felul in care s-a umilit, (ca asta a facut) Rares Bogdan in fata lui Gadea, (ce nume predestinat!), s-a spus totul in articolul de fond al d-lui Cartianu si orice comentariu in plus, ramane in plus. Prin urmare acum si aici incerc sa atrag atentia asupra a ceva ce nu pare sa fie sesizat de catre cei doi poiticieni in discutie, Barna si Rares Bogdan. Cred ca politicieni ca Barna si Rares Bogdan care au atras atentia electoratului bine intentionat si educat, gresesc enorm incercand sa castige si increderea consumatorilor de antenna 3. Pentru cateva posibile voturi anteniste, ei vor pierde mult mai multe din zona lor de sustinere. Eu traiesc in Canada si sa stiti ca si aici ne-am mobilizat masiv pe 26 mai cand am votat PNL si USR-Plus intr-o majoritate covarsitoare. Din pacate, prin cele trei faze, Barna la antenna 3, Barna-Ponta Bruxelles, Rares Bogdan- Gadea, va spun ca absolut toti cei din comunitatea romaneasca din zona Waterloo/Kitichener/Toronto cu care am intrat in ultimele zile in contact si-au aratat indignarea fata de comportamentul celor doi, de dupa alegeri. Se simt inselati, tradati; mi-au marturisit ca nu vor mai merge la vot in veci. Au facut sute de km ca sa ajunga la consulat ca sa sustina niste oameni care pareau determinati sa scoata tara din mizeria in care zace de 30 de ani, ca sa constate acum ca pe sub masa, se imbratiseaza cu „the evil one!” – I-am citat!

  Romanii curati vor o desprindere completa de gunoaiele comunistoido-mafiote. Nu vor sa mai vada asocieri, aranjamente cu nimeni din zona compromisa. Nu mai au niciun fel de toleranta fata de sintagma, „te faci frate cu dracu’ pana treci puntea!”. Nu, ei vor curatirea terenului mlastinos cu oameni destoinici, hotarati, cinstiti, onesti, DEMNI, iubitori de neam si tara chiar in conditiile unor eforturi mari si costisitoare.
  Asadar, daca politicienii din opozitie continua sa faca gesturi de genul celor mentionate mai sus, vor fi primii vinovati de mentinerea bolii rosii in viata Romaniei. Sunt convins ca dezamagirea traita de romanii din Canada este traita si de cei din diaspora europeana.
  Rares Bogdan de pilda, a fost oricum privit cu o circumspectie destul demare dupa momentul critic de la Realitatea tv cand revenirea lui pe post a surprins in mod neplacut propria audienta si mai mult decat atat, cand ii mangaia crestetul lui Gusa in conditiile in care prietenii lui jurnalisti, (Cartianu, Ciocazanu etc), solidarizandu-se cu Bogdan, isi aratasera sprijinul refuzand sa mai participle la emisiiunile realitatii tv.

  • Ceea ce spuneti este corect, insa asupra concluziei la nervi – NU MAI VOTEZ, sper sa revina oricare dintre cei care acum ar crede ca e o tampenie sa votezi pentru tara ta. Va atrag atentia la modul cel mai serios ca repetati greseala din decembrie 2016, cand unii romani s-au p…t pe el de vot, si-avem psd-alde-udmr si draknea, pana acum 3 saptamani, de nu mai scapam de ei! Probabil ca nici in 2016 n-ati votat, si-ar trebui sa va multumim si voua pentru aceasta nenorocire in care posibil sa stam inca un an jumate! Oricand ai cu cine vota, insa daca in oferta electorala vrei sa fie sfinti sau oameni aproape perfecti, s-ar putea sa faci un rau mare tarii tale prin decizia de a nu vota. Chiar ma deranjeaza ca oameni care n-au votat in decembrie 2016, se ridica acum drept modele de civism, si critica ei si infiereaza cu manie proletara. Sper ca la un moment dat sa gasim timp si pentru a discuta fara patima despre aceasta paguboasa atitudine : sunt dezamagit, n-am cu cine vota, da-i dracu p-aia!

   • N-ai inteles nimic din ce-am spus si faci comentarii bazata pe inchipuiri; tipic romaneste! In primul rand afla ca in 2016 EU/ NOI AM VOTAT, adica multi dintre cei de-aici din zona Toronto am mers sute de km la consulat ca sa votam ce-am putut alege mai bun pt Romania! Succesul ciumei rosii se datoreaza in totalitate celor din tara care in superficialitatea lor n-au fost capabili sa-si rupe 10 minute din timpul liber pt Romania; au preferat sa mearga la iarba verde, sa faca gratare, sa-si umple matul. Nu ma dau model de civism dar pentru ca tot faci trimitere la asa ceva afla ca pentru pozitia pe care a luat-o in justificarea neprezentarii la vot, am incetat orice legatura cu unul dintre cei mai vechi si buni prieteni pe care-i mai aveam in tara, un de multe ori asa-pretins model de civism. Este vorba despre un intelectual, un professor universitar, fost decan de facultate, autor, traducator din Nitsche si Kierkegaard, unul dintre ultimii discipoli ai lui Noica, asadar un model care si-a aratat uimirea ca EU am mers la vot. Un roman din tara care in ciuda unei minti bogate nu intelege cum „vedeti voi cei din afara, lumea asta?” Prin urmare, despre atitudinea paguboasa nu cu noi, cei ce vrem o tara libera de nesimtire, neam prostie, lichelism, golanie, hotie trebuie sa gasiti timp sa discutati, ci cu cei din tara care nu voteaza, cu intelectualli de genul celui mentionat mai sus care nu da semne de revenire nici macar acum cand evidentele sunt atat de clare ca trebuia sa voteze in 2016. Sa discutati cu politicienii astia penibili care n-au pic de fler si de intelegere a lumii exterioare; pe ei sa-i trageti de urechi, nu pe mine, nu pe noi care de 30 de ani nu facem decat sa sustinem in limitele noastre tara, care incercam in limitele puterii noastre scoaterea tarii din mocirla in care au bagat-o si continua s-o mentina alegatorii si politicienii de-acasa! Nu am spus ca nu avem cu cine vota, nu stiu de unde scoti asa ceva…am spus doar ca cei pe care I-am votat si pe care I-am vota se poarta ca niste ageamii.
    Comentariul meu, in cel mai rau caz ar trebui sa va faca sa constatati frustrarea care ne-a cuprins pe noi cei din afara tarii care am sperat tot timpul la o schimbare radicala in bine a tarii . Nu mai suportam stilul asta inapoiat de-a face politica, vrem oameni instruiti, inteligenti, capabili, buni strategi nu „status-quo”-distii astia care reduc politica la aceleasi stratageme pe care le vedem si le traim de 30 de ani incoace! Asta este mesajul meu pe care am incercat sa-l transmit si depre care cred inca nu-l intelegi.

  • Lumea exagereaza. A fi prezent ca invitat la Antena 3 nu inseamna ca ai batut palma cu cei de la Antena 3 sau cu PSD-ul. Personal, prezenta membrilor opozitie la Antena 3 nu ma deranjeaza absolut deloc. Mai mult decat atat, odata ajunsi in platou niciunul dintre membrii opozitiei nu s-au dezis de principiile afirmate in timpul campaniei electorale. Eu n-am auzit in America pe cineva sa protesteze daca un anumit politician se duce la o televiziune care-l critica/injura tot timpul.

   • Romania nu e America! America n-are istoria/trecutul Romaniei, n-a fost nciodata sub vreo dictatura ca sa poti sa faci astfel comparatii! Comunismul n-a parasit inca Romania, politicienii nostri au inca, constient sau mai putin constient reflexe comuniste. Noi nu suntem ca americanii care n-au cunoscut viata unor regimuri nedemocratice asa ca a face astfel de asocieri e total neinspirat.

 9. Observati despre cine nu se mai vorbeste? Vorbindu-se in termeni antitetici negativi despre UST-PLUS si PNL, de fapt NUMAI despre aceste partide, s-a ajuns, lent, insesizabil, la excluderea PSD din campul de interes al telespectatorilor! Si nu numai la televiziunile anti PSD, ci chiar si la Antena3! Si mai important, asta inseamna ca nici telespectorii Antenei3 nu mai vorbesc despre PSD si deci, nu se mai gandesc la PSD si, la fel de important, nu se mai gandesc atat de negativ la USR-PLUS si PNL. Asta se numeste psihoterapie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here